Exministr Tlustý: Miliardy pro církve, miliardy do EU... Narazíme velmi tvrdě

29.01.2012 16:00

NA HRANĚ S XAVEREM Bývalý člen ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý přirovnává v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz situaci České republiky k plavbě zaoceánského parníku těsně před ztroskotáním. A příměr dále rozvádí – na kapitánském můstku stojí ministr financí Kalousek a miliardy vyslané na záchranu EU nejsou než záchranné čluny, které nám budou již brzy krutě chybět.

Exministr Tlustý: Miliardy pro církve, miliardy do EU... Narazíme velmi tvrdě
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ekonom a exministr financí Vlastimil Tlustý

Rozhovor s Vlastimilem Tlustým vedl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý.

Bývalý ministr financí, politik, glosátor, poradce. Co dneska vlastně jste, pane Tlustý?

Všechno z toho a něco navíc..

Co je to „něco navíc“? Jste lobbista?

Ne, to vůbec ne. Nechci to nyní prozrazovat. Jen všem zaručuji, že nežiju z žádných veřejných ani státních peněz, nýbrž z peněz soukromých.

Když zavzpomínáte na vaši úspěšnou dráhu politika, kdy jste byl dokonce i ministrem financí, není vám po tom smutno?

To se musíte podívat do dnešních novin na zprávy z politické scény. Chtěl bych vidět toho, komu by to chybělo.

Předpokládám, že vám chodí nabídky z různých politických subjektů, abyste se do politiky vrátil. Kdy naposled jste nějakou obdržel?

Z toho, jak často tyto nabídky chodí, se dá odvodit, že v české politice začíná být zle. Poslední jsem dostal asi před půl rokem. O koho šlo, ale neprozradím.

A jak je to s vaším členstvím v ODS? Jste, nebo nejste jejím členem?

Já jsem nejprve pozastavil své členství, pak mi bylo zrušeno a následně jsem byl vyloučen. Jsem tedy nyní trojnásobně vystoupený a o návrat zpět neusiluji.

Nicméně jste jeden z nejbližších lidí Václava Klause. Co kdyby se on, až sestoupí  z Pražského hradu do podhradí, vrátil i do ODS. Šel byste v takovém případě zpět i vy?

S Václavem Klausem jsem vždycky rád spolupracoval, protože když jste jemu a mně položili 100 otázek, tak u 93 byla naše odpověď stejná nebo velmi podobná…

Už dlouho jsem neslyšel, že by někdo tak hezky naznačil, že od něho kdosi opisuje?

To není opisování. Chci tím jen říct, že podobně uvažujeme. Například nyní, když probíhají demonstrace vysokoškoláků a já jsem slyšel vyjádření pana prezidenta, že když někdo bere veřejné peníze, musí přijmout i veřejnou kontrolu, říkal jsem si jinými slovy totéž. To je ten příklad stejného uvažování.

Vysloužil jste si pověst prognostika, co tedy podle vás bude s naší zemí? Budeme tady za pět let? Budeme platit korunou? Budeme se mít aspoň tak, jak se máme dnes? Co byste nám naplánoval?

Napadá mě starý vtip: Nebojte se, dopadne to dobře. Ne pro všechny a ne hned. 

Myslím, že naše česká společnost si v pohodě pluje na velké zaoceánské lodi, napadá mě třeba Condordia nebo Titanic. Nějaké potíže už se sice objevují, ale fatální důsledky něčeho, co lze označit za třesk nebo náraz, zatím nenastaly. Nicméně když to bude takto pokračovat dál, je jenom otázka času, kdy narazíme a vše potom bude jinak.

Jak ten náraz může vypadat v praxi? Nebudou rohlíky v obchodě?

Rohlíky budou, to ano, ale podívejte se do Řecka, tam už to vidět jde. Tento týden jsem slyšel jednoho ekonoma, který moudře říkal, že jednat s Řeckem o úvěrech je nesmysl, dokud se Řecko nestane znova produktivní. Kdyby nebylo bývalo Řecko chráněno zvenčí před svým bankrotem a před dvěma lety zbankrotovalo, jak mělo a jak stejně zbankrotuje, tak už dnes bylo ve fázi růstu a mohlo si znovu půjčovat. Pokud k tomu ale nedojde, tak jednat o úvěrech je úplný nesmysl.

Hrozí něco takového České republice?

Česká republika je v tuto chvíli na stejných kolejích, ale tuto situaci má teprve před sebou a myslím, že postupně ztrácí čas se této situaci vyhnout. Moment, kdy vyšleme kamsi 38 miliard, je jako kdybychom poslali někam na moře záchranné čluny. Potřebné sice možná někde budou, ale rozhodně budou chybět nám. Dále tu je 100 miliard na církevní restituce nebo deficit, který je sice plánován na 105 miliard, ale já jsem přesvědčen, že bude dvojnásobný – to všechno jsou věci, které dříve nebo později upozorní ty, kteří nám půjčují na provoz. Žijeme totiž na dluh a to zadlužování se neskutečně zrychluje. Podle ministerstva financí skončil loňský rok dluhem pouhých 150 miliard. Já bych jen připomenul, že v roce 1996 padala vláda kvůli 10 miliardám a nyní patnáct let poté je najednou 150 mld. úspěch. Tehdy 10 mld. byla katastrofa.

