Američan Best varuje před budoucností a promluvil o tom, kdo řídí vládu

28.04.2012 5:39

Vláda vydržela. Ve speciálu Hyde Parku host pořadu Erik Best komentoval budoucí výhledy dvojkoalice a nastínil i názor na to, jak se bude vyvíjet krize globálního kapitalismu. Podle něj nás růžová budoucnost nečeká.

Američan Best varuje před budoucností a promluvil o tom, kdo řídí vládu
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Podle Erika Besta není velký rozdíl oproti tomu, co tu bylo před dvěma týdny. Situace je prakticky podobná. Jediné, co se stalo, je, že se zapomnělo na Víta Bártu. „Vliv Víta Bárty zůstane, bude méně viditelný,“ naznačuje zahraniční novinář dlouhodobě žijící v České repubice.

Dalším rozdílem mezi současnou vládou a tou s Věcmi veřejnými je, že se oslabila pozice premiéra. „Tím, jak ustupoval ze svých rozhodnutí, je pan premiér oslabený. Toho budou chtít využít odbory, stejně jako poslanci rozhodující o osudu vládních zákonů,“ míní žurnalista a politog.

John by měl vysvětlit, co si představuje pod pojmem konstruktivní opozice

Překvapením pro něj bylo, že Radek John hlasoval proti vládě. „Bude muset vysvětlit, co to znamená konstruktivní opozice, když hned při první příležitosti hlasuje proti existenci vlády jako takové,“ upomíná Best na slova předsedy VV, že jeho strana bude konstruktivní opozicí, která se bude klonit tu k vládním, tu k opozičním návrhům.

Nejen pro VV, ale pro celou řadu poslanců se s novým vládním seskupením uvolní ruce. „Ti, co byli proti církevním restitucím a dalším problematickým bodům vládního programu, budou moci hlasovat svobodně,“ domnívá se Erik Best.

Pro vládu jediný způsob, jak přežít a zbavit se Bárty, soudí o rozštěpení VV Erik Best

Celou vládní šarádu a hektický rozchod s částí VV hodnotí ovšem Erik Best jako zdařilý politický tah. „Je to jediný způsob, jak se mohla vláda zachránit a zbavit se Bárty,“ uznává Best, že kdyby představitelé událostí posledních dní nezosnovali puč v koaliční straně Věci veřejné, byla by vláda odsouzena k spolupráci s odsouzeným Vítem Bártou.

Podle Besta přitom nevíme, co se během uplynulých dvou týdnů odehrávalo na pozadí politických událostí. „Buď je to plán pana Bárty, který to udělal, aby se na něj zapomnělo, nebo to udělala paní Peake, aby se zachránila, nebo se jednoduše dohodli Nečas s Kalouskem a Peake jak se zbavit Bárty,“ uvažuje host Hyde Parku.

Vláda nechce nikomu nic vysvětlovat a nemá žádnou koncepci, obává se americký novinář

Problém na straně vlády je, že Nečasův kabinet prý nemá ochotu vysvětlovat svoje reformy a ani koncepci, kterou by občanům představil. „Proč nám pan Kalousek neukáže rozpočty na další roky, proč nevidíme, co se kde přesně v rozpočtu bere a za co se z něj utrácejí peníze a jak se budou utrácet jinak,“ ptá se Erik Best.

Dle mínění amerického novináře Petr Nečas nikomu nic nevysvětluje. Kroky vlády nechápou odbory ani zaměstnavatelé. „A když se odboráři se zaměstnavateli takhle vzácně shodnou, je to alarmující,“ dodává host Hyde Parku.

Jako v Rusku, i u nás táhnou církve a vláda za jeden provaz

A tak jediným obhájcem vlády jsou církve, které v současném kabinetu vidí poslední naději na majetkové restituce. V tomto ohledu Erik Best dodává na adresu vládní a církevní spolupráce pichlavou poznámku: „Už je to jako v Rusku, kde je vláda a církev spojená a zastávají podobný politický program.“

Každopádně právě na otázce církevních restitucí se ověří, jak moc je 105 poslanců, kteří dnes vládě vyjádřili důvěru, jednotných. Podobným ožehavým tématem budou daně a důchodová reforma.

Právě proti důchodové reformě, církevním restitucím i daňové politice státu se ostře vyjadřují odbory. A dodávají, že vláda je zbytečně rozhazovačná. Erik Best má ovšem i o odborech své mínění.

Z krize je třeba hledat morální východiska, věří Best

„Odbory jsou celou dobu součástí establishmentu, mají místa v dozorčích radách a podílely se na dvacetileté historii české transformace. Kdyby nebyly součástí establishmentu, tak by křičely proti korupci a rozhazování státu už dávno, když se dalo ještě něco udělat,“ je přesvědčený Erik Best.

Teď už nejen v Česku podle Besta šance na záchranu už asi není. „Ke změnám systému dojde, ale obávám se, že ne k lepšímu. S nadsázkou bych se mohl ptát, kdo bude příští český diktátor,“ netají skepsi k vývoji demokracie u nás i ve světě americký novinář.

Podle něj bude potřeba přehodnotit, co se stalo za posledních padesát let a najít nějaká morální východiska. „Křesťané nejsou křesťanští, židé židovští a muslimové muslimští. Politici už nejsou šancí pro občany a lidé, kteří se nechovají morálně, profitují díky svému jednání na těmi, kteří se morálně chovají,“ uzavírá skeptickou situaci západního světa Erik Best.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …