Lessy slibuje. Budem všem měřit padni komu padni

01.01.2012 18:57

Nadcházející rok 2012 je pro Policii ČR po finanční stránce jen procházkou růžovým sadem v porovnání se střednědobým výhledem rozpočtu na roky 2013 a 2014. To je strašák hlavně pro policejního prezidenta Petra Lessyho, který je za vnitřní bezpečnost státu zodpovědný. Lessy sám v krátkém rozhovoru pro ParlamentníListy.cz použil na to konto slovo drama a přiznal, že si za těchto okolností nedovede představit policii takovou, jak ji známe dnes.

Lessy slibuje. Budem všem měřit padni komu padni
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

Jeden odstavec zimu udělá

Návrh rozpočtu kapitoly 314 Ministerstva vnitra, strana 88: "Vláda svým usnesením ze dne 21. září 2011 číslo 692 schválila s návrhem rozpočtu na rok 2012 i nové návrhy střednědobého výhledu na léta 2013 a 2014 a střednědobých výdajových rámců na léta 2013 a 2014." Při porovnání s návrhem na rok 2012 bez prostředků Evropské unie je návrh celkových výdajů pro rok 2013 nižší celkem o 5 mld. 477 milionů 313 tisíc a pro rok 2014 nižší dokonce o 8 mld. 874 mililonů 815 tisíc korun

Co znamená střednědobý výhled pro Policii pane prezidente ?

Pokud by došlo k naplnění střednědobého výhledu rozpočtu kapitoly MV 314 pro léta 2013 a 2014, tak to pro PČR bude hodně dramatické. Určitě by nemohla fungovat v současném uspořádání tj. 1 policejní prezidium, 14 krajských ředitelství, 13 celorepublikových útvarů 78 územní odborů a 545x obvodní oddělení. Rovněž by nemohla vykonávat některé činnosti, což si nedovedu představit.

A kde by se dalo škrtat, aby se ušetřilo 5 miliard na rok 2013?

I kdybychom zrušili celé Policejní prezidium a naprosto všechny republikové útvary, tj. včetně ochranné služby, cizinecké policie, protikorupčního útvaru, útvaru na odhalování organizovaného  atd., pak “ušetříme“ přibližně 4 miliardy korun, což by stále v příštích létech nestačilo.

A co třeba odebrat krajským ředitelstvím rozpočtovou samostatnost a řídit to centrálně přes prezidium, jak tomu bývalo do roku 2009. Plzeňský krajský ředitel Jaromír kníže redakci řekl, že si toto uspořádání dokáže představit, přestože by raději zůstal u současné autonomie.

Bod číslo 5 ve zprávě Tomáškovy komise s názvem ekonomika policie sice vůbec nehovoří o PČR jako jedné organizační složce státu, ale ze strany policejního prezidia tyto návrhy padaly již někdy v dubnu letošního roku, protože náměstkem policejního prezidenta pro ekonomiku bylo autonomní fungování krajských ředitelství vyhodnoceno pro PCŘ jako neefektivní uspořádání. Tady je také prostor pro nemalé úspory.

Policii, zvláště pak protikorupční a ÚOOZ se přesto podařilo dotáhnout některé závažné kauzy. Cinklá losovačka za více jak 2 miliardy, rozbití Toeflova gangu, odhalení podvodu s naftou za 2,6 mld, kde jen spis na 16 tisících  stranách váží cca 3,5 tuny a podařilo se také v součinnosti s MV zabavit rekordní sumu z trestné činnosti. Necítíte tlak z některých vysokých míst politiky za úspěchy ve vyšetřování?

Já jsem rád, že policie se pomalu nadechuje při vyšetřování  některých kauz a nechtěl bych toto spojovat s tlaky na mou osobu. V žádném případě se nenecháme odradit a budeme šetřit opravdu podle zásady  "padni komu padni".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…