O práci bude v příštím roce ještě větší nouze. Propad čeká dopravu i obchod

16.12.2012 23:20

Na to, že se bude v příštím roce lépe hledat nové uplatnění, či se eventuálně rozšíří nabídka pracovních míst, se Češi mohou těšit marně. Spíše opak bude pravdou.

O práci bude v příštím roce ještě větší nouze. Propad čeká dopravu i obchod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

Podle v tomto týdnu zveřejněném průzkumu personalistů, zaměstnavatelé předpovídají pouze v jednom odvětví pro nadcházející čtvrtletí nárůst počtu pracovních sil. Kancelářské práce to však nebudou, uplatní se tak nově lidé, kteří budou míz zájem a předpoklady pro těžbu nerostných. Ve všech ostatních odvětvích se čekají náborové plány zaměstnavatelů spíše negativní.

„Prognózy na první čtvrtletí bývají již tradičně nejslabší, navíc jsou nyní poznamenané rokem 2012, ve kterém rostla nezaměstnanost a klesaly obraty, zvláště v oborech velkoobchodu a maloobchodu, službách a průmyslové výrobě. Pokud se ale podíváme na sezonně očištěná data, pouze tři zaměstnanci z deseti očekávají negativní změny, a to je jistě známka stability,” uvedla pro ParlamentníListy.cz Jaroslava Rezlerová, generální ředitelka Manpower Česká a Slovenská republika.

Podle ní lepší časy mohou očekávat lidé vybaveni specifickými dovednostmi, znalostmi a talentem.

Nejhorší vyhlídky čekají zaměstnance v oboru dopravy, skladování a logistiky

Až třináctiprocentní propad se dá očekávat v následujícím roce u firem a zaměstnanců v dopravě, skladování a logistice. Příliš optimistické prý nejsou podle aktuálně zveřejněného průzkumu ani vyhlídky zaměstnanců maloobchodu i velkoobchodu. Tam se očekává propad oproti letošnímu roku o 11 procent. Zda se však bude jednat pouze o jediné čtvrtletí či výhled pro celý rok, ukáží až okolnosti a vývoj.

Regionální srovnání

Není asi přílišným překvapením, že zatímco zaměstnavatelé v Praze očekávají pro první čtvrtletí 2013 poměrně příznivé náborové prostředí, zaměstnavatelé v dalších českých regionech počítají s nepříliš uspokojivými vyhlídkami. Nejhorší je situace na Moravě, tak se obávají celkového propadu nabídek pro první čtvrtletí 2013 o 17 procent.

Proč je tomu tak?

Důvody, které k těmto odhadům vedou, se skrývají podle personalistů v celkové globální situaci. Nejde tedy jen o specifikum Česka. „Celková nejistota na světových trzích je důvodem, proč zaměstnavatelé váhají s investicemi, včetně investic do talentů,“ vysvětlila dále Jaroslava Rezlerová.

Nedostatek lidí s potřebnou kvalifikací

Celosvětově a celospolečensky totiž dochází momentálně k zásadním změnám. Tyto procesy ještě výrazně urychlila ekonomická krize. Společnosti jsou pod rostoucím tlakem na snižování marží, růst efektivity a jsou nuceny produkovat více, se stejným nebo menším množstvím lidských zdrojů. To klade mnohem větší požadavky na organizaci a řízení lidských zdrojů a samozřejmě také na zaměstnance na všech úrovních. Rozvoj firem tak možná paradoxně začal silně brzdit nedostatek lidí s potřebným profilem. Dochází pak na mnoha místech (nejen) v Česku k tomu, že je na jedné straně sice vysoká nezaměstnanost, ale současně firmy nemohou najít vhodné zaměstnance.

Požadavky firem na zaměstnance se s technologickým pokrokem totiž mění stále rychleji. Mnohem rychlejším tempem než se vyvíjí kvalifikační struktura populace. Navíc demografický vývoj vede k tomu, že aktivní populace ve vyspělých zemích se zmenšuje. Lidí je tedy na trhu práce stále méně a tito lidé mají stále více „nevhodnou“ kvalifikaci a dovednosti.

„Již není klíčový přístup ke kapitálu či technologiím, ale je to kvalitní přesně profilovaná pracovní síla, která by mohla pracovat optimálně, zastat více úkolů při zachování produkce a kvality. Proto začínáme hovořit o přechodu od kapitalismu k „talentismu“,“ uvedla pro Parlamentnílisty.cz Jaroslava Rezlerová.

O jaký průzkum jde

Průzkum „Manpower Index trhu práce“ se provádí každé čtvrtletí za účelem sledování záměrů zaměstnavatelů snížit nebo zvýšit počet zaměstnanců během následujícího čtvrtletí.

Průzkum probíhá již 50 let a za tuto dobu se stal jedním z nejdůvěryhodnějších průzkumů náborové aktivity na světě. Manpower Index trhu práce je založen na dotazování více než 65 000 zaměstnavatelů z veřejného i soukromého sektoru napříč 42 zeměmi a je považován za vysoce důvěryhodný ekonomický indikátor. Projekt odstartoval ve Spojených státech a Kanadě v roce 1962 a v roce 1966 se zapojila také Velká Británie. V roce 2008 se do projektu zapojila i Česká republika.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…