Zničený stát, velká akce proti TOP 09 a skutečné záměry Babiše. Hovoří byznysmen Jančura

26.11.2013 6:14

ROZHOVOR I kdyby byl Andrej Babiš skutečně agentem StB, je to jedno. Během víc než dvaceti let po listopadu 1989 pracoval poctivě a nyní je nadějí české politiky. Tak by se dal shrnout pohled byznysmena Radima Jančury na vášnivé diskuse kolem šéfa hnutí ANO. Podle Jančury je naprosto jasné, že stát musí být řízen jako firma. Jen to prý lidé neumí správně pochopit.

Zničený stát, velká akce proti TOP 09 a skutečné záměry Babiše. Hovoří byznysmen Jančura
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radim Jančura, šéf Student agency

Anketa

Vítáte, že se ČSSD, Babišovo ANO a KDU-ČSL blíží dohodě o vládě?

63%
37%
hlasovalo: 10610 lidí

V kampani jste podporoval hnutí ANO Andreje Babiše. Co teď říkáte té vášnivé debatě o potřebě negativního lustračního osvědčení k vstupu do vlády a údajné spolupráci s StB?

Minulost o člověku také něco svědčí, ale tady není jasné, jestli to je, či není pravda. V takovém případě je dobré se na člověka podívat z hlediska přítomnosti a na posledních dvacet let a výhled do budoucnosti a v tom mám z pana Babiše opravdu dobrý pocit, že politika může začít být pozitivní. Lidé očekávají, že budou politici opravdu makat a ne se jen hádat.

ZAHÁJENÍ FUNGOVÁNÍ SNĚMOVNY: PODÍVEJTE SE NA SVÉ NOVÉ POSLANCE

Advokátka Hana Marvanová k problematice kolem lustračního osvědčení v nedávných Otázkách Václava Moravce řekla, že není správné, aby se pro vstup do politické funkce negativní lustrační osvědčení požadovalo, protože o tom, kdo bude, nebo nebude zvolen, rozhodli voliči. Souhlasíte s tím?

To je naprostá pravda. Já panu Babišovi jako člověku naprosto věřím. I kdyby to s údajnou spoluprací byla pravda, pro mě to naprosto není důležité.

Miroslav Kalousek před časem řekl, že by jakákoli spolupráce šéfa TOP 09 Schwarzenberga s Babišem byla výsměchem listopadu 1989. Jak na tyto výroky nahlížíte?

Tuto zemi právě zničili politici, kteří vládli doposud a lidé chtějí změnu a chtějí začít být hrdi na svoji vládu, své lídry a na svoji zemi. Andrej Babiš může v politice pouze ztratit, nemůže nic získat. Pokud by mu šlo o nějaké soukromé záměry, tak by je daleko levněji a efektivněji dělal na dálku ze zákulisí.

Vznik nové vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL je stále pravděpodobnější. Co jako podnikatel od nové vlády očekáváte?

Naprosto souhlasím s tím, že stát je třeba řídit jako firmu. Někteří lidé to nechápou, protože třeba říkají, že firmy neživí důchodce a podobně. Poslání firmy je něco jiného, ale jde o způsob fungování. Obecně prospěšná společnost je také firma, ale má určité poslání a proto musí prostě fungovat efektivně tak, aby peníze, které získá třeba z dotací, neprožrala, ale posunula je dál pro svoje pozitivní činnosti.

Proto zcela podporuji myšlenku řízení státu jako firmy, což znamená provádět rozumně nákupy, vypisovat výběrová řízení a veřejné zakázky, efektivně administrovat, musí mít určitou vizi a investovat do vzdělání nové populace, která bude řídit stát v budoucnu. To je úplně identické s tím, když firmy neustále investují do inovací, jinak by zahynuly. Řízení státu jako firmy je myšleno z hlediska efektivity.

V minulosti jste se hodně vymezoval vůči TOP 09, konkrétně Miroslavu Kalouskovi, a rovněž jste činil určité kroky proti tehdejšímu vedení Ministerstva práce a sociálních věcí. Je v těchto věcech ještě nějaký vývoj?

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže stále řeší ty dvě miliardy pánů Drábka a Šišky na software k vyplácení dávek, který byl zadán bez výběrového řízení. Jednou už ÚOHS řekl, že to výběrové řízení tam být mělo, ale ministerstvo se bohužel odvolalo, takže je to zpět v prvém stupni.

Jakmile dojde k finálnímu rozhodnutí, budeme se snažit, aby byly peníze vráceny. Evropská judikatura doslova přikazuje ve chvíli, kdy byla nějaká zakázka zadána nezákonně, musí být peníze vráceny a daná věc se musí ohodnotit a vyúčtovat, aby stát zaplatil tržní cenu. To bychom chtěli dotáhnout až do konce. Je to velice důležité, protože v okamžiku, kdy se potvrdí, kdy byla státu způsobena škoda a byl tedy porušen zákon, je to na trestní stíhání pánů Drábka a Šišky.

Hodně ostře se nyní diskutuje o devizové intervenci ČNB. Jaký na to máte názor?

Těmto makroekonomickým věcem málokdo rozumí a já bych na to řekl, že v centrální bance snad nesedí hlupáci a vědí, co dělají. Snad se za pár měsíců uvidí, zda to bylo chyba, nebo ne. Já z toho radost nemám a myslím, že kromě pár exportérů z toho nemá radost nikdo.

Logické ale je, že pokud máme mít vlastní měnu, měli bychom tyto nástroje používat. Tohle je výhoda vlastní měny. Chápu ale, že pokud koruna tak výrazně oslabila, zvýší se marže našim firmám, které vyvážejí a díky tomu budou víc konkurenceschopní na západních trzích. Díky tomu mohou vyhrát nějakou zakázku a posílit tak export. V tomhle může být efekt ze zásahu ČNB pozitivní, ale celkově to ukáže až čas.

Na závěr se zeptám, jak nahlížíte na dosavadní působení prezidenta Miloše Zemana?

Myslím, že teď už nebude snad hrát své hry a začne se chovat jako prezident nás všech. Tak, jak odešla s hanbou z politiky skupina kolem pana Haška a snad se tito lidé už do politiky nevrátí, tak prohrál i pan prezident. Po prohře SPOZ i Haška a vzhledem k tomu, že ani zdraví asi nemá silné, se snad začne chovat státotvorně, abychom na něho nakonec měli dobré vzpomínky. Myslím, že jeho politické ambice už jsou pryč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…