Co když přiletí další? Americká loď chránila Izrael. Ale teď má vážný problém

24.10.2023 13:10 | Analýza

Konflikt v Gaze se nedávno rozšířil. Ve čtvrtek americká loď USS Carney sestřelila údajně 4 střely s plochou dráhou letu a dalších 15 dronů, které byly odpáleny z Jemenu. Incident však podle vojenských odborníků upozornil na to, že zatím americké námořnictvo nemá žádný způsob, jak na lodích doplnit střelivo. Což znamená, že momentálně má dotyčná loď protivzdušných střel málo nebo dokonce žádné. Jedná se o problém známý už desítky let, ale americké námořnictvo řešení stále odsouvá.

Co když přiletí další? Americká loď chránila Izrael. Ale teď má vážný problém
Foto: Repro X
Popisek: USS Carney sestřeluje rakety a drony zřejmě mířící na Izrael

Na obranu Izraele vyslaly USA dvě úderné skupiny letadlových lodí, jejichž součástí jsou také křižníky a torpédoborce, které zajišťují protileteckou obranu, ale mohou útočit naváděnými střelami na pozemní cíle.

Ve čtvrtek si pak jedna z lodí zažila bojovou akci na ostro. Torpédoborec USS Carney střílel a zneškodnil několik střel a dronů vypálených jemenskými Hútii. Jak informuje televizní stanice ABC, dle Pentagonu byly tyto střely a drony namířeny na cíle v Izraeli, nikoliv na loď samotnou. Je to poprvé v nedávné historii, kdy americká loď ničí střely, které nebyly namířené na ni, a také první vojenská akce USA v této krizi.

Dohromady podle tvrzení Pentagonu sestřelila loď 4 střely s plochou dráhou letu a 14 dronů. K tomu byly použity střely SM2. K sestřelu došlo prý nad Rudým mořem, nikoliv nad pevninou. „Nemůžeme s jistotou říct, co bylo cílem těchto střel a dronů, ale byly vypáleny z Jemenu a letěly na sever podél Rudého moře, potenciálně na cíle v Izraeli,“ uvedl mluvčí Pentagonu s tím, že přesné místo odpalu neznají. Hútiové jsou jemenští šíité, sponzorovaní Íránem, kteří obsadili značnou část severního Jemenu. V oblasti již dlouho zuří válka a Hútiové už dříve zaútočili na cíle v Saúdské Arábii. Sestřelené střely a drony však údajně nebyly namířeny na cíle v této zemi.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17076 lidí
Naopak, hútijský lídr Abdel-Malek Ál-Hútí měl prohlásit, že pokud se USA přímo zapojí do konfliktu v Gaze, tak začnou podnikat vojenská opatření včetně použití naváděných střel a dronů.

Jenže tento zmařený útok dle expertů odkryl podstatnou slabost amerického námořnictva. Uvádí to napříkald Sal Mercogliano, profesor historie se zaměřením na válečnou historii a historii mořeplavby.

Říká, že střely vypálené z Jemenu splňují parametry íránských střel. A že drony schopné letět více než tisíc kilometrů jsou také varovným znamením, ale podobné už prý byly použity v konfliktu na Ukrajině. Co je ale problém, je schopnost lodí zůstat v boji. A to kvůli vypálené munici. Zmíněná loď, USS Carney má celkem devadesát vertikálních odpališť (VLS). Celkem 23 cílů (Mercogliano počítá se čtyřmi střelami a až devatenácti drony) vyžaduje vystřelit několik standardních SM2 střel.

Pokud je USS Carney jediným americkým torpédoborcem v oblasti, je pak možné, že jeho munice vůči tomuto typu cílů je buď vážně vyčepraná, nebo dokonce zcela vyčerpaná. V minulosti mělo americké námořnictvo zásobovací lodě s municí. Ale poslední z nich dle Mecroglianiho opustila službu v roce 1996.

Pro americké námořnictvo je problém nabíjení těchto VLS prioritou, ale to vyžaduje klidné moře a aby loď kotvila, nebo rovnou aby kotvila v přístavu. A trvá to dlouho. „Zatím nebyla vynalezena žádná metoda, jak VLS přebíjet na moři,“ varuje odborník. Incident by pak měl sloužit jako varování před tím, že lodě na moři se mohou stát cílem „hejn“ dronů a střel a mají jen omezené možnosti, jak se jim bránit. Připomíná, že plány na výměnu munice již v minulosti existovaly, ale narážely na problémy s logistikou použitých obalů. A zatím není tento problém vyřešen.

Se závěry souhlasí další vojenský analytik a bývalý dělostřelec, vystupující pod přezdívkou Armchair Warlord. Připomíná, že lodě třídy Burke mají celkem 96 vertikálních odpališť (starší modely pak 90 – pozn. red.). Což se zdá jako dostatečné, než si člověk uvědomí, že část z toho je naplněna protipozemními střelami a hlavně, že budou muset bojovat proti moderním dronům, které útočí v hejnech. Střely ESSM sice mohou být do jedné „trubky“ dány po čtyřech, jenže mají kratší dosah.

„Námořnictvo tento problém odsouvalo do neurčité budoucnosti celé roky, a to tak, že dokonce na nových modelech odstranilo původní řešení z doby Reagana, tedy skládací jeřáb složený do sila VLS,“ komentoval.

Podle Williama Schryvera, taktéž znalce geopolitiky a historie, se jedná o největší a nejméně zmiňovaný limit obranných schopností letadlové lodi a jejího doprovodu. Psal o něm již v létě minulého roku. Dle jeho názoru druhá světová ukázala zastaralost nejen bitevních lodí, ale také letadlových lodí. Jako důkaz mu slouží to, kolik amerických lodí byli schopní zničit nebo vážně poškodit piloti kamikaze.

Piloty kamikaze považuje za předchůdce naváděných střel. Přitom tato letadla řídili nezkušení piloti, často ani ne dvacetiletí, a byla ohromně zastaralá. Unesla jen dvě 200kilové bomby, které nedokázaly s jistotou vyřadit válečné lodě, takže bylo potřeba několik náletů na stejný cíl. A americké námořnictvo dělalo, co mohlo, aby sebevražedné piloty zastavilo, tedy drželo hlídky jak ve vzduchu, tak na moři. Přesto přibližně 3000 misí kamikaze dokázalo 34 amerických plavidel potopit a 368 poškodit. 20 % pilotů kamikaze se úspěšně trefilo. Historik z toho vyvozuje, že letadlové lodě jsou zranitelné masivními salvami naváděných střel.

A zatímco obranné prostředky se zdokonalily, ty útočné mnohem víc. Letadlové lodě jsou větší, ale ani ony, ani jejich doprovod nejsou podstatně rychlejší nebo obratnější. A kromě toho, útočné skupiny se podstatně scvrkly v počtu lodí.

„Takže v dnešní potenciální bitvě mezi americkou údernou skupinou letadlových lodí a rovnocenným nebo téměř rovnocenným protivníkem tak bude pouhý půltucet lodí s extrémně omezeným počtem obranných prostředků čelit masivní salvě stovek řízených střel s plochou dráhou letu, balistických raket, nadzvukových a hypersonických protilodních střel a desítkám ponorek s mnoha stovkami torpéd – to vše s velkými moderními hlavicemi schopnými zasadit smrtelný úder kterékoli z lodí ve skupině,“ popisuje Schryver a dodává, že obranné schopnosti této skupiny „prostě nebudou stačit“.

V případném konfliktu takové úderné skupiny a kupříkladu čínského námořnictva by pak na lodě letěl masivní útok protilodních naváděných střel „ze všech úhlů kompasu“ a „během pár minut by každá loď šla ke dnu“.

„Pravda je taková, že tváří v tvář široké škále protilodních střel 21. století, kterými dnes disponují Rusko, Čína, Írán a pravděpodobně i Severní Korea, jsou konvenční hladinové flotily fakticky zastaralé, což se nesporně ukáže v prvních hodinách příští války velmocí,“ uzavírá Schryver.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Amíci jednoduše spoléhají na to, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 24.10.2023 13:36:02
že se nikdo tyto lodě neodváží napadnout. Pokud by však měli odolat náletu 3 000 raket současně, selže jejich obrana naprosto stejně jako ona slavná izraelská kopule. Pár jich sestřelí a letadlová loď zůstane bez letadel a stane se plujícím železným vorem.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…