Mlžení na obraně. Jak je to s členstvím a provizemi pro NAMSA?

03.12.2011 23:11

Česká republika láduje už téměř 13 let do bruselské centrály NATO ze svého státního rozpočtu velké sumy jako svůj členský poplatek. Součást NATO, která má na starosti zbrojní kontrakty (NAMSA), nám ale přesto navíc ještě účtuje za každý dohodnutý obchod, s výjimkou úzké množiny vybraných komodit, nemalé provize, navíc jí do měšce platíme ročně jen za pouhé členství v projektu NAMSA 60000 euro, tedy 1,5 miliónu korun.

Mlžení na obraně. Jak je to s členstvím a provizemi pro NAMSA?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr obrany Alexandr Vondra

Protože je ale Vondrovo ministerstvo obrany na toto slovo silně alergické, říkejme tomu klidně třeba jejich slangem - manipulační poplatky. Výsledek je však stejný: peníze z republiky tečou do ciziny, i když bychom mnoho zbrojních nákupů mohli realizovat sami: přímo a bez prostředníků, rovnou s renomovanými českými firmami.

ParlamentnímListům.cz se totiž ozval zdroj blízký ministerstvu obrany, který upozornil na záměrně nepravdivá tvrzení ředitele sekce vyzbrojování Pavla Bulanta. Ten v reakci na předchozí článek našeho webu o podezřelých a pravděpodobně i nezákonných okolnostech nákupu vojenské munice za více než 200 miliónů korun z dubna tohoto roku, právě přes NAMSU (viz reakce z MO z 14. 10.), prohlásil, že Česká republika je členem programu, v jehož rámci nejsou nákupy zbraní a munice zatíženy žádnými provizemi ani administrativními poplatky.

Související: Vondra lhal vládě v případě nákupu vojenského materiálu


„Jako člen agentury NAMSA totiž ČR platí členské příspěvky po celou dobu svého členství (cca 60000 euro ročně) aniž dosud možnosti jakéhokoliv nákupu pro naše ozbrojené síly využila," píše Bulant v reakci na článek ParlamentníchListů.cz. Češi si tedy platí permanentně prostředníka v obchodech, které můžeme realizovat snadno sami dobře.

„Navíc osvobození od poplatků platí jen pro munici, ale už ne třeba pro techniku, zbraně, letadla, tanky, obrněné transportéry, navigační prostředky, dalekohledy apod. V takových případech se agentuře NAMSA platí provize nebo třeba administrativní poplatky, když si tady pan Vondra chce hrát se slovíčky, podle výše nákupu až sedmi procent z její celkové částky," řekl ParlamentnímListům.cz zdroj z MO, který si nepřál být jmenován.

Zdroj z ministerstva obrany zároveň předal naší redakci k dispozici dokument NAMSO, který přesně specifikuje limity provizí odstupňované podle objemu zakázek. Důležitý je předposlední sloupec zleva, s označením Surcharge. To se totiž překládá zcela jasně a bez výjimek jako příplatek nebo přirážka.

Vše související s ministrem obrany Alexandrem Vondrou ČTĚTE ZDE 


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…