Milion a půl lidí je ohroženo chudobou. Levice je odnaučila pracovat, vysvětluje poslankyně ODS

08.02.2014 4:44

Na údaje o tom, kolika lidem v Česku hrozí chudoba a sociální vyloučení, lze pohlížet buď předlistopadovou optikou, nebo naopak srovnáním situace naší země v rámci Evropské unie. Ve druhém případě je třeba přiznat, že i díky posledním sedmi letům vlády pravice je v ČR nejnižší míra ohrožení chudobou v celé EU. A to přesto, že se projevují důsledky působení levicových vlád, které svou otevřenou náručí odnaučily lidi pracovat.

Milion a půl lidí je ohroženo chudobou. Levice je odnaučila pracovat, vysvětluje poslankyně ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Černochová

Pro někoho mohou být zveřejněná čísla o chudobě v Česku hrozivá a dokonce i vyvolat vzpomínky na konec roku 1989 a slova z projevu hlavní postavy tehdejších revolučních událostí. „Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností, není to pravda, ničeho se nebojte. Všichni chceme republiku, která bude starostlivě pečovat o to, aby zmizely všechny ponižující přehrady mezi různými společenskými vrstvami, republiku, v níž se nebudeme dělit na otroky a pány,“ pronesl tehdy Václav Havel.

O tom, že k dělení, a to mnohdy drastickému, za více než dvacet let došlo, svědčí i schválená vládní strategie sociálního začleňování do roku 2020. Z ní vyplývá, že chudoba a sociální vyloučení hrozí celkem 1,58 milionu obyvatel Česka. Z nich 128 500 nemá ani dostatečný příjem, ani materiální vybavení a ani práci. Pod hranicí příjmové chudoby tak v ČR žilo 990 tisíc lidí. „Z tohoto počtu bylo 256 600 dětí a 100 200 osob nad 65 let,“ upřesnili autoři dokumentu. Chudobou tedy trpělo 14 procent dětí a šest procent seniorů.

Výsledkem vlády pravice je nejnižší míra ohrožení chudobou v EU

Z dokumentu je zřejmé, že míru příjmové chudoby v Česku významně ovlivňuje vyplácení dávek, podpor a důchodů. Bez nich mohlo v roce 2011 do chudoby spadnout skoro 38 procent lidí, tedy více než třetina populace. Jen díky penězům od státu tak jejich podíl činil jen 9,8 procenta. V zemích Evropské unie se vydává na sociální zajištění v průměru kolem 29 procent hrubého domácího produktu, v Česku zhruba 20 procent.

Posledních sedm let tu vládly pravicové kabinety, a tak lze nynější stav vztáhnout především k činnosti předáků této části politického spektra. „Výsledkem vlády pravice je, že toto číslo představuje nejnižší míru ohrožení chudobou v Evropské unii,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová na skutečnost, že v osmadvacítce hrozí chudoba a vyloučení v průměru zhruba čtvrtině lidí, v Česku jen 15 procentům.

Levice nedomyšleným systémem sociálních dávek odnaučila lidi pracovat

Česká republika je na tom podle tohoto ukazatele nejlépe ze všech zemí Evropské unie a jak uvádějí autoři studie v souvislosti se zmíněným nízkým podílem sociálního zajištění na HDP, jde o potvrzení velmi dobré efektivity sociálních transferů v Česku. „Za zmínku stojí i fakt, že dle Eurostatu je v České republice čtvrtá nejnižší nezaměstnanost v Evropě,“ připomíná Helena Langšádlová, že si nevedeme špatně ve srovnání s ostatními zeměmi Unie ani v tomto ukazateli.

Jakkoli se můžeme chlácholit srovnáním se zeměmi EU, nikoho nemůže těšit představa, že půldruhého milionu lidí v Česku je ohroženo chudobou a sociálním vyloučením. „Tato čísla však nejsou důsledkem sedmi let vlády pravice, ale naopak jsou to důsledky vládnutí levicových vlád, které svojí otevřenou náručí, rovnostářským přístupem a nedomyšleným systémem sociálních dávek odnaučily lidi pracovat i posílat děti do škol, aby měly lepší vzdělání a tím i lepší uplatnění na trhu práce,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz poslankyně ODS Jana Černochová.

Extrémním případem sociálního vyloučení je ztráta bydlení

Poslankyně TOP 09 a členka sněmovního sociálního výboru Jitka Chalánková považuje za největší problém dopad chudoby na rodiny s dětmi. „Extrémním případem sociálního vyloučení je pak ztráta bydlení. Situace v oblasti bydlení dospěla až k nešťastným tzv. ´ubytovnám´, kde lidé platí za bydlení větší částky než na volném trhu s byty. Přesto jsou v pasti, protože běžné bydlení je pro ně většinou nedostupné,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Jitka Chalánková.

Zároveň připomíná, že touto vážnou situací se na svém jednání 23. ledna zabýval sněmovní výbor pro sociální politiku. „Výbor vyzval příslušná ministerstva – Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo pro místní rozvoj a Ministerstvo vnitra – ke koordinovanému postupu. Výbor uspořádá k dané problematice odborná setkání a bude nadále společný postup sledovat. Vzhledem k situaci zejména dětí a vzhledem k nebezpečí narůstání extrémismu se jedná o prioritu mé politické práce,“ zdůrazňuje poslankyně TOP 09 Jitka Chalánková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…