99 Kč za rajčata, cibule za 34. „To bychom nevydělali...“ Trhy proti marketům

06.07.2023 12:41 | Reportáž

„Chodím tu kvůli dětem. Aby měly něco trošku s více vitamíny.“ Maminky s dětmi, senioři, mladíci. Na Zelný trh do Brna si i přes svátky přišli pro ovoce a zeleninu lidé všech věkových kategorií. Keříčková rajčata mají někteří prodejci v ceně 99 za kilo a cibuli třeba za 34 korun. A najmout někoho na sbírání? To by se nevyplatilo. „Poláci nás odnaučili pěstovat nakládačky. Měli je vždycky levnější. Kdybychom zaplatili sběračům, tak už bychom si na ně nevydělali,“ říká paní Vlasta z Břeclavska. „Pěstujeme, co se dá,“ dodává.

99 Kč za rajčata, cibule za 34. „To bychom nevydělali...“ Trhy proti marketům
Foto: Daniela Černá
Popisek: Extra cuketky. Pouze na Zelném trhu v Brně

„Nefotit! Nefotit!“ Uvítání na Zelném trhu v Brně ve sváteční dopoledne nebylo moc příjemné. Snímku krásných jahod pečlivě naskládaných v dřevěných košíčcích se tak redakce neochotně musela vzdát.

I sváteční dny a dobu volna využily desítky lidí, aby si nakoupily výpěstky, které na první pohled vypadaly skvěle. U jednoho ze stánků si lidé sami vybírali kusy do předem připravených bakelitových košíčků. Tři větší rajčata vzala pro sebe a své dvě dcery i paní Svitlana. „Chodím tady kvůli dětem. Aby měly něco trošku domácího, zdravějšího. Něco s více vitamíny, než má zelenina z obyčejného obchodu, z řetězců,“ vysvětlila mezi tím, co ji už dvě malé holky tahaly k jiný stánkům. „Podle mě je tato zelenina chuťově mnohem lepší než z obchodu,“ zopakovala.

Doprodej rajčat a nakládaček. Foto: Daniela Černá

Mezitím odcházeli z trhu lidé s taškami nakládaček, evidentně na zavařování a plnými igelitkami paprik nebo česneku. Asi třicetiletá matka dvou dcer velké množství nepotřebuje. „Ne, nezavařuji, mám zeleninu jen na salát. Moje dcerky mají rády zeleninové salátky,“ dodává.

Jak už to bývá, někdo udělal ve svátek výjimku, protože měl víc času, další šli cíleně pro zvolený produkt nebo si koupil pár kousků ovoce či zeleniny na cestu při procházce historickým centrem jihomoravské metropole.

Zelný trh v Brně. Foto: Daniela Černá

Kolem Zelného trhu i přes sváteční dny ožily zahrádky a na křesle našel návštěvník praktickou pomoc proti ostrým paprskům slunce, letní klobouk.

„Začínáme jarní cibulkou, končíme burčákem“

Při procházce trhem jsme mohli vidět i perfektně vybraná rajčata, u kterých snad někdo měřil obvod.

Rajčata na Zelném trhu. Foto: Daniela Černá

„Je volný den, tak lidí chodí méně. My sem ale po sklizni jezdíme každý den a prodáváme své výpěstky. Máme vlastní půdu i vinohrad,“ popsala paní Vlasta z Břeclavska. „Letos jsme trošku déle čekali na léto. Ještě budeme mít švestky, dýně a na podzim burčák,“ popsala.

Pěstitele z Břeclavska najdeme na Zelném trhu jen když mají „napěstované“. „Jinak přes rok nechodíme. Z jara začínáme až jarní cibulkou a končíme burčákem. Jinak nechodíme. Jen, když máme své výpěstky,“ uvedla s hrdou zelenou cedulkou pěstitele.

Dřív pěstovali nakládačky ve velkém

A jak se vůbec daří obstát moravským zemědělcům v brutální konkurenci řetězců atd.? „Poláci nás odnaučili pěstovat nakládačky. Měli je vždycky levnější. Kdybychom zaplatili sběračům, tak už bychom si na ně nevydělali,“ říká paní Vlasta. „Pěstujeme, co se dá. Máme sady, vinice. Něco vyjde, něco nevyjde. I vinohrady máme snad na šesti místech, takže i když něco zmrzne nebo déšť potluče, pořád je z čeho brát. Nikdy nedopadne všechno špatně, vždycky něco vyjde,“ směje se. „Už jsme zvykli,“ dodává.

Sama zeleninu nezavařuje, spíš udělá pro rodinu saláty nebo kečup.

Jedna nejen moravská rarita na Zelném trhu

Raritou v jejich nabídce jsou tzv. extra cuketky. I to je tahák, kvůli kterému na trh někteří zákazníci cíleně zamíří. „Cuketky, takové velikosti a chuti, nesežete nikde. Mají nějaká zvláštní semínka,“ konstatoval zkušeně jeden z kupujících. 

Na Zelném trhu ve svátek. Foto: Daniela Černá

„Vypíšu vám ještě paragon, ano?“ ptá se další z prodejců a obchod běží dál. „Vám, paní, kilečko okurek?“

I ve srovnání s řetězci, ceny zeleniny a ovoce na Zelňáku, nepoloží zákazníka do mdlob. Například keříčková rajčata pořídíte kilo za 99 Kč, okurky za 34,90–60 Kč a cibuli za 34 Kč až 40 Kč. Kilo křenu stojí 180 Kč a kilo okurek nakládaček třeba 39 Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak drahé rajské? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAjkaBajka , 06.07.2023 14:02:33
99 za kg. V létě? V sezoně? Kdybych měla prodávat ty naše za takovou cenu, studem bych se propadla. Když se za takovou cenu prodávají v zimě nebo odrůdy scherry, pochopím, ale normální keříčkové rajské za 99 je zlodějna.

|  19 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…