Dění na Ukrajině může pořádně zamávat s českou ekonomikou. Hrozí další recese a nezaměstnanost

06.03.2014 17:33

Zdá se, že přicházejí dobré zprávy – tedy alespoň od ekonomů, kteří informují o tom, že došlo k oživení české ekonomiky. Přesto se však objevují názory, které nadšení poněkud brzdí. Zvlášť, když se vezme v potaz stín současné ukrajinské krize. O tom, co to může přinést v nejbližší budoucnosti se rozhovořil i hlavní ekonom Ery Jan Bureš.

Dění na Ukrajině může pořádně zamávat s českou ekonomikou. Hrozí další recese a nezaměstnanost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Analytik Jan Bureš mimo jiné upozorňuje na to, že je třeba brát výrazně v potaz situaci, která se odehrává na východ od nás, ale může významným způsobem ovlivnit ekonomiku celé Evropy, nás včetně.

„Z makroekonomického hlediska pro nás nebude hrát roli to, pokud by se nějakým způsobem v důsledku vyostření konfliktu a mezinárodních vztahů snížily naše vývozy do Ruska a na Ukrajinu. Nejsou nijak vysoké, proto by to naší ekonomikou kriticky neotřáslo. Tím samozřejmě nechci říci, že by se to nemohlo fatálně dotknout nějakých menších firem, které jsou na obchodu s těmito zeměmi závislé,“ uvedl Bureš pro ParlamentníListy.cz.

Zastavit plyn a ropu? Zkázonosné pro všechny strany. Ale počítat se s tím musí

Poukázal však na výraznější nebezpečí. A tím má na mysli hrozbu toho, že by mohlo dojít k omezení či úplnému zastavení dodávek ropy a plynu z Ruska.

„Pravděpodobnost, že k tomu dojde, je malá, poněvadž by to bylo zkázonosné i pro samotné Rusko. Nicméně, jak víme, historie nám už ukázala, že věci, které se zdály být nevýhodné, a proto nikdo nevěřil, že se stanou, se nakonec staly – i přes důsledky, které s sebou přinesly. I proto je potřeba tento scénář brát v potaz,“ upozornil Jan Bureš.

Připomněl, že v současné době 40 procent příjmu Ruska do státního rozpočtu přichází z Evropy, obchod s plynem a ropou tvoří polovinu těchto příjmů. „Je tedy skutečně patrné, že by se Rusku takový krok nevyplatil, ovšem jak víme i z roku 2009, i možnost, že by třeba dodávky měly výpadky, může vést ke krizi. A to vše by se v zostřeném konfliktu stát mohlo, nechceme-li se bavit přímo o přerušení dodávek,“ varoval ekonom. 

Podle něj by sice mohl za jistých okolností dodávat naší zemi a případnému zbytku Evropy závislému na ruském plynu nový ropovod, který nevede přes Ukrajinu, ovšem stále by to bylo řešení pouze tehdy, pokud by nedošlo k úplnému zastavení přísunu plynu.

„Plynu do Česka v současné době dovážíme zhruba o 15 až 18 procent víc, než ho spotřebujeme, přesto by se jakýkoli výraznější výkyv odrazil i na vývoji naší ekonomiky,“ upozorňuje Bureš z Era, která patří pod Československou obchodní banku.

Výpadky dodávek plynu a ropy by zdražily energie i zboží. A zastavily investice

Nastínil pak i nejhorší scénář, který by se mohl začít odehrávat. „Delší výpadky plynu a ropy by se logicky odrazily v cenách. A protože my, stejně jako další země Evropy, jsme ekonomikou závislí na spotřebě, projevilo by se to v nižší poptávce. V některých průmyslových odvětvích u nás, ale například i v Maďarsku, závislých na vývozu zboží, by se situace též mohla dramaticky zhoršit. To vše by ekonomika zaznamenala a dala pocítit. Dalším velmi negativním jevem by bylo to, že by musely firmy přehodnotiti své plány na další investice, které byly v nejbližší budoucnosti i u nás garantem toho, že se podaří snížit nezaměstnanost. To by se při takovémto scénáři, ke kterému doufáme,že nedojde, muselo přehodnotit. Proto je třeba být s jakýmkoli optimismem pro nejbližší vývoj ekonomiky spíše opatrný,“ domnívá se ekonom Bureš.

Jak je z jeho vyjádření patrné, dostavila by se s velkou pravděpodobností tedy další hospodářská recese. A tu by prohloubilo dále i zřejmě následné další zdražování energií.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…