Exprimátor Liberce Korytář zakládá nové hnutí. Jeho nástupci mu nevoní

21.04.2012 18:47

V den našeho rozhovoru slavil bývalý liberecký primátor Jan Korytář čtyřicáté narozeniny. Nejen tím byl tento den pro něj významný. Po osmi letech vystoupil ze Strany zelených a oznámil založení nového politického hnutí Změna. Nejdříve ale zavzpomínal na své odvolání z primátorského křesla, ke kterému došlo před rokem 16. dubna.

Exprimátor Liberce Korytář zakládá nové hnutí. Jeho nástupci mu nevoní
Foto: liberec.cz
Popisek: Detail liberecké radnice při západu slunce

 

Proč podle vás k vašemu odvolání došlo?


Stály za tím ČSSD a ODS, repektive ti, kdo tyto strany ovládají. Příčina je ta, že tu je koláč peněz, který léta patřil ODS a ČSSD se na něm také přiživovala. Když jsme řekli, že tohle přestane, rychle se spolu dohodli. Dokládáme to tím, že ODS má nyní vliv v krajské nemocnici - kde je finančním náměstkem bývalý primátor za ODS Jiří Kittner. ČSSD získala ředitele městských společností, kde udělala jednu výměnu za druhou. Odvolali nás poté, co jsem nepodepsal stavební zakázky na lázně a bazén. My jsme je nechtěli v té podobě pustit. Probíhal však velký tlak na to, aby prošli. Kdybychom byli takzvaně vstřícní a řekli, dobře tak ty zakázky uděláme, stejně jsou to evropské dotace, upevnili bychom tehdejší koalici. To by ale byla jiná politika, než chceme dělat.

Nyní se u lázní hovoří o navýšení ceny této zakázky o více než 40 milionů korun, kdy do původní smlouvy nebyly zahrnuty, či velmi nejasně, interiéry?

Interiéry měly být součástí smlouvy. Není logické, že je z ní vytáhli. Pamatuji se, že když jsme o zakázce před rokem jednali, nikdo o tom nevěděl. U takhle velkého projektu jsme na to měli být upozorněni. Na tuto věc jsme tehdy nepřišli, ale obecně jsme tvrdili, že projektová dokumentace není dostatečně podrobně připravena. To byl jeden z důvodů, proč jsem ty smlouvy v tehdejší podobě nechtěl podepsat.

Jak hodnotíte současné vedení města?

Současná menšinová koalice (ČSSD, Liberec občanům, Unie pro sport a zdraví a Věci veřejné) má téměř identické programové prohlášení jako my. Potvrzujeme se přísloví, když dva dělají totéž, není to totéž. Vychází to z více věcí. Důležitým bodem je, že tato koalice se musí pokud chce něco prosadit opřít o hlasy ODS. Což také dělají. Nezaznamenal jsem zatím žádné aktivní pokusy koalice směrem k nám (Změně pro Liberec), aby si vyjednala nějakou podporu. Automaticky ji projednává s ODS. Dalším zásadním rozdílem je personální obsazení této koalice a osobnostní limity jednotlivých lidí.

Co říkáte na činnost své nástupkyně - sociálnědemokratické primátorky Martiny Rosenbergové?

Stručně řečeno - je to primátorka bez vize. Jde o udržovací primátorku, která města neposune někam dál. Což si myslím, že v situaci v jaké Liberec je, nestačí.

Primátorka nedávno poskytla médiím rozhovor, kde mimojiné uváděla, že jste se s tehdejším mluvčím města Martinem Čáslavkou (který byl předtím spolupracovníkem ministryně životního prostředí Kuchtové) zavřeli v kanceláři a kdoví co jste tam dělali. Jakoby naznačovala, že jste tam snad stopli nějaké materiály ohledně libereckého mistrovství světa v klasickém lyžování, které skončilo se stomilionovým dluhem...

Martin Čáslavka k věcem týkajícím se mistrovství světa téměř nepřišel. Zabýval se provozem kanceláře primátora a běžnou agendou. A také dvěma velkými zakázkami na lázně a bazén. Mistrovství světa prověřoval na dohodu o provedení práce Jaroslav Tauchman a také vedoucí odboru  interní kontroly a auditu paní Vozobulová, která připravovala všechny podklady. Takže řeči o tom, že pan Čáslavka stopil nějaké materiály a odvezl je do Prahy, jsou nesmyslné. Snažili jsme se dopátrat, kde vznikl ten dluh a kdo je za něj odpovědný.

A na co jste přišli?


V tomto pátrání jsme daleko nepokročili. V prvních měsících se nám podařilo získat hlavní dokumenty. Bylo nejasné jak vznikaly jednotlivé výbory. Pak však přišlo naše odvolávání, více jsme nestihli. Primátorka však tvrdila, že v tom bude pokračovat. Ale nevím, jestli tomu tak je.

Vidíte něco pozitivního na vašem odvolání?


Díky současné koalici se povedlo ukázat, kdo je kdo v liberecké politice. Tím, že nás odstranili z vedení města, nám vytvořili prostor, abychom se spojili s dalšími osobnostmi v Liberci i dalších městech našeho kraje. Výsledkem je to, že zakládáme politické hnutí Změna a věřím, že se za dva a půl roku na libereckou radnici vrátíme a dokončíme rozdělanou práci.

Proč ho zakládáte?


Ze zkušenosti jsme poznali, že ač jsme jako Změna pro Liberec vyhráli v Liberci komunální volby, neměli jsme širší zázemí v nějaké politické struktuře a kolegy v jiných městech, se kterými bychom se mohli poradit. Zjistili jsme, že je v České republice spousta dalších lidí, kteří chtějí dělat politiku podobně jako my. Máme ambici dát dohromady aktivní občany a osobnosti a spojit jejich úsilí.

Jste stále členem Strany zelených?


Dnes (18. dubna) v ní po osmi letech ukončuji členství. Nicméně nové politické hnutí Změna není zaměřeno konkurenčním způsobem vůči Straně zelených, kde mám stále plno přátel. Vidím to spíše jako dvě větve, které vyrůstají z jednoho stromu.

S kým konkrétně spolupracujete na vzniku nového hnutí?


Kromě Ústeckého kraje máme rozjednanou podporu i v dalších sousedních krajích, například do krajských voleb v Královéhradeckém kraji jde velice podobné uskupení jako naše s názvem Změna pro Královéhradecký kraj. Jako u nás jsou v něm zelení, občanští aktivisté a v krajském městě Změna pro Hradec, která se tady stejně jako my dostala do zastupitelstva.

Je cílem politické hnutí Změna kandidovat i do parlamentu?


Ano, ale stejně jako v krajských a komunálních volbách ve spolupráci se zelenými.

Nejbližší řádné volby mají být ty krajské. Jaký volební výsledek v nich chce Změna pro Liberecký kraj dosáhnout?

Domnívám se, že je tu potenciál k získání třiceti procent hlasů.

A s kým počítáte, že půjdete do povolební koalice?

Hodně společného máme se Starosty pro Liberecký kraj, máme podobný náhled na řadu věcí. Těžko si naopak dovedu představit spolupráci s ODS a ČSSD. Pokud ale voliči vykroužkují jejich politiky podléhajících jejich bossům a nahoru se v jejich kandidátkách dostanou nezávislé osobnosti, je samozřejmě možná spolupráce i s nimi.

                                                                                                      

K čemu došlo v Liberci před rokem:
Začít musíme u komunálních voleb v roce 2010, které v Liberci překvapivě vyhrálo uskupení Změna pro Liberec, vzniklé z části ze zelených a místních občanských sdružení. V jeho čele stál Jan Korytář, který už v předcházejícím volebním období byl velmi aktivním, pracovitým a kritickým opozičním zastupitelem. V listopadu se vítěznému hnutí podařilo sestavit koalici se sociálními demokraty a hnutím Liberec občanům a Unie pro sport a zdraví a Jan Korytář se stal primátorem. Což byl přelomový krok, protože od roku 1992 držela primátorské křeslo dlouhých osmnáct let občanská demokratická strana v podobě tří Jiřích - Drdy, Ježka a Kittnera, který v něm vydržel nejdéle, dlouhých jedenáct let. Není bez zajímavosti, že před tím byl Kittner ekonomickým náměstkem u mocné liberecké stavební firmy Syner. A i přes to, že ekonomice a financím opravdu rozumí, což v libereckém zastupitelstvu není samozřejmostí, ba právě naopak, předával město s dvoumiliardovým dluhem.


Nová koalice se ukázala býti velice křehkou. Už v lednu 2011 začali někteří členové sociální demokracie a Liberce občanům šířit zvěsti o údajné nekomunikativnosti primátora Korytáře. Zaroveň začali být viděni v různých kavárnách či restauracích při schůzkách s lídry největší opoziční strany ODS. Pak primátor Korytář odmítl podepsat zakázky na přestavbu lázní na galerii a dostavbu bazénu a začal proces jeho odvolávání. Jeho koaliční partneři se k němu a jeho kolegům ze Změny pro Liberec postavili zády. Odvolat ho chtěli již v březnu, což se nepodařilo. Až do dubnového zastupitelstva probíhaly demonstrace Liberečanů proti jeho odvolání. Avšak marně. 16. dubna 2011 byl libereckým zastupitelstvem sesazen a z vedení města byli odsunuti i všichni členové Změny pro Liberec. Vytvořila se nová menšinová koalice - ČSSD, Liberec občanům, Unie pro sport a zdraví a Věci veřejné. Svými hlasy je podpořila i občanská demokratická strana. Následně se stala primátorkou Martina Rosenbergová z ČSSD.

Kdo je Jan Korytář?
Ekolog a politik. Narodil se 18. dubna 1972 v Liberci.
Vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci, obor Ochrana a tvorba životního prostředí. V roce 1994 založil Čmelák - Společnost přátel přírody (dříve Staří ochránci Jizerských hor), mezi jejíž činnosti patří mimojiné obnova přirozených lesů včetně projektu Nový prales, návrat ohrožených dřevin jilmu, tisu, jedle a dalších do české krajiny, mnoho forem ekologické výchovy a některé sociálně-občanské aktivity. Do Strany zelených vstoupil v roce 2003, byl členem předsednictva, do krajských voleb v roce 2008 byl krajským předsedou v Libereckém kraji a zastupitelem v Liberci. Jeho volební uskupení Změna pro Liberec získalo v komunálních volbách v roce 2010 21% hlasů (Korytáře volilo 9925 voličů - získal tak nejvyšší počet hlasů) a volby vyhrálo. Následně utvořilo koalici s místními stranami ČSSD, Unii pro sport a zdraví a Liberec občanům. Korytář se stal primátorem města Liberec. V polovině dubna 2011 byl odvolán z funkce. 18. dubna 2012 vystupuje ze Strany zelených a připravuje založení politického hnutí Změna.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…