„Bruselský“ benzín, co vám zničí auto. Němce děsí, teď jde k nám

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
07.12.2023 12:39 | Analýza

Od nového roku se budou muset mít čeští motoristé na pozoru – pro mnoho z nich už totiž nebude stačit u stojanů benzínek kontrolovat jen to, zdali tankují benzín či naftu, ale nově se budou muset zajímat i o štítek označující podíl etanolu. Množství benzínek totiž v reakci na zelené cíle EU začne do benzínu přimíchat navíc dalších 5 % etanolu, a pokud budete „bruselský“ benzín bez rozmyšlení tankovat do vozu, který k tomu není přizpůsobený, je možné, že auto i zničí. Alternativa paliva, která dle ADACu motoristy v sousedním Německu děsí, sice existovat bude, vlastníci starších vozů by se však měli připravit, že si za jejich provoz drasticky připlatí.

„Bruselský“ benzín, co vám zničí auto. Němce děsí, teď jde k nám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Přidávat do benzínu až 10 procent etanolu se chystá například státní společnost Čepro, která provozuje čerpací stanice EuroOil s 200 benzínkami a aktuálně přikupuje i síť pump Robin Oil, která má přes 70 stanic.

Společnost, jejímž jediným akcionářem je Ministerstvo financí, chce na státem vlastněných čerpacích stanicích začít směs benzínu s až 10 procenty biosložek nabízet již od začátku příštího roku a nahradí ji veškeré prodávané palivo.

„Česká republika stejně jako ostatní země EU musí dosáhnout do roku 2030 cíle ve snižování emisí v dopravě a zvýšení podílu z obnovitelných zdrojů energie – prodej paliva E10 je jednou z možností, jak toho dosáhnout. Na výrobu a prodej E10 navíc přecházejí všichni klíčoví dodavatelé Čepra, je proto logickým důsledkem, že k tomuto opatření přistupuje i naše společnost,“ vysvětluje společnost s tím, že změna „vychází vstříc požadavkům Evropské unie na snižování emisí z dopravy“.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

To je jen další, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 07.12.2023 13:32:02
z kroků bruselské diktatury, jak s výmluvou na údajnou klimatickou katastrofu ztížit a zdražit a postupně až znemožnit, majitelům klasických automobilů jejich provoz. Další kroky budou následovat a záleží jen na nás, jestli se této diktatuře bez odporu podvolíme a ona bude nabývat na síle a bude stále brutálnější a nebo zda budeme klást odpor a z tohoto spolku, který již dávno nemá nic společného s evropskou hospodářskou spoluprácí, vystoupíme.

|  22 |  0

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…