Babiš ve Zlíně: Havel je mrtev, nastupuje ANO. Další samet ale nečekejte

22.04.2012 15:47

Nechci kandidovat, senátora ze mě nikdo neudělá, celou kampaň ale zaplatím a povedu - to jednoznačně sdělil lidu miliardář Andrej Babiš při návštěvě Zlína. V pátek večer na mítinku v kině Květen působil jako vždy: sebevědomě a s jasnou vizí úspěchu v parlamentních volbách.

Babiš ve Zlíně: Havel je mrtev, nastupuje ANO. Další samet ale nečekejte
Foto: Martin Kovář
Popisek: Andrej Babiš na přednášce

Na akci hnutí ANO 2011 přišlo asi sto třicet lidí. Hlavní slovo zde měl právě podnikatel Babiš. „Co je pro nás důležité? Pokud uvažujete stejně jako já, tak jsou to děti, doktoři, učitelé, policajti, strážníci v ulicích, hasiči i starostové. To je vlastně základ státu. Ale stát místo toho, aby právě tyto profese preferoval, tak lidem peníze bere,“ uvedl na začátku akce Babiš.

Pokračoval pak kritikou politických stran, a to bez výjimky. Na mušku si vzal navyšování daní a zdůraznil, že stát by měli vést odborníci. „Někdy si říkám, že všechny ty politické partaje mají stejný program a to jsou prachy a moc. Co si budeme povídat o koalicích ČSSD a ODS. Vždyť taková typická koalice v Praze způsobila, že je Praha nejvíce rozkradené město. Takže pokud jste zapomněli, jakou má ČSSD minulost, tak by bylo dobré si ji před těmi příštími volbami připomenout,“ uvedl Babiš.

Žádný nový Havel, ANO nabízí politiku bez kšeftování

Podnikatel hovořil o plánech hnutí ANO 2011 a důvodech, proč vlastně vzniklo. I když sám na žádnou pozici kandidovat nehodlá, jeho sympatizantů republikově přibývá. Stěžejní pro něj je zabodovat s politickou stranou v parlamentních volbách v roce 2014. „Poptávka po změně je obrovská, nemyslím, že tu bude nová revoluce a povstane nějaká nová osobnost, jako byl Václav Havel. Chceme tento rok postavit a stabilizovat celou strukturu hnutí ANO a udělat ji známější,“ uvedl Babiš. Z hnutí ANO by měla vniknout politická strana. K sobě chce přilákat takové lidi, kteří předloží majetková přiznání a doloží, odkud získali svůj majetek. Vítaní jsou hlavně ti, kteří nikdy nebyli v žádných politických stranách.

Česká povaha? Chcíplá koza

Jako velký problém vidí Babiš obecnou závist mezi lidmi a morální krizi národa. Zavzpomínal na komunistický režim, kdy sice lidé neměli peníze nebo dostupné služby, ale byli schopní se sjednotit třeba i proti bývalému vedení státu. „Možná dřív byly i vztahy mezi lidmi lepší. My Češi jsme schopní sjednotit se proti někomu, ale ne za něco. Líbilo se mi jedno vyjádření, které jsem slyšel: odjíždím, jdu do Ameriky a Vy Češi, odstraňte ze znaku lva a dejte si tam sousedovu chcíplou kozu,“ podotkl Babiš.

Právě téma morální krize lidi, kteří se přišli na mítink podívat, oslovilo. „Příčinou celé hospodářské krize, tak jak ji definoval pan Baťa v roce 1932, je morální bída. Hospodářská krize je jen následek, proto já mám na Vás tento dotaz: jaké mechanismy chcete uplatnit pro výběr členů a potom selekci představitelů Vaší strany?“ ptal se Pavel Obdržálek z Uherského Hradiště. Přidal se i Jiří Dvořák ze Zlína. „Morálně čistí lidé nejsou schopní se prosadit. Třeba Marvanová, Kužílek, to byli čistí lidé, ale politika je semlela. Abyste nedopadli tak, že budete mít morálně čisté lidi, kteří budou nepoužitelní v politickém boji,“ podotkl.

Babiše podporují podnikatelé

Lídr ANO 2011 se toho nebojí. „Stát musí řídit odborníci. I dneska jsou na některých ministerstvech schopní lidé, ale většinou o zásadních věcech nerozhodují. Zvykli jsme si na to, že stát řídí politici, ale na základě čeho mohou stát řídit, když někteří z nich nikdy nepracovali,“ uvedl Babiš. Zároveň naznačil jasný recept, jak z problémů ven. „Když zjistíme, že někdo krade, tak ho vyhodíme,“ shrnul.

Podnikatel upozornil na potenciál českého národa. Podle něj, i když řada lidí odešla za prací do zahraničí, stále tu máme spoustu schopných: „Postupně se k nám přidávají ekonomové a podnikatelé, kteří nás podporují. Znovu opakuji: Já kandidovat nebudu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …