Metnar slíbil LOMu cvičné letouny, snad nejde jen o předvolební vábení

05.10.2021 11:55

V Aeru Vodochody se zablýsklo na lepší časy. Jak na svém twitteru upozornil jeden z novinářů, ministr obrany Lubomír Metnar při své nedávné návštěvě v Aeru uvedl, že se vláda bude zabývat pořízením několika letounů Aero L39 NG pro účely výcviku pilotů. Česká armáda tyto letouny potřebuje – a snad je už konečně také dostane.

Metnar slíbil LOMu cvičné letouny, snad nejde jen o předvolební vábení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Lubomír Metnar

Během návštěvy vrcholných politiků v Aeru Vodochody si čeští a maďarští ministři prošli areál a někteří z nich se také na chvíli prosadili do kokpitu vlajkové lodi Aera, letounu L-39NG.

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí
Jde o stroj, který Aero poslední dekádu vyvíjelo a testovalo a nyní již přijímá první zakázky. Ministerstvo obrany v tom hraje velmi důležitou roli. Společnosti podnikající v obranném průmyslu jsou obvykle domovským státem coby strategické firmy velmi ceněny. Domácí objednávky jsou tak často samozřejmostí a velmi důležitou referencí. Bez ní to jde jen stěží, protože proč by měla cizí armáda důvěřovat letounům, které si nepořídí ani jejich vlastní země.

Letouny L-39NG měly být nakoupeny pro státní podnik LOM Praha, který se jako jeden z mála v Evropě věnuje výcviku domácích i zahraničních pilotů a nahradit současné Albatrosy z předešlé generace letounů.

Jejich nákup se však odkládá poslední dva roky.

A zatímco současné letouny v LOM dosluhují, nikde nebylo přesně řečeno, co se bude dít, až piloti nebudou mít v čem létat. Tedy nebylo to jasné až do této středy. Čímž se vracíme k politické návštěvě Aera.

Během prohlídky se ministr obrany Metnar vyjádřil, že Česká republika hodlá pro LOM nakoupit celkem čtyři letouny L-39NG a rovněž podepsat opci na další dva ještě do konce roku.

Pokud tomu tak opravdu je, nejedná se po více než dvouletém odkladu o nic jiného, jen o úspěch.

Nicméně informací bylo zatím poskytnuto skutečně velice málo.

Tak například se nabízí: V jakém stavu se tento potenciální obchod nachází? Byla podána poptávka ze strany Metnarova resortu obrany? Obdrželo ministerstvo nabídku z Aera? V jakém režimu bude ministerstvo letouny nakupovat?

Otázek se nabízí opravdu mnoho. Ale ta hlavní? Stihne se obchod uzavřít do konce roku? LOM totiž opravdu nemá moc času a každé další zdržení může představovat potenciální katastrofu.

ParlamentníListy.cz se proto slíbenému vládnímu nákupu budou věnovat v dalších materiálech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

8:20 Peníze fuč, opevnění nikde. Ukrajinci naříkají, že Rusům v postupu nic nebránilo

Boje na nové severovýchodní frontě mezi Ruskem a Ukrajinou dále pokračují. Bojuje se o město Vovčans…