Češi dotace jen rozkradou, rozčiluje se politička. EU prý nemusí plýtvat

20.03.2012 10:18

Korupční aféry plus zbytečně utracené stovky milionů, to se rovná čerpání dotací z EU po česku. Řada politiků vidí za čerpáním peněz z unie spíš to, že se vyhazují oknem.

Češi dotace jen rozkradou, rozčiluje se politička. EU prý nemusí plýtvat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

 

„Čerpání dotací je forma totálního rozkrádání. Myslím si, že selhává kontrola, a že se na to totálně kašle. V České republice jsme celý systém špatně nastavili. Vytvořili jsme zmatek. Už regionální rada je prvním zdrojem korupce. Tento systém je naprosto špatný, protože dovoluje dělat stupidní projekty,“ uvedla Libuše Rousová, zastupitelka za SNK ED z Rožnova pod Radhoštěm pro ParlamentníListy.cz.

Pro příklad nešla daleko. Právě v Rožnově pod Radhoštěm se díky dotaci postavila v lese rozhledna a protože z ní není dostatečný rozhled, musí se pokácet víc než stovka stromů. Dalším příkladem je podle Rousové místní nové školení pro učitele. „Běží tady kurz vzdělávání pro učitele mateřských a základních škol, ale chodí tam jeden nebo dva lidi. To jsou absolutně vyhozené peníze. Projekty by měly být na věci, které slouží většinově všem, na cesty, chodníky, na  podporu velkého sportu. Jakmile se budou dostávat peníze na takové věci jako v Rožnově, tak se budou dělat jen tyto ptákoviny, protože to všem projde,“ dodala Rousová.  

 

Tudy cesta nevede

Konkrétně regionální operační programy se staly terčem kritiky Sdružení místních samospráv České republiky, které patří k největším organizacím obcí a měst u nás. Za šest let existence prý ukázaly, kudy cesta nevede. „Regionální operační programy se neosvědčily. Jejich vývoj znamenal byrokratizaci, zesílení politického vlivu na přidělování dotací, nové korupční kauzy a další nešvary, které je potřeba rázně vymýtit. Vláda má velkou šanci tyto problémy vyřešit při nastavení nového systému čerpání po roce 2013, kdy končí současné programové období. Obce jako ta naše na změnu netrpělivě čekají,“ uvedl Josef Zicha, starosta obce Vysoké Pole na Zlínsku, která je členem Sdružení místních samospráv. V současnosti intenzivně běží vyjednávání o budoucnosti čerpání evropských prostředků v dalších letech, kterých se účastní i organizace zastupující samosprávy. Část z nich včetně Sdružení místních samospráv tvrdí, že šest let existence ROPů byla dostatečná na překonání problémů, které se však nyní spíše prohlubují. Regionálními operačními programy v letech 2007-2013 rozdělují asi 4,6 mld. EUR.

Starostové by měli mít větší vliv na získání dotací

Vláda chce snížit počet operačních programů, z nichž se evropské peníze čerpají, více než na polovinu. V boji o eura tak přituhne. „Podporujeme záměr sdružit prostředky do jednotného programu, který by je dělil spravedlivě, třeba i nárokovým způsobem tam, kde je to skutečně potřeba a ne na záměry typu nepotřebných koncertních sálů a golfových hřišť v dobách ekonomické krize“ vysvětluje Josef Bartoněk, předseda Sdružení místních samospráv České republiky. „Cílem musí být dělení evropských prostředků na co nejnižší úrovni, za účasti zástupců starostů a dalších aktérů místního rozvoje, kteří nejlépe znají region a jeho problémy, mají potřebný nadhled a jsou pod kontrolou veřejnosti,“ dodal.

Brusel zastavil čerpání peněz


Možná veškeré hádky o peníze vyřeší až to, že nám je nikdo nedá. Způsob rozdělování peněz, které jsme měli sami v Česku smysluplně využít, se přestává líbit i Evropské unii. Ve středu se ukázalo, že Česko nebude do června žádat komisi o zpětné proplacení peněz, které stát vyplácí příjemcům dotací z evropských fondů. Příjemci dotací zatím mohou být klidní, budou peníze od státu dostávat dál.

Evropská komise má výhrady vůči české kontrole celého systému. Ve vládě tak padají ostrá slova v souvislosti s otázkou: kdo za to může? Do Prahy příští týden přijede evropský komisař pro regionální záležitosti Johannes Hahn. Bude jednat s představiteli vlády o problémech s čerpáním peněz z evropských fondů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …