Ne, Síkelo. Už říkejte pravdu. Pád huti Liberty: Tvrdé slovo

21.12.2023 10:31

Nesvalovat pád ostravské huti Liberty na jejího akcionáře Guptu, varuje ekonom Lukáš Kovanda. Indického miliardáře za hrozící krach významného zaměstnavatele viní ministr průmyslu Jozef Síkela. Prý neprávem. „Hutím škodí drahé energie, drahé emisní povolenky a vůbec celá zelená agenda EU,“ uvádí ekonom. „Už říkejte pravdu a nahlas,“ vyzývá. Sám ministr je pod tvrdou palbou opozice.

Ne, Síkelo. Už říkejte pravdu. Pád huti Liberty: Tvrdé slovo
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Společnost Liberty Ostrava (dříve NHKG)

Český stát chce peníze, které mu dluží huť Liberty Ostrava, zpět. Po jednání se zástupci skupiny Liberty Steel v Praze to podle serveru Novinky.cz řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

„Stát už nebude sloužit jako kasička pana Gupty, ani jako jeho záložna, ale jako zodpovědný věřitel, který hájí své zájmy, zájmy občanů, státního rozpočtu a našeho hospodářství,“ upozornil Síkela a odmítl, že by stát při jakémkoliv problému nalil do huti stovky milionů z kapes daňových poplatníků.

Ministr podle zmíněného serveru také upozornil na to, že Liberty Ostrava podle poslední výroční zprávy eviduje vůči svým sesterským firmám ve skupině pohledávky ve výši 7 miliard.

Na to reagoval bývalý ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO), který Síkelovi neváhal připomenout jeho malou angažovanost ve zmíněné kritické situaci Liberty. Poukázal také na mechanismy, které fungovaly za vlády hnutí ANO  a upozornil na Síkelovu účast na společenských akcích, díky nimž podle Havlíčka zanedbal problémy českého průmyslu.

 

„Až pět minut po dvanácté řeší Jozef Síkela vážný problém v Liberty. My jsme do fungování firmy nezasahovali, ale byli jsme v průběžném kontaktu s majiteli. Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo také svého člověka v dozorčí radě, jednali jsme s odbory, a když hrozil problém, včas jsme to řešili,“ napsal Havlíček na svůj účet X a připojil příklad.

„Takto jsme zabránili třeba vyvedení emisních povolenek do zahraničí za jednu miliardu Kč. Klíčová firma regionu tehdy fungovala a plnila své závazky,“ upozornil také na to, že za vlády ANO Liberty splácela, jak měla.

„Kdyby se ministr průmyslu místo toho, aby vymetal společenské akce po světě, staral o domácí průmysl, nemusel by se dnes překvapeně dívat, že tato firma vyvedla na půjčkách 7 miliard, a hlavně by nemuselo být ohroženo 6 tisíc pracovních míst,“ zmínil také nemalý počet pracovních míst, které hrozí zánikem, což by v regionu způsobilo velmi složitou situaci.

Na uvedené Havlíčkovo sdělení reagoval právě dotčený ministr Jozef Síkela (STAN), který nazval svého předchůdce lhářem.

„Jednou vyjde slovník, kde budou u slova lhář dvě fotky. Karel Havlíček a Karel Havlíček. Takže teď pravdu proti jeho lžím,“ napsal a v zápětí upozornil na to, že to byl právě Havlíček, který v roce 2019 slavil se současnými majiteli převzetí Liberty a podepsal za MPO memorandum.

 

„Byl to on, kdo osobně podepsal kompenzace pro Liberty v hodnotě přes 200 milionů. Byla to jejich vláda, kdo firmě za Havlíčkova přispění poskytl záruku na úvěr ve výši 1,6 milardy korun, která není ani zdaleka splacená,“ pokračoval Síkela s tím, že to byl opět bývalý ministr Havlíček, za jehož ministrování se z firmy zmíněné miliardy korun vyváděly.

„Takže já vás žádám, pane poslanče, přestaňte lhát. Alespoň o Vánocích,“ zakončil svůj příspěvek ministr Síkela.

