Hnízdil pro PL hájil Duška a ohlásil nečekaný posun

20.07.2023 8:41 | Komentář

„Máme jednu povolenou víru – ideologii, dříve se jmenovala fašismus, pak komunismus, teď covidismus, ukrajinismus… Kdo nejde s námi, ten jde proti nám a spolu to zvládneme! Společným jmenovatelem je netolerance k odlišným názorům, vyvolávání nenávisti, fanatismus," komentuje pro ParlamentníListy.cz mediální odezvu na případ herce Jaroslava Duška lékař a publicista Jan Hnízdil. Redakci také informoval, že on sám se do jisté míry dočkal satisfakce. Revizní komise ČLK dle něj uznala, že na své názory týkající se covidu má právo.

Hnízdil pro PL hájil Duška a ohlásil nečekaný posun
Foto: Hans Štembera
Popisek: MUDr. Jan Hnízdil

Anketa

Vadí vám, když nemůžete za zboží nebo služby zaplatit kartou?

38%
62%
hlasovalo: 41188 lidí
Třaskavý rozhovor herce Jaroslava Duška u moderátora Čestmíra Strakatého zastínila především část, v níž se Dušek rozpovídal o rakovině a jak sám moderátor později poznamenal, tvrdá kritika se po jeho uveřejnění snesla i od těch, kteří viděli pouze upoutávku s dosti kontroverzními výroky a samotnou nahrávku rozhovoru si ani nepustili.

Herec z divácky velmi oblíbených filmů jako jsou Pelíšky, Musíme si pomáhat, Želary či Kouř, který je znám tím, že zastává názory vyznávající alternativní přístup k životu, se v něm pustil totiž do úvah o rakovině jako následku životního stylu a hovořil přitom i o své matce a jejích rodičích, jelikož zemřeli právě na tuto diagnózu. „Vy si myslíte, že ten člověk umře na rakovinu? A já si myslím, že umře na to, že nenávidí život,“ pronesl Dušek a po zjevném překvapení Strakatého z těchto slov dodal: „Ten člověk nemá rád život, nemá rád sebe.“

Výrok, který byl již podle většiny ohlasů diváků značně za hranou, se snažil rozporovat i sám moderátor, jelikož i jemu rakovina vzala matku. „Já si nemůžu nevzpomenout na smrt mojí matky. Zemřela na rakovinu a ona chtěla žít,“ nesouhlasil se silnými výroky Duška Strakatý.

Herec si však stál i přesto za svým názorem. „Že někdo říká, že chce žít, neznamená, že to chce,“ uvedl a mínil, že se dá odhadnout, který z pacientů s rakovinou zemře a který se z toho dostane a zdali chce daný pacient skutečně tuto tvrdou diagnózu přežít, dá se to dle Duška poznat z toho, jak žije.

Kromě množství reakcí na sociálních sítích, včetně těch od samotných diváků, se Duškův výrok o rakovině dostal až do politické sféry a výroky herce odsoudil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), jenž Duškova tvrzení označil za „ezonesmysly“. „Přiznám se, že se ve mně vaří krev, když slyším podobné pavědecké a hlavně vůči onkologicky nemocným i jejich blízkým necitlivé nesmysly! Onkologičtí pacