Kalousek o křupanství. Ekonom: Sám jsi křupan a připomínáš Bil'aka

25.01.2012 12:47

Naprosto vytřeštěnými pohledy prý podle ministra financí Miroslava Kalouska reagovali ministři financí EU na to, že česká vláda chce uspořádat referendum o připojení ČR ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti zemí EU. Navíc brát od EU dotace a pak neposkytnout půjčku na záchranu eura považuje Kalousek za fujtajbl. Jste odborný a politický křupan, vzkazuje Kalouskovi ekonom Karel Kříž.

Kalousek o křupanství. Ekonom: Sám jsi křupan a připomínáš Bil'aka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Ministr financí Miroslav Kalousek svým protějškům na schůzce Ecofinu sdělil postoj vlády ke schvalování mezivládní smlouvy o fiskální disciplíně. Koaliční vláda přitom přehlasovala Kalouskovu TOP 09 a požaduje v této otázce referendum.

Ministři třeštili oči

„Oni reagovali naprosto vytřeštěnými pohledy. Je jedna země, která jasně řekla – ano, my tuhle smlouvu nepodepíšeme, to je Spojené království. Ostatní země říkají – my se k té smlouvě připojíme za nějakých podmínek, něco samy pro sebe si chtějí vydobýt,“ řekl Kalousek Radiožurnálu.

„Ale neexistuje země, která by řekla, že o tom chce uspořádat referendum, protože to upřímně řečeno není zcela na místě. Jediný důvod, proč ODS chce referendum, je, že chce říct své principiální, nekompromisní a jednoznačné „možná“, dodal ministr v pořadu Ozvěny dne Radiožurnálu.

Nepůjčit je projev křupanství

Za projev ryzího křupanství pak v další části rozhovoru označil neochotu některých politiků poskytnout poskytnout pomoc Evropské unii ve výši 38 miliard korun.  „Od roku 2004, co jsme v EU, jsme kromě výhod svobodného trhu a společných hodnot dostali 176 miliard korun z peněz daňových poplatníků našich sousedů,“ vypočítal pro Český rozhlas Kalousek.

„A jestli pod tímhle světlem 176 darovaných miliard teď říkáme – my nechceme nikomu pomoci ani jednou korunou – to jsou ony výkřiky, které se dějí před Úřadem vlády, „ani korunu Bruselu“ – tak to je projev ryzího křupanství, za který já se hluboce stydím a který je morálně neobhajitelný,“ dodal.

Brát jo a pomoci ne? Fujtajbl

V další části rozhovoru se podivil, proč tito lidé, kteří dnes půjčku Evropské unie odmítají, „v okamžiku, kdy jsme vstupovali do Unie, nedělali demonstrace a nekřičeli – ani korunu z Bruselu“? „Proč se nebránili tomu, že jsme dostali těch 176 miliard, když se teď mohou zbláznit z toho, že by Česká republika měla pomoci svým sousedům? Nezlobte se, to je fujtajbl,“ uzavřel Miroslav Kalousek.

„Co je komu do toho, jak si česká vláda schvaluje různé zákony, nebo na co dělá, nebo nedělá referenda? To je prostě drzost. A jestli někdo dokonce třeští oči, tak to mi připadá, jako by k nám přijel Biľak do České republiky a povytahoval obočí nad něčím, co se tady děje. A mně už Kalousek jako  Vasil Biľak připadá, opravdu. On se radši bude mýlit s Evropskou unií než mít pravdu proti ní,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz ekonom Karel Kříž.

Kalousek jako Biľak

„On si Kalousek myslí, že když bude v České republice dělat pátou kolonu Evropské unie, tak že mu to něco přinese do vnitropolitického boje. Tak hledá podporu v zahraničí, stejně jako to udělal Biľak,“ poznamenal Kříž s jasným odkazem na Biľakův „zvací dopis“, na jehož základě přijely v osmašedesátém do tehdejšího Československa armády Varšavské smlouvy.

Nicméně, říká-li Kříž, že EU není nic do toho, jak si budeme schvalovat přístup ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti zemí EU, neznamená to, že smlouvu odmítá. „Smlouva jako taková mi v podstatě nevadí. Předpokládám, že sami nechceme dělat hluboce schodkové rozpočty. Takže já jsem v této věci v podstatě na straně Kalouska, pokud jde o samotnou smlouvu,“ míní Kříž, podle kterého by nám nemělo dělat problém smlouvu podepsat.

Nejde o pomoc, ale o cirkus, šaškárnu

To, že vláda dnes odsouhlasila pomoc EU ve výši osmatřiceti miliard korun, Kříž rozhodně odmítl. „Já to říkal už ikskrát, že to žádná pomoc není,“ reagoval Kříž. „Nejde o pomoc, jsou to vyhozené peníze, je to jakási záclonka pro emisi peněz, kterou dělá Evropská centrální banka, která si své vlastní peníze nechává posílat přes Mezinárodní měnový fond a EU,“ dodal.

„Takže je to cirkus, šaškárna, komedie. Kdyby šlo o pomoc, tak o tom můžeme uvažovat. Jsme sice chudší než naprostá většina EU, ale budiž, jsme takoví frajeři, tak jim něco pošleme. Ale znovu zdůrazňuji, tady nejde o pomoc, tady ničemu nepomůžeme,“ zdůraznil Karel Kříž.

Kalousku, křupan jsi ty. A hned ne jednou

Podle něj dosypávání peněz do nějakého společného kotlíku, když notabene si je EU může vytisknout sama, nemá smysl. „To znamená, že Kalousek chce dělat stafáž nějakému divnému postupu a když on říká, že ti, co nechtějí dát, že to je projev křupanství, pak já říkám, že to co dělá on, je projev neuvěřitelného odborného křupanství,“ konstatoval Kříž s tím, že by si Kalousek měl přečíst například text guvernéra České národní banky Miroslava Singera, který vyšel v Hospodářských novinách počátkem roku.

"Spojené státy se na tomto postupu EU odmítly podílet, to jsou zřejmě podle Kalouska křupani, Velká Británie to odmítla, Čína to odmítla a další země to odmítly a odmítly to z důvodu, že je to šaškárna. Takže na jedné straně je to u Kalouska odborné křupanství a na straně druhé je to projev politického křupanství, že se podobá, jak už jsem řekl, Vasilu Biľakovi,“ dodal Kříž.

Podle něj je pro Kalouska „deset a půl milionu obyvatel České republiky méně, než těch pár kumpánů z Evropské unie“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…