Prokazatelným faktem ale zůstává, že v posledním roce vlády hnutí ANO vykazovala huť Liberty rekordní výsledky, jak o tom informoval server Deník.cz.

„V roce 2021 vyrobila ostravská huť 2,28 milionu tun tekuté oceli, o 33 procent více než předloni a zároveň nejvíce od roku 2016. Rovněž tak 1,93 milionu tun surového železa, což je o 35 procent více než v roce 2020. Výroba finálních produktů meziročně stoupla na 2,16 milionu tun, což představuje nárůst o téměř 30 procent, přičemž výroba ploché oceli vzrostla dokonce o 84 procent na 680 000 tun a produkce dlouhých výrobků o 19 %, na téměř 1,5 milionu tun. V prodeji bezešvých trubek, kterých se loni vyrobilo přes 136 tisíc tun, dosáhla Liberty Ostrava v roce 2021 více než pětiprocentního podílu na trhu Evropské unie, což je nejvíce za posledních pět let.“

 

Síkelovu úlohu v krizové situaci okolo obřího ostravského podniku a zároveň jeho snahy vidí velmi sporně také bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který zveřejnil status, kde o současném ministru průmyslu dokonce prohlásil, že škemrá o výjimku na dovoz oceli z Ruska.

„Ministr Síkela škemrá o výjimku na dovoz oceli z Ruska. Zároveň vzkazuje ocelářům huti Liberty, že nebude jejich peněženka. Ocel je pro nás nyní z hlediska bezpečnosti strategická surovina, Putin masivně zvyšuje její výrobu a panu Síkelovi ocelárna nestojí ani za cestu do Ostravy,“ narážel Zaorálek na fakt, že si Síkela pozval zástupce krachujícího podniku do své pražské kanceláře a nejel se osobně o situaci přesvědčit přímo na místo.

S poněkud jiným pohledem na problémy ostravské huti ale přišel známý ekonom Lukáš Kovanda. Ten na svém účtu X naopak upozornil na to, že svalovat problémy Liberty jen na její vedení a indického podnikatele, není fér.

 

„Nesvalujme kolapsový stav hutí Liberty Ostrava pouze na jejich nezvládnuté řízení v podání majitele Sandžíva Gupty. Hutím škodí drahé energie, drahé emisní povolenky a vůbec celá zelená agenda EU,“ upozornil Kovanda na okolnosti, které hrály zásadní roli v daném problému, a zamyslel se nad souvislostmi.

„Jistě, můžeme říct, že hutní výroba v EU je přežitkem, reliktem 20. století, že je ‚fuj‘. Pak se ale nedivme, až zase jako nyní – budeme muset požádat o prodloužení výjimky na dovoz oceli z Ruska a dále tak financovat jeho válčení,“ upozornil ekonom na situaci, kdy právě zmíněná výjimka na dovoz ruské oceli umožní Putinovi další financování válečných nákladů v boji proti Ukrajině.

Kovanda upozornil i na to, že nám hrozí naprostá závislost na čínské oceli a demonstroval to na přiloženém grafu, který ukazuje vývoj světové výroby oceli za posledních 50 let a ze kterého jasně plyne čínská nadvláda ve výrobě oceli nad celým zbytkem světa.

„Ani tanky či vojenské letouny bez ocele nejde vyrobit,“ varuje dál známý ekonom z Trinity bank před možnými důsledky nedostatku oceli pro vojenskou oblast nejen v České republice.

„Green Deal prostě Evropu vojensky oslabuje, ba decimuje, což je v této době obzvláště na pováženou. A mělo by se to konečně začít říkat nahlas. K čemu nám budou o pár procent nižší globální emise oxidu, když Evropa jako taková, jak ji známe, resp. tedy její po staletí budovaná identita a soustava hodnot, zanikne,“ varuje na závěr Lukáš Kovanda před katastrofickým scénářem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Huml

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nezavírejme hutě, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseznámka , 21.12.2023 11:00:38
zavřeme Síkelu!

|  27 |  0

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…