Možná nás čeká další krize, varoval ekonom. Zmínil sankce proti Rusku a český export

31.07.2014 21:27

Zatímco politici a média řeší zahraniční vztahy a situaci na Ukrajině, redakci ParlamentníchListů.cz zajímal také obsah našich peněženek. Projeví se konečně onen slibovaný ekonomický růst i v kapse každého z nás? Ekonomové se v názorech různí. Někteří tvrdí, že se máme těšit na rok 2015, ekonom Jaroslav Šulc ale nevylučuje ani návrat krize.

Možná nás čeká další krize, varoval ekonom. Zmínil sankce proti Rusku a český export
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Ministerstvo financí zveřejnilo novou prognózu ekonomického vývoje, která je velmi pozitivní. „V posledních dnech řada institucí domácích i zahraničních zpřesňuje své ekonomicko-sociální výhledy na zbytek roku 2014. Pro běžného spotřebitele i pro mne jako odboráře je velmi příjemné zjištění, že optimismus sílí a je vcelku obecný,“ uvedl makroekonom ČMKOS Jaroslav Šulc. „Moje soukromá prognóza, že by se letos mohlo dařit tak dobře, že by mohl být smazán výpadek v roce 2013 a dostali bychom se na úroveň roku 2012, dostává reálnější obrysy,“ dodal.

Také Pavel Sobíšek, hlavní ekonom UniCredit Bank, je s ekonomickými výsledky republiky spokojen. „Hlavní důvod přehodnocení letošního roku směrem nahoru bylo to, že první kvartál ukázal lepší výsledky. Tedy zlepšení nastalo, aniž bychom o něm věděli,“ doplnil Sobíšek. 

V roce 2015 už bude prý jednodušší sehnat práci

I když ekonomové si čísla pochvalují, na to, jaký budou mít vliv na obsah našich peněženek, si budeme muset ještě počkat. „Myslím si, že v roce 2015 by měl být efekt vidět. Lidé snadněji získají práci a nominální růst platů bude mezi 3,5 až 4 procenty, což jsme tady neviděli několik let,“ říká Sobíšek, který upozorňuje i na to, že výhled pro rok 2015 se zdá být aktuálně ještě optimističtější, než se předpokládalo. Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank, přidává informace od svých zákazníků: „Jsem stále v kontaktu s podnikateli. Většina z nich měla loni rekordní rok, daří se jim a potvrzují mi oživení ekonomiky. Problém je v tom, že nezačínají nabírat tolik lidí jako dříve. Šetří a jedou na produktivitu. Až když bude vznikat více pracovních míst, pak se budou více plnit peněženky,“ upozornil Michl.

Ekonom Šulc: Musím do toho medu nakapat trochu pelyňku

Ekonom Sobíšek se neobává ani vlivu nestabilní situace v Evropě na naši ekonomiku. „Nemám dojem, že by sankce Evropské unie vůči Rusku, tak jak byly teď schválené, měly vést ke krizi v Evropě a Spojených státech. Nebýt konfliktu na Ukrajině, mohl být růst do budoucna vyšší, takto bude trochu nižší. Nejde ale o to, že by se z růstu měl stát pokles,“ konstatoval Sobíšek. Daleko větší obavy má ale z budoucnosti makroekonom Šulc: „Musím do toho medu nakapat trochu pelyňku. Všechna mně známá zpřesnění a prognózy vždy začínají jedním velkým ale, a to, že se nepřihodí nic mimořádného, co by mohlo tyto optimistické výhledy narušit. Nemyslí se tím nějaká nová vlna přírodních katastrof, ale krajně nestabilní situace jednak na Ukrajině a jednak v Izraeli, Gaze, Sýrii, Iráku, případně v Libyi. Také předpokládáme, že nezbankrotuje Argentina a nebude to mít dominový efekt.“

Brzy prý může přijít třetí kolo recese

Jaroslav Šulc upozorňuje na nejasnou politickou situaci, která se promítne do ekonomiky. „Nemám dostatek informací ani kvantifikací o tom, jaké důsledky by mohlo mít nové třetí kolo sankcí Evropské unie vůči Ruské federaci. Nemám žádné informace, že by Ruská federace měla připravený seznam sankcí vůči Evropské unii, ať už by šlo o sankce plošné nebo diferencované. Nicméně vidím, jak dramaticky a o desítky procent meziměsíčně padá objem českého exportu na Ukrajinu,“ uvádí Šulc. „Nedělám si iluze o tom, že by ukrajinská ekonomika byla schopna absorbovat nové požadavky vyplývající z konfliktu i nedořešených sociálních problémů, a to ani v horizontu tohoto roku a možná ani tohoto desetiletí. Jsem optimista, ale těch neznámých v rovnici upevnění ekonomického oživení je tolik, že bychom se mohli brzy postavit v tvář třetímu kolu recese, což bych si samozřejmě vůbec nepřál. Tuto krajně nežádoucí variantu bohužel ale není možné vyloučit. Není možné podcenit sílu těch, kteří si takové zhoršení mezinárodní ekonomické situace ze zcela zištných důvodů přejí. Je tristní, že tohle musím říkat při stém výročí zahájení první světové války. Tehdy byla situace obdobná. Nikdo tu válku nechtěl a přeci byla,“ dodal.

Německá ekonomika už poslední dva měsíce oslabuje

I když Ministerstvo financí hlásá hospodářský růst, podle ekonoma Šulce se už teď začínají dopady nestabilní evropské situace projevovat v podnikání některých firem. „Běžte se projít po Praze, jděte do restaurací a zeptejte se, o kolik jim klesly tržby od ruských turistů, zeptejte se v hotelích, o kolik jim klesly tržby, protože sem nejezdí Rusové a Ukrajinci. Už teď cítíme dopady - a jsou dramatické,“ vysvětlil ekonom. „Když například nebude možné profinancovat běžící projekty, tak to bude mít rychlý dopad. Německá ekonomika už poslední dva měsíce začíná oslabovat a je to proto, že Německo má v Rusku 6 tisíc svých filiálek. Evropa je dnes tak provázaná, že se změny projevují okamžitě nebo s velmi krátkým zpožděním,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…