Zodpovědnost za krizi má Evropa, ne podnikatelé, říká Kužel

13.12.2011 18:35

Hostem pořadu Impulsy Václava Moravce Petr Kužel, prezident Hospodářské komory. Dopady krize tak černě nevidí, rozhodně se mu ale nelíbí plán pro případ recese z pera NERVu.

Zodpovědnost za krizi má Evropa, ne podnikatelé, říká Kužel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

„Firmy jsou opatrnější a je pro nás výhodou, že už jsme si krizi prožili,“ uvedl Kužel. „České firmy i díky podpoře vlády snad všechno zvládnou a k propouštění nedojde,“ předpovídá. Podle Kužela je české hospodářství v dobré kondici, ale ovlivňují nás problémy eurozóny.

Ekonomiku tvoří podnikatelé

„Zodpovědnost by měla mít Evropa, ne podnikatelé, na které dopadnou tvrdá řešení důsledků a ještě budou zaměstnávat lidi,“ myslí si Kužel. „Myslím, že bude obtížné, aby Česká republika půjčila peníze do společného balíku, tak jenom za podmínky, co s těmi penězi je.“

„Bankéři si berou občany jako rukojmí,“ zlobí se. Rozpouštění eurozóny podle něj nutné není na rozdíl od toho, aby banky poskytly nějaké opravdové záruky. Největší problém je schopnost kontroly uvnitř Evropské unie.

S postupem vlády, jak se bránit krizi v případě recese, který doporučuje NERV, Kužel nesouhlasí. „V době, kdy by mohly přijít nepokoje, nelze propouštět policisty,“ podivuje se Kužel. Takovýto scénář by podle Kužela spíše zbrzdil jakýkoli možný růst. „Ekonomiku tvoří podnikatelé,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…