A sakra, Marku Dalíku. Ono to s tím zbavením se kriminálu nemusí být tak žhavé, ukáže se již brzy

12.07.2017 10:53

Koncem července bude Vrchní soud v Praze projednávat případ, který v posledních letech rezonuje celou českou veřejností. Kdo by neznal jméno Marka Dalíka, že? Před senát tedy opět předstoupí po zrušení původního pravomocného rozsudku Nejvyšším soudem a propuštění z vězení lobbista a bývalý poradce premiéra Mirka Topolánka (ODS).

A sakra, Marku Dalíku. Ono to s tím zbavením se kriminálu nemusí být tak žhavé, ukáže se již brzy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Vrchní soud bude muset znovu projednat kauzu nákupu obrněných transportérů Pandur. Nejvyšší soud, který na jaře rozhodoval odvolání Dalíkových advokátů a nejvyššího státního zástupce, původní pravomocný rozsudek nad Dalíkem totiž v dubnu celý zrušil. Rozhodnutí Nejvyššího soudu mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Marek Dalík byl pravomocně odsouzen za podvod ke čtyřletému trestu a pokutě čtyři miliony korun. Trest začal vykonávat ve znojemské věznici, po zhruba tři čtvrtě roce byl díky usnesení Nejvyššího soudu propuštěn na svobodu.

Pražský městský soud původně poslal Dalíka na 5 let do vězení za úplatkářství a odsoudil jej k pokutě 5 milionů korun, pražský vrchní soud pak původní rozsudek zmírnil o rok na čtyři (pod zákonem stanovenou trestní sazbou) a na odpovídající sumu snížil i pokutu. Především však změnil těsně před vynesením rozsudku kvalifikaci na nedokonaný podvod, což se ukázalo jako značně problematické.

Policisté začali Dalíka vyšetřovat na základě svědectví bývalého zaměstnance firmy Steyr Stephana Szücse. Ten na jaře roku 2011 uvedl, že lobbista požadoval 18 milionů eur – zhruba půl miliardy korun – za pokračování v nákupu transportérů Pandur. Podle vyšetřovacího spisu si měl o peníze říct na neformální schůzce v listopadu 2007 v pražské restauraci U Malířů. Podle žalobce předstíral blízký vztah k představitelům české vlády a to, že může ovlivnit jejich rozhodování, ačkoliv podle konstrukce žalobce nemohl. Zároveň podle obžaloby předstíral, že má vliv na zakázku samotnou.

Nákup pandurů v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun schválil v roce 2006 kabinet Jiřího Paroubka. Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele, firmy Steyr. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, kde Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun.

Předčasný rozsudek

Mnozí nezainteresovaní by mohli vnímat zrušení rozsudku nad Markem Dalíkem Nejvyšším soudem jako jeho únik spravedlnosti. Opak je ovšem pravdou. Dalík může od blížícího se soudu odejít naopak s tvrdším trestem, než který si začal vloni na podzim odpykávat. Shrňme si proto, co nejvyšší soudní instance při zrušení pravomocného verdiktu nad lobbistou konstatovala.

Především to, že byl výrok o vině a trestu předčasný. Nejvyšší soud dal Dalíkovi za pravdu v tom, že použití nového trestního zákoníku na starší trestný čin, na který se vztahoval zákoník starší, nebylo právně „košer“. „Právně relevantní obviněný napadenému rozsudku vytkl absenci jakékoli argumentace, jež by srozumitelně a přezkoumatelně osvětlovala, jakou úvahou dospěl odvolací soud k hmotněprávnímu závěru, že na posuzovaný skutek, k němuž došlo v listopadu roku 2007, je namístě aplikovat ustanovení trestního zákoníku účinného až od 1. 1. 2010. Tedy zákona pozdějšího, neboť to má být pro obviněného příznivější. Přitom se jedná o otázku, jejíž důsledné vyřešení může mít pro konečné postavení obviněného zásadní význam,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu. Zároveň soud označil za právně relevantní námitku nejvyššího státního zástupce, který napadl to, že pražský vrchní soud udělil Dalíkovi trest pod zákonnou sazbou.

Nejvyšší soud také odmítl argumentaci Dalíka a jeho obhájců, že vrchní soud opomenul klíčové důkazy, které byly v procesu navrhovány. „Odvolací soud navrhované důkazy neopomněl. (...) V projednávaném případě nebyl skutkový stav věci zjištěn nezákonně, nedostatečně či povrchně a rozhodnutí odvolacího soudu nebylo v tomto ohledu projevem nepřípustné libovůle,“ je napsáno ve zrušujícím verdiktu.

„Věc se vrací do stádia, kdy Vrchní soud v Praze bude muset znovu projednat řádné opravné prostředky obviněného Marka Dalíka a státního zástupce a rozhodnout o nich po úplném a řádně provedeném přezkumu. V novém řízení bude povinen postupovat v souladu s právním názorem, který k projednávaným právním otázkám ve zrušujícím rozhodnutí vyslovil Nejvyšší soud. Teprve na základě opětovného zhodnocení všech skutkových okolností činu lze zároveň dospět ke spolehlivému závěru, zda je v daném případě obviněného namístě využití institutu mimořádného snížení trestu odnětí svobody,“ končí Nejvyšší soud své usnesení v kauze Dalík.

Právní hantýrky znalý člověk si k tomuto konstatování může dosadit následující vzkaz pro vrchní soud: „Suďte Dalíka podle starého trestního zákoníku a dobře si okovejte právní kvalifikaci.“ Vše bude záležet také na stylu vystupování Marka Dalíka před aktuálním soudem (Dalík se předchozích líčení téměř nezúčastňoval) a strategii, kterou zvolí jeho obhajoba. Není vyloučeno, že Dalík zvolí vůči soudu diametrálně jiný přístup než dosud. Ještě se také můžeme dočkat velkého překvapení. A není vyloučeno, že možná i toho, že soud trest někdejšímu lobbistovi a poradci premiéra Topolánka trest nakonec ještě přitvrdí. Což ostatně mezi řádky zlehka naznačuje v „kuchařce pro aktuální rozhodování“ pražskému vrchnímu soudu soud Nejvyšší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …