Jsou mimo realitu, vážně už jim hráblo. Palba na národní banku nekončí

25.11.2013 20:31

Česká národní banka po lavině kritiky za intervenci na oslabení koruny ještě přilila olej do ohně svým vyjádřením, že se bude tvrdě bránit nařčením o motivech devalvace. Analytik Patrik Nacher tvrdí, že ČNB se pod takovou palbu dostala poprvé od roku 1989 a její pověst jako instituce, na níž mohou být lidé na rozdíl od jiných hrdí, dostala pořádnou trhlinu.

Jsou mimo realitu, vážně už jim hráblo. Palba na národní banku nekončí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Intervence České národní banky na oslabení koruny spustila lavinu nemilosrdné kritiky, která zaskočila samotnou centrální banku. Za svůj krok bude ČNB čelit trestnímu oznámení, navíc senátor Vladimír Dryml vyzval BIS, aby prošetřila nařčení kolující na internetu, že členové bankovní rady mohli mít osobní prospěch z devizových intervencí na oslabení koruny nebo o nich rozhodli za účelem zajištění finančního prospěchu konkrétního subjektu, kterým měl být PPF.

Česká národní banka, která do 20. listopadu natiskla zhruba 200 miliard korun, za něž nakoupila eura, a ta dále investovala, je prý připravena se právně bránit proti nepodloženým a nepravdivým tvrzením. Ta totiž zpochybňují důvěryhodnost nezávislé tvorby měnové politiky, což je základní smysl existence každé centrální banky. „Proti takovým nepodloženým pomluvám se musíme a budeme tvrdě bránit,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Mezi lidmi kolují spekulace o motivech náhlé devalvace

Navíc Česká národní banka v souvislosti s těmito spekulacemi vydala vyjádření, ve kterém tvrzení, že členové bankovní rady mohli mít osobní prospěch z devizových intervencí na oslabení koruny nebo o nich rozhodli za účelem zajištění finančního prospěchu konkrétní osoby, naprosto odmítá. Vášně tím však neuklidnila, spíše tím jen přilila oleje do ohně.

Mezi tvrdé kritiky se zařadil i ekonom a předseda Svobodných Petr Mach. „Mezi lidmi začaly kolovat všelijaké spekulace o motivech náhlé devalvace koruny a následného zdražení. Chystají se žaloby a všelijaké petice proti ČNB, protože krok centrální banky mnohé poškodil. ČNB se nařčením brání, ale kdyby nedělala nečekané kroky, které zvýhodňují jedny na úkor druhých, a jen se starala o stabilitu cenové hladiny, nemusela by podezření či fámy vyvracet,“ napsal na Facebooku Petr Mach.

Klaus zpražil bankéře, že neměl pořádně na výběr

Bývalý právník Kanceláře prezidenta republiky z dob Václava Klause Pavel Hasenkopf užasl i nad vyjádřením, v němž ČNB odmítá veškerá nařčení. „Jim už vážně hráblo. Po tomhle jim už nikdo neuvěří, že na těch pověstech něco není. Kdyby to nechali být, pes by po tom neštěkl,“ uvedl Pavel Hasenkopf na Facebooku a zaspekuloval, že za měnovou intervencí není žádný Kellnerův obchod ani osobní obohacení se členů ČNB, ale docela obyčejná odtrženost od reality, hraní si s grafy a špatný výběr členů bankovní rady ČNB bývalým prezidentem.

A právě Václav Klaus, jenž od první chvíle intervenci na oslabení koruny kritizuje jako svévolnou a nepotřebnou, si přisadil a velice nelichotivě se vyjádřil o odborných kvalitách členů bankovní rady, které sám vybral. „V USA se lidé, kteří mají za sebou hromadu práce, derou o možnost stát se – řečeno naší terminologií – členem bankovní rady. Tam je z čeho vybírat, u nás tomu ale tak není. To si přiznejme,“ zpražil Václav Klaus bankéře v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Až dosud se za ČNB nemuseli lidé stydět

Nad tím, co se proti České národní bance strhlo, se zamýšlí i provozovatel serveru Bankovnipoplatky.com Patrik Nacher. „Takovou kritiku, která se snesla na ČNB za intervenci na oslabení koruny, nepamatuji od roku 1989. A to nejen z laické veřejnosti, což by se dalo omluvit, že veřejnosti se nelíbí kdokoli, kdo jí sáhne na peněženku, ale bylo to i z odborné veřejnosti. A dokonce i ze strany lidí kolem bank, kteří jinak s ČNB drží podobnou pozici,“ říká pro ParlamentníListy.cz Patrik Nacher.

A poukazuje i na pošramocení pověsti centrální banky. „ČNB byla přitom vnímaná jako poslední ostrůvek pozitivní deviace – abych použil slova Miloše Zemana – tedy instituce, za kterou se lidé nemusejí stydět, na kterou jsou hrdí a která funguje odborně a profesionálně na rozdíl od politiky, vlády, Senátu, Poslanecké sněmovny, ministerstev, radnic a podobně. Tak tohle teď dostalo velkou trhlinu,“ myslí si analytik.

Po intervenci už mohla ČNB jen volit menší zlo

Brzy po intervenci ČNB rozmetal svými argumenty rozhodnutí centrální banky udržovat kurz naší měny poblíž hladiny 27 korun za euro. „Ačkoli jsem velký kritik toho rozhodnutí ČNB, když se navíc ukazuje, že ta jedna jediná výhoda – pomoc exportu – až tak nezafunguje a že to je tak trošku odtrženo od reality ekonomického života, tak to vyjádření ČNB, jímž se nařčením bránila, bych ale nekritizoval,“ konstatuje Patrik Nacher, protože ho považuje za přirozenou reakci subjektu, který je pod palbou, pod níž centrální banka od roku 1989 nebyla.

Je přesvědčen, že by šlo z jeho strany o neprofesionální kritiku. „Pokud by ČNB nereagovala, tak by ji kritizovali, že vůbec nereaguje a že se zapouzdřila do sebe. Když reaguje, tak je kritizována, že to ještě rozdmýchává. Tady nešlo udělat dobrý krok, spíš to byla volba menšího zla. K laciné kritice vyjádření banky proti těm nařčením se určitě nepřidám. Za její komunikaci ji kritizovat nebudu, ale budu ji kritizovat za ten krok, jímž intervenovala na oslabení koruny,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz analytik Patrik Nacher.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…