Nebo další radostný údaj, do konce funkčního období ministra Kalouska má být státní dluh 1 900 miliard. A opět – pamatuji si vášnivé diskuze z nedávných dob, kdy dluh byl někde kolem 180 či 280 miliard. Mimochodem pan ministr Kalousek je člověkem, který má na svém kontě opravdový rekord, kterým překonává leckoho ve světě. Za svou kariéru, kdy řídí státní finance, tedy od roku 2002, dokázal zvýšit státní dluh o pětinásobek a na konci tohoto funkčního období by to měl být ještě větší rekord.   

Není to potom ale tak trochu jedno, jestli je ta země ponořená ve 280 miliardách nebo bilionu? Vždyť to je skoro to samé.

Ano, dokud ta loď plave, tak je to všem jedno. Proto si také myslím, že navrhovat dneska nějaké řešení toho, co se stane, až k nárazu dojde, je víceméně bezpředmětné a nikoho to nezajímá. Já se jen odvažuji prohlásit, a tím jsem si naprosto jist, že takhle to nemůže pokračovat a dříve nebo později narazíme na to samé, na co narazili Řekové, Maďaři, Italové, či Španělé. Jinými slovy,  žití na dluh se nám prodraží tak, že v tom nebude možné pokračovat.

Těch 38 miliard ale přeci Evropě musíme poskytnout, jsme přeci členy jedné party. Jak by se na nás potom ostatní dívali?

My jsme ty dluhy nevyrobili. K tomu si ještě vyrábíme vlastní strašné dluhy. Poslat na pomoc jiným ohroženým z naší Concordie či našeho Titaniku zmiňované záchranné čluny je sice šlechetné a krásné, ale sami je brzy budeme potřebovat. Otázka potom je, zda se, až ztroskotáme, budeme nacházet v teplých vodách, kde budou k záchraně stačit plovoucí vesty.

Co říkáte na informace, které teď vyplouvají na povrch o tom, že asistentka premiéra bere statisícové platy. Je to v pořádku?

Já samozřejmě nevím, jaké mimořádné pracovní výkony se skrývají za těmi mimořádnými penězi. Umím si představit, že takové mohou existovat a že mohou být v takovýchto sazbách. Nicméně z hlediska symbolického ve chvíli, kdy se občanům říká, že se musí šetřit a  utahovat opasky, je pití takto nákladného a drahého vína, když se všem káže voda, nepřijatelné. Je to skutečně bohužel slabina pana premiéra.

Podle serveru ParlamentníListy.cz měl Tomio Okamura, potencionální kandidát na prezidenta, mít na jedné soukromé televizi vlastní show, ale nakonec se prý na spolupráci nedomluvili, protože mu prý vadila jakási cenzura. Má mít kandidát na prezidenta svojí show v televizi?

Pokud by měli svou show všichni kandidáti, bylo by to v pořádku. Show v televizi koneckonců může být totiž cesta k pochopení člověka, zjištění jeho předností a nedostatků. Držím se hesla, že prostor znemožnit se musí dostat každý, kdo o to usiluje. V případě, že je to však pouze jeden z kandidátů a ostatní takovou možnost nemají, jde potom o nekalou konkurenci.

Chtěl byste pana Okamuru na Pražském hradě?

Mě to děsí! Děsí mě, že se vůbec takové nápady objevují. Myslím, že je to na prvním místě příšerná vizitka stávající politiky a politiků.

Co vás na tom děsí?

Víte řízení státu a správa věcí veřejných, to je řemeslo. Já nepochybuji o tom, že pan Okamura není špatný řemeslník v cestovním ruchu, ale o správě věcí veřejných určitě neví nic. Myslím, že pro tyto funkce by měli dozrávat ti, kteří prokážou, že v tomto oboru něčeho dosáhli. Ano, pan Okamura svými úspěchy směřuje k významným funkcím, ale ty by měly být v cestovním ruchu, ne ve správě státu.

Kdo by podle vás byl dobrým kandidátem na prezidenta?

Někdo, kdo prokázal faktické výsledky v tom řemesle, které jsem právě pojmenoval.

Kdo třeba?

Nebudu nikoho jmenovat, protože nevím, jestli bych mu tím pomohl, nebo ublížil. Ale je jisté, že je to někdo, kdo někdy věci veřejné spravoval, kdo úspěšně řídil velké město nebo kraj, nebo byl ve významné státní správní funkci. A nejenom že tam byl, ale hlavně prokázal, že si s tím ví rady.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …