Budvar zřejmě ovládne kmotr Dlouhý. Jandák: Bůh buď s celou ČR

04.02.2012 19:47

Tak tohle je snad možné jen v ČR. Člověk prověřovaný policií, kontroverzní, na všechny strany tajemný, má ovlivňovat chod národního pokladu – národního podniku Budějovický Budvar. Řeč je o místostarostovi Hluboké Pavlu Dlouhém, který by se možná mohl stát ředitelem pivovaru.

Budvar zřejmě ovládne kmotr Dlouhý. Jandák: Bůh buď s celou ČR
Foto: Jaroslav Bukowski
Popisek: Bude se Budějovický Budvar privatizovat?

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) chce odvolat ředitele Budvaru Jiřího Bočka. Ten sám připustil, že se něco chystá. “Nikdo mi nic konkrétního neřekl, ale vyloučit to nemohu. Nechci ale nic předjímat a zatím se nechci k ničemu vyjadřovat,“ uvedl Boček s tím, že čeká, jak dopadne výsledek auditu, který v Budvaru probíhá.

„Boček má být brzo odvolán a Petr Bendl tam chce své lidi. A když tam bude Dlouhý, zcela jistě bude mít šanci chod Budvaru a případně jeho privatizaci ovlivňovat,“ řekl pro ParlamentniListy.cz člověk blízký ministrovi s tím, že ale musí mlčet, protože plán je prý “přísně tajný“.

Za vším hledej Kubu a Dlouhého?!

Za vším jsou údajně i snahy ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS), nejbližšího člověka Dlouhého, který jej z kraje dostal až do vlády, odvděčit se svému “kmotrovi“.

Oficiálním důvodem k odvolání jsou prý například vleklé spory o známku Budweiser Bier s americkým pivovarem Anheuser Busch. Firma však před časem koupila druhý velký budějovický pivovar Budějovický Měšťanský pivovar. Musela prý zřejmě vědět, co se v Budvaru chystá, a proto, aby měla blízko k možné privatizaci, zakoupila druhý velký pivovar.

„Oficiálně je prostě Jiří Boček brzdou pro privatizaci Budvaru. Oni tam potřebují svoje lidi a je zvláštní, co se tam děje,“ potvrdil zdroj z ministerstva.

Sám premiér Petr Nečas (ODS) se nechal slyšet, že o změnách ve vedení národního podniku se nemluvilo, ale změny nevyloučil. Prý si počká na výsledky generálního auditu. Výsledky kontroly mají být známy do konce března. V té době ale Boček, který v čele Budvaru stojí 21 let, nemusí být už ve své funkci.

Ministr zemědělství Petr Bendl nevyloučil, že vedení podniku může skončit. A samozřejmě, nejen Boček. "Osobně nemám vůbec dobrý pocit z míry profesionality řešení právních sporů společnosti," sdělil Bendl.

Doktor hovoří jasně

Podle bývalého člena ODS a poslance za Jihočeský kraj Michala Doktora, který byl ještě do minulého týdne členem dozorčí rady Budvaru, může být nařízený audit pouze záminkou k personálním změnám. "Nedovedu si představit, že mezi Budějovickým Budvarem a jeho zřizovatelem, což je ministerstvo zemědělství, existuje nějaký prostor, o němž by zřizovatel nevěděl," uvedl Michal Doktor.



Doktora v dozorčí radě nahradil Bendlův poradce Tomáš Jindra, který má vazby na Ivo Rittiga, podnikatele často spojovaného s ODS. Podle některých spekulací by věci ohledně Budvaru měly stát na základě dohody mezi Rittigem a Dlouhým, jenž je často označován za "kmotra" a hybatele celé české politiky.

Cesta na Hlubokou?

Spekuluje se o tom, že Dlouhý buď Bočka přímo sám nahradí, nebo bude mít alespoň vliv na výběr jeho nástupce. Proto prý měl údajně před časem Petr Bendl navštívit kmotra Dlouhého na Hluboké. Tak jako v minulosti jezdili jiní vrcholní politici, do “Dlouhé vsi“, jak místní nazývají s nadsázkou městečko – alias “jihočeské Jevany“, tedy Hlubokou, sem teď prý Bendl našel cestu.

Již dlouho se také spekuluje o možnosti, že Budějovický Budvar je auditem a případnými personálními změnami připravován k privatizaci.

Jandák: Lidé maji, co si zvolili

Poslanec z opozice, Jihočech Vítězslav Jandák se prý krokům nediví. “Tak, jako se říká, že vše je v rukou božích, tak nyní je vše v rukou pana ministra Bendla. Zvolili si lidé tuto vládu, tak mají, co chtějí. Čeští voliči, kteří tak strašně chtěli „pravici“ s knížetem, Kalouskem a Nečasem, ať se nediví. A kdyby tito chytří voliči četli volební program, zjistili by, že to tato vláda i její členové mají dlouho ve volebním programu. Čili, Bůh buď s Budvarem a celou ČR,“ vzkázal poslanec ČSSD Jandák ze sněmovny.

Lidé pracující v pivovaru už vědí své. Podle nich jde jen o politiku a kšefty. A pokud se pivovar zprivatizuje, ztratí nadobro své dobré jméno “nezávislé“ české firmy. V momentě, kdy podle nich přijde soukromý investor, může se taky stát, že Budějovický Budvar už nebude jednička na trhu, míní zaměstnanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…