Dav na podporu Ševčíka. Ten přišel a udeřil. „Nečekaná zjištění.“

26.06.2023 13:32 | Reportáž

Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze dnes bude hlasovat o návrhu rektora univerzity Petra Dvořáka na odvolání Miroslava Ševčíka z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE. Na dotaz ČTK to odpověděla mluvčí vysoké školy Kateřina Pelouchová. Podle rektora je důvodem pro Ševčíkovo odvolání jeho nevhodné chování na veřejnosti včetně účasti na březnové protivládní demonstraci na pražském Václavském náměstí. Ševčík kritiku odmítá, důvody pro své odvolání nevidí. Na jeho podporu přišli před VŠE demonstranti.

Dav na podporu Ševčíka. Ten přišel a udeřil. „Nečekaná zjištění.“
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace na odporu děkana NF VŠE Miroslava Ševčíka

„Boj za akademické svobody, svobodu slova a svobodu vyjadřování a svobodu názorů, protože to je všechno, za co bojuji já. A nechci být odvoláván z funkce z politických důvodů a na základě naprosto vymyšlených tendenčních událostí, které jsou mi vytýkány. Ničeho takového jsem se prosím pěkně nedopustil. Takže mockrát vám děkuji za to, že jste přišli a že tady vyjádříte svůj postoj ke svobodám, za které jsme bojovali před více než 30 lety a teď nám je chtějí někteří vzít. Díky moc,“ předstoupil úvodem demonstrace Ševčík před lidi, kteří mu vyjadřovali podporu.

Na Ševčíkovu podporu vystoupil také Jiří Havel.

HLASOVÁNÍ: REKTOR DVOŘÁK SMÍ PODLE SENÁTU VŠE ŠEVČÍKA ODVOLAT

„Nebojte se říkat, že je král nahý. Protože tak tomu opravdu je. Ačkoliv máme krásný letní den, tak na obzoru je bouřka, protože naše země si tak jako tak projde spoustou zkoušek. Lžou nám všude. Slyšíme lži z médií, dennodenně. A proto my musíme hlasitěji říkat tu pravdu. A když jsme u toho, co každý z nás můžeme udělat, všem známým, které potkáváme, tak zároveň můžeme udělat i něco v tom on-line prostoru, který je tak strašně sdílen a sdílíme ho s těmi ostatními. Každý z nás si dnes můžeme dát do statusu: Stojíme za Ševčíkem, a dát si tam tu českou vlajku. Jsme česká země, jsme Češi, jsme na to hrdí, a jediné, co chceme, je, abychom byli respektováni. My jsme ti, kdo vlastníme tuto zemi, ne vláda. A proto máme právo tu dnes být. A kdokoliv nás bude chtít cenzurovat, ušlapat nás, tak může, ale nevyjde to. Pravda je jako svíčka, pravda svítí a vždy prosvítí temnotu. A nikdo nemá takovou sílu, aby tu svíčku překonal. Na úplný závěr bych vám chtěl moc poděkovat, protože vím, že spousta lidí je letargických, má finanční problémy, protože si nemůže dovolit obětovat čas. A tady vidím, že se to plní,“ poznamenal.

„Zasedání je plánováno s původním záměrem, tedy s hlasováním o návrhu pana rektora k odvolání pana děkana,“ uvedla mluvčí dnes ráno k postupu školy.

Dříve škola nevěděla, zda dnes budou moci senátoři rozhodovat o Ševčíkově budoucnosti v čele fakulty. Důvodem je to, že akademický senát Národohospodářské fakulty VŠE přerušil ve středu 14. června své jednání o rektorově návrhu na Ševčíkovo odvolání. Podle vysokoškolského zákona se má fakultní akademický senát k návrhu rektora na děkanovo odvolání vyjádřit, aby o návrhu mohl jednat celoškolský akademický senát.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí

Dvořák v březnu vyzval Ševčíka k rezignaci kvůli jeho veřejným vystoupením, která podle rektora poškodila zájem a dobré jméno školy. Dvořák se zároveň dříve vymezil vůči tomu, že snaha o Ševčíkovo odvolání je omezením svobody na univerzitě nebo popřením práva na názor.

Ševčík byl mimo jiné 11. března na protivládní demonstraci u Národního muzea, kde se po skončení protestu část lidí snažila z budovy odstranit ukrajinskou vlajku. U incidentu zasahovala policie. Ševčík tvrdí, že byl na místě proto, že pomáhal zraněnému. Rezignovat na post děkana opakovaně odmítl, protože důvody pro své odvolání nevidí.

Členové fakultního akademického senátu o přerušení jednání podle svého vyjádření rozhodli kvůli „novým, nečekaným zjištěním“. Podle předsedy akademického senátu fakulty Jána Pavlíka bude jednání pokračovat poté, co budou vyhotovena mimo jiné právní stanoviska k rizikům odvolání děkana v souvislosti s možným zásahem ministerstva, a poté, co se s novými podklady senátoři seznámí. Konkrétní termín nespecifikoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Věc stojí takto!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusegoliard , 26.06.2023 17:39:22
Dopustil se děkan Ševčík proti právního jednání svou účastí na schodech muzea? Je mu Policií kladen za vinu nějaký přestupek ? Pokud není, tak o co jde? O odstranění vysokoškolského učitele, který má na některé věci odlišný názor? Copak jsme už zase v totalitě? Odpovím - jsme!

|  25 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…