Zvyšování DPH je chybné. Vydělají pouze obchodníci, tvrdí zběh od VV

10.09.2012 8:26

Bohuslav Kabátek je dlouholetým členem SNK Evropských demokratů. Ale spolu se svými kolegy podlehl před třemi lety vábení nové politické supernovy Věcí veřejných. V jejích barvách se ocitl v libereckém zastupitelstvu. Letos na jaře z potápějící se lodi VV vystoupil.

Zvyšování DPH je chybné. Vydělají pouze obchodníci, tvrdí zběh od VV
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

„Prosazovali jsme, aby Věci veřejné vystoupily z vlády,“ vysvětluje důvody odchodu. Paradoxně se tak o pár týdnů později stalo. Mezi znalci zákulisí se však spíše spekulovalo o Kabátkových rozporech s poslancem a bývalým hejtmanem Petrem Skokanem, který je krajským lídrem VV.

Kabátek je také náměstkem ředitele Pozemkového fondu, kam ho jmenoval vlivný liberecký občanský demokrat Radim Zika. Ten v červnu pod tíhou různých skandálů z postu šéfa fondu odstoupil. Čelil například obvinění, že zaměstnal na Pozemkovém fondu za nadstandardních podmínek mladou přítelkyni hokejového reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika. Kabátek však Ziku obhajuje. „Jeho skandály považuji za cílené, aby odešel z vedení fondu,“ domnívá se.

Od Evropských demokratů k Věcím veřejným a zase zpátky

U Evropských demokratů působí Bohuslav Kabátek od roku 1992. S bývalým ministrem zahraničí Josefem Zielencem a exprimátorem Prahy Janem Kaslem se podle svých slov podílel na jejich integraci se Sdružením nezávislých kandidátů. Dnes je jejich lídrem pro krajské volby v Libereckém kraji. Ale mezitím měl tříletou pauzu. „V roce 2009 jsem odešel s polovinou Evropských demokratů – například i se současnými ministry Kamilem Jankovským a Pavlem Dobešem – k Věcem veřejným,“ uvádí Kabátek. Ve VV vydržel tři roky, po hradecké konferenci strany z ní spolu s drtivou většinou libereckého klubu VV letos v květnu vystupuje. Důvodem nejsou skandály Víta Bárty, ale rozdílný pohled na další směřování Věcí veřejných. „Mysleli jsme si, že není dobře abychom byli součástí vládní koalice a je třeba z ní odejít,“ vysvětluje. Tento názor mezi VV tehdy nezískal většinovou podporu. Paradoxně ale o několik týdnů později Věci veřejné z vlády stejně odcházejí, i když její ministři v ní zůstávají a zakládají svoji platformu s názvem LIDEM.

Rozpory s Petrem Skokanem

Příčin masivního odchodu libereckých Véčkařů ze strany je asi ale více. Kromě klesající podpory voličů i osobní rozpory. A to konkrétně mezi Kabátkem a Petrem Skokanem. Tedy tím vysokým mužem, který na půdě parlamentu nedávno zveřejnil výbušný telefonát od ministra financí Miroslava Kalouska, jehož slovník si v ničem nezadal a možná i překonal fotbalové odposlechy rozhodčích a funkcionářů známé z divadelního zpracování jako Ivánku kamaráde. Petr Skokan je poslancem Věcí veřejných za Liberecký kraj, jejich krajský šéf a také – ještě jako člen ODS – exhejtman Libereckého kraje. Kabátek ho zpočátku hodnotí opatrně. „Mluvilo se o našich rozporech, ale není tady, tak o nich nebudu mluvit. Petr Skokan je výrazný politik,“ říká Kabátek. Posléze prozrazuje více. „Pohledy na věci máme jiné, já je rád sděluji přímo tak, jak jsou, a ne říkat něco jedné skupině lidí a něco úplně jiného druhé skupině,“ objasňuje.

Věci veřejné jsou nevyzrálé, do vlády neměly vstupovat

Podle Kabátka udělaly VV obrovskou strategickou chybu po parlamentních volbách v roce 2010. „Dosáhli jsme velkého volebního úspěchu, ale strana byla nevyzrálá. Neměli jsme vstupovat do vlády. Daleko lepší variantou by byla konstruktivní opozice, neboli tichá podpora vlády. A dál jsme mohli prosazovat svoje programové priority,“ míní. Paradoxně však nekritizuje Karolínu Peake, která se svými kolegy ve vládě zůstala i po odchodu Věcí veřejných do opozice. „Paní vícepremiérku mám rád. Dokázala odejít z VV a stát se nezávislou, což je na tak křehkou ženu obdivuhodné. Na druhou stranu je otázkou, jak to bude pokračovat,“ sděluje.

Jsem proti zvyšování DPH, říká Kabátek

Hlavním probíraným tématem posledních dní je návrh na zvyšování daně z přidané hodnoty. Kabátek tento krok považuje za zbytečný a chybný. „Zvyšování DPH k ničemu nevede, naprosto chápu odpor poslanců proti tomuto záměru. Zvýší se pouze ceny potravin, ale stát nevydělá nic. Pouze obchodníci,“ konstatuje.

Za vlády ČSSD se více projedlo, než vydělalo

Celkově však souhlasí s vládním bojem snižování schodku rozpočtu, v tomto směru podporuje směr udávaný ministerstvem financí. „Tato snaha k nám přiláká potřebné investory,“ míní. Schodek je  podle něj způsoben několikaletým vládnutím ČSSD „Více se projedlo, než vydělalo,“ upozorňuje.

Nárok na majetek si mají dokazovat církve samy. A ne stát

Právě sociální demokraté vyrukovali před krajskými volbami jako se svým největším tahákem na voliče s tématem nepopulárních církevních restitucí. „Ve své profesi se zabývám lustrací církevních majetků. Křivda se stala a je potřeba ji napravit. Ale je důležité, aby se o majetek hlásily samotné církve a ony dokazovaly nárok na majetek, a ne aby to dělal stát,“ domnívá se. I on má určitě obavy o prolomení roku 1948.

Peníze za navrácené poplatky se mohly použít na výstavbu hospice

Nicméně kritizuje vějičku na voliče, kterou si z církevních restitucí udělali sociální demokraté. A vzpomíná na jejich předvolební – a výsledkově úspěšný – hit před čtyřmi lety – na zrušení poplatků u lékaře.  „Na poplatcích vybraných u lékaře vrátili lidem v Libereckém kraji 38 milionů korun, za ně by byla polovička hospice,“ uvádí Kabátek. Naráží na předvolební slib, který mají už dlouhodobě všechny politické strany v kraji – na zřízení hospice – domu pro nevylečitelně nemocné. Všichni ho slibují a preferují už řadu let, a stále není.

Líbí se mi prezidentská kampaň Vladimíra Dlouhého

Za favority prezidentských voleb považuje bývalé premiéry Miloše Zemana a Jana Fischera. Ale v kampani ho zaujali jiní kandidáti, hlavně exministr průmyslu Vladimír Dlouhý. „Běhá, chce udělat kampaň jinak, to mi přijde jako dobrý nápad,“ domnívá se a přirovnává ji ke kampani jeho strany do krajských voleb. „Přišli jsme s krajskou matematikou, kdy jedna plus jedna je pět,“ uvádí. Poukazují tím na korupci a předražené státní zakázky.

Kabátek je náměstkem na Pozemkovém fondu. Jmenoval ho průšvihář Zika

Ještě donedávna šéfoval Pozemkovému fondu České republiky významný člen liberecké ODS Radim Zika. Před čtyřmi lety byl jedničkou modrých v krajských volbách, ale i jeho smetla oranžová lavina a hejtmanem se nestal. Usedl tedy na post šéfa Pozemkového fondu a proslul několika skandály. Například zaměstnal mladou dvaadvacetiletou přítelkyni hokejového reprezentačního trenéra Aloise Hadamczika Lucii Placzkovou.

A právě za Ziky se stal Bohuslav Kabátek jeho  náměstkem  pro ekonomiku. V jeden čas se Liberečanů ve vedení Pozemkového fondu ocitlo pět a výrazně převažovali. Kromě Ziky a Kabátka byla náměstkyní i Petra Havlínová a dva šéfové sekcí - Michal Frydrych a Nikola Bradíková. Situace se však radikálně změnila. Zika pod tíhou skandálů rezignoval, a Kabátek zůstal v Pozemkovém fondu z liberecké enklávy sám. Náměstkem ředitele zůstal, ale jiným. „Od začátku července řídím krajská pracoviště a mám na starosti nový produkt Pozemkového fondu, veškerý majetek bývalého státního podniku Zemědělské vodohospodářské správy, a pak správu majetku, což jsou lustrace církevního majetku. Ekonomika mi ubyla,“ vysvětluje.

Zikovy skandály byly cílené. S cílem ho odvolat

Kabátek Ziku hájí. „Jako šéf jednal s každým narovinu,“ říká. Jeho skandály považuje za cílené, aby odešel z vedení fondu. „Neustále se vytahovaly stejné věci, třeba skandál s pozemky Milana Frydrycha starý asi osm let,“ uvádí. Milana Frydrych ještě jako šéf Pozemkového fondu v Liberci levně přihrál svému otci 43 hektarů. A komentuje i nejznámější aféru, kdy Zika na Pozemkovém fondu zaměstnal mladou přítelkyní svého kamaráda, reprezentačního hokejového trenéra Aloise Hadamczika. „Psalo se o tom, že si vydělala 300 tisíc. Viděl jsem její smlouvu, platila si sociální a zdravotní, jezdila svým autem. Ve finále měla 16 tisíc čistého měsíčně a svoji práci si odvedla,“ je přesvědčen Kabátek.

Lídr SND Evropských demokratů do krajských voleb

Za Evropské demokraty kandiduje Kabátek do krajských voleb potřetí za sebou. Nyní je jedničkou jejich kandidátky. O předvolební kampani říká: „Nebudeme voliče obtěžovat svými obličeji na billboardech a slibovat nesplnitelná hesla, nebudeme voliče tahat za ruce při kontaktních kampaních, vařit guláše a teplé polívky ani dávat růže,“ konstatuje Kabátek. Nabízí se ale tedy otázka, jak vlastně chtějí oslovit případné voliče. „Rozpočet máme 250 až 300 tisíc. Naše plakáty jsou v libereckých autobusech a tramvajích, spouštíme naše webové stránky www.nebereme.cz se soutěží propojené s facebookem,“ vysvětluje Kabátek.

Bohuslav Kabátek

Narozen v roce 1963. Radní města Liberce – od roku 2011. Zastupitel Liberce – zvolen v roce 2010 za Věci veřejné od roku 1992 členem Evropských demokratů – později SND ED. V roce 2009 vstoupil do Věcí veřejných, v květnu 2012 z VV vystupuje. Lídr kandidátky SND ED v Libereckém kraji do krajských voleb v říjnu 2012.Náměstek ředitele na Pozemovém fondu ČR.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…