Cpeme se rýží a pečivem. Drahota trhá Čechům maso od úst

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
04.12.2023 12:35 | Analýza

Kvůli zdražování a propadu reálných výdělků se lidé v Česku vloni uskromnili i na jídle. Z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) vyplývá, že drahota „trhá Čechům od úst“ maso, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu a vejce, což nahrazují rýží a bílým pečivem. Potraviny, které lidé přestali jíst, častokrát podražily dosti značně. Konzumace kuřecího masa klesla s tím, jak za rok zdražilo i o 50 Kč za kg a hovězí se nejedlo v takovém množství jako rok předtím poté, co vloni z 221 korun vyletělo až na 290 korun.

Cpeme se rýží a pečivem. Drahota trhá Čechům maso od úst
Foto: Repro Youtube
Popisek: Kuřecí řízek - ilustrační foto

Ceny v obchodech v loňském roce vystřelily nejvíce za několik desetiletí a průměrná roční míra inflace v České republice v roce 2022 byla až 15,1 %, a tak není divu, že lidé museli omezovat nákup zboží, které nutně nepotřebovali, aby dokázali na konci měsíc vyjít s rostoucími náklady, které značně převyšovaly navyšování mezd. Jak však ukázala nová statistika Českého statistického úřadu (ČSÚ), někteří museli přistoupit i k šetření na jídle.

Češi v loňském roce již v obchodech u nás raději důkladně přemýšleli nad tím, co nakoupit a měnili svůj jídelníček tak, aby se dokázali najíst mnohem levněji než v předchozích letech, kdy naopak spotřeba potravin v Česku pravidelně rostla a domácnosti u nás nemusely příliš řešit, co další týden uvaří.

Z dat ČSÚ vyplývá, že celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele v roce 2022 meziročně poklesla o 32 kg na 793 kg, což je přibližně 2,17 kg potravin na den.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kotas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

13:05 Řešte ceny elektřiny. Teď. Buďte tvrdí. Návod pro Čechy

V poslední době přibývá varování před brzkým růstem cen energií a také doporučení, aby si odběratelé…