Hrozí nepokoje, prý je to práce politiků. Nová čísla o zlé budoucnosti

09.04.2013 11:24

Aktuální pondělní zpráva Mezinárodní organizace práce (ILO) přinesla neveselé informace. Vyplývá z ní totiž, že v Evropě od začátku nynější krize přibylo přes deset milionů nezaměstnaných. Tato zhoršující se situace na trhu práce zvyšuje nebezpečí sociálních nepokojů. Podle ekonomky Ilony Švihlíkové se navíc velmi snižují šance na získání práce i někde v zahraničí, což bylo pro řadu Evropanů řešením.

Hrozí nepokoje, prý je to práce politiků. Nová čísla o zlé budoucnosti
Foto: hns
Popisek: Ilona Švihlíková řeční na Václavském náméstí

„Samozřejmě vždy ale záleží na tom, jakou ten dotyčný člověk, který by se rozhodl vsadit na práci za hranicemi své země, má kvalifikaci, jaký typ práce ovládá. I nyní existují profese, po kterých je stále poptávka a které zatím nouzi o pracovní uplatnění u nás i jinde v Evropě nepociťují. Pokud však někdo bude hledat jen nějakou nádeničinu, situace pro něj již zdaleka nebude tak příznivá, jako tomu bylo v minulých letech. Navíc, nejde v tomto směru o přechodný stav na dva, tři měsíce, ta situace bude dlouhodobá,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz Ilona Švihlíková.

To, že její slova mají svou váhu, naznačuje i to, že podle Mezinárodní organizace práce je nyní v Evropě více než 26 milionů nezaměstnaných.

„Mladí Španělé, či Portugalci jsou bez práce každý druhý – čísla z těchto zemí uvádějí 50 procentní nezaměstnanost. Oni však mají jistou výhodu v tom, že jejich cesty mohou vést i za hranice Evropy. A tak v poměrně nebývalých počtech odjíždějí například do Latinské Ameriky, kde uplatnění nacházejí. I díky tomu, že nejsou svázáni jazykovými bariérami. Podobný trend zaznamenává i Irsko, odkud zejména mladí Irové odjíždějí za prací do Spojených států, či třeba na Nový Zéland nebo Austrálie. Odjíždějí tam většinou s tím, že to bude opravdu na dlouhá léta, nikoli krátkodobě,“ popsala dále ekonomka to, jak lidé opouštějí ve snaze najít práci starý kontinent.  

Za šest měsíců přišlo o práci dalších milion Evropanů

Pravdou totiž je, že problémy s hledáním práce mají skutečně i podle aktuální zprávy ILO zejména mladí lidé a lidé s nízkou kvalifikací. Jen za posledních šest měsíců přišlo v Evropské unii o práci více milion lidí, vyplynulo také ze zprávy.

I proto poukazuje na rostoucí problémy s dlouhodobou nezaměstnaností, se kterými se bude Evropa zřejmě potýkat. V 19 evropských zemích je totiž více než 40 procent nezaměstnaných bez práce minimálně 12 měsíců.

Mohou za to škrty, dají se očekávat nepokoje

Situace na trhu práce se podle ILO přitom výrazně zhoršila od zahájení snah o konsolidaci státních rozpočtů. „Rozpočtové cíle jsou sice důležité, nelze je ale řešit úspornými opatřeními a strukturálními reformami, jež se nevypořádávají s prvotními příčinami krize,“ uvádí organizace ve své zprávě.

„Ano, a v tom lze vnímat problém. Škrty vlád, včetně té naší, udělaly z řady lidí nezaměstnané. A pravdou je, že z dlouhodobě nezaměstnaného, se časem stává nezaměstnatelný. Vzniká tak podobná deprese,  jaké jsme četli v dokumentech z rovněž krizových třicátých let minulého století. To s sebou může přinést řadu sociálních nepokojů,“ potvrzuje možná rizika dalšího vývoje ekonomka Ilona Švihlíková.

Jihoevropské země potýkající se s dluhovou krizí se v rámci reforem snaží například zvýšit flexibilitu trhu práce. Cílem reforem je posílení konkurenceschopnosti těchto zemí, jsou s nimi ale spojeny také negativní sociální dopady.

Šéf Evropské centrální banky:  Přínosy reforem se projeví se zpožděním, vyčkejte

Navzdory tomu šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi nedávno prohlásil, že reformy jsou i přes tyto sociální dopady cestou ke spravedlivější společnosti a povedou v budoucnu k odstranění problémů, jako jsou daňové úniky a rozsáhlá nezaměstnanost mládeže. Příčinou rozsáhlých sociálních dopadů reforem je podle Draghiho skutečnost, že přínosy těchto opatření se projeví až se zpožděním.

Podle Ilony Švihlíkové jsou však i v Evropě země, kde je šance získat práci konzistentní, neměnná – i přes okolní vývoj v jiných zemích. „Uvést se dá jako příklad sousední Rakousko. Ovšem pravdou je, že zemí s podobnou situací v počtu nezaměstnaných v Evropě, je stále méně. Politika českého státu v oblasti nezaměstnanosti se zcela nevymyká politikám jiných zemí, byť by se samozřejmě v některých směrech výrazné odlišnosti, které nám zcela nelichotí, našly,“ uzavřela Švihlíková svoji reakci pro ParlamentníListy.cz. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…