Americký seržant z konvoje: Když nás zde někteří nechtějí, je to v pořádku. Ale většina lidí u cest byla ráda

31.03.2015 20:53

JINÝMA OČIMA Chceme bránit styl života, který si lidé přejí. Každý chce žít svobodně a šťastně. Proto jsme tady. To řekl ParlamentnímListům.cz technický seržant americké armády Easton Purkiss před kasárnami v pražské Ruzyni. Absolvoval již několik zahraničních misí, takže jde o velmi zkušeného bojovníka. Česko se mu prý líbí i přesto, že je abstinent.

Americký seržant z konvoje: Když nás zde někteří nechtějí, je to v pořádku. Ale většina lidí u cest byla ráda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Technický seržant americké armády Purkiss z Tennessee

"Nechceme nikoho ohrožovat či někomu ubližovat. Hlavně se chceme ujistit, že je každý v bezpečí. Snažíme se chránit nevinné lidské životy," sděluje americký seržant Easton Purkiss pro ParlamentníListy.cz s tím, že se v Česku setkal se spoustou bezvadných lidí. Věty sice zní jako obrovské fráze, ale voják je pronáší s letmým úsměvem ve tváři a dikcí, v níž není znát nadřazenost. Hovoří spíše pokorně.

  • Další fotogalerie ZDE

Domovem v kraji country

Domov a rodinu má ve státě Tennessee, jehož hlavním městem je Nashville - mekka country. Jako jeden ze zhruba pěti set amerických vojáků, kteří se zúčastnili konvoje Dragoon Ride, jenž v Česku občané z valné většiny vítali, si teď v Praze užívá obrovské popularity. Nedělá ze sebe žádnou namyšlenou rychlokvašenou hvězdu z reality show. S každým se nechá vyfotit, poklábosí, přijme pivo.

"Jsem abstinent, ale dám to kamarádovi, bude mít radost," říká a dodává: "Vím, že to zní šíleně, být v Česku a nedat si ani pivo, ale prostě alkohol celý život nepiju, tak proč s tím teď začínat. Byli jsme dokonce v pivovaru. Vaříte to nejlepší pivko na světě, ale neokusil jsem. Mám takové zásady." Každou promluvu končí nadrilovaným "Yes, sir", ale pak si uvědomí, že před ním nestojí žádná vyšší šarže, takže s tím přestane.

Třináct let v armádě

Byl na misi v Afghánistánu, třikrát rotoval v misi v Iráku. Hodnotí je jako velký přínos, protože jen při bojovém nasazení voják pozná své přednosti a nedostatky. V armádě je už celých třináct let. A co si myslí o Islámském státu v Iráku a Sýrii? "Je to nebezpečí. Ti lidé chtějí bojovat za podivné hodnoty, přičemž terorizují a trápí ostatní. Nemůžete někomu radit, co by měl dělat. Máme v mnoha zemích světa vojáky, což vzbuzuje hodně kritiky a opozice. Tomu nelze zabránit. I tak musíme dělat to, co děláme. Musíme se snažit pomáhat nevinným lidem," dodává pro ParlamentníListy.cz.

Po cestě Českem nemohl kritiky americké armády přehlédnout, i když jich byla menšina. "To je v pořádku, každý má právo říci svůj názor. Když nás zde nechtějí, je to v pořádku. Nicméně většina lidí u cest byla ráda, že nás vidí a vítali nás. Oceňovali naši podporu, a když bude třeba větší podpory, jsme tady," doplňuje s tím, že cvičení v Pobaltí mělo jasně deklarovat jednotu spojenců v NATO.

Rodina v Tennessee ho prý jednoznačně podporuje. "Blízcí chápou, že vojáci musí ve světě chránit nevinné a bojovat proti terorismu či režimům, které lidi terorizují," vysvětluje seržant Easton Purkiss. Mluví zřetelně a zbytečně nežvaní, což je přednost, která mnoha lidem schází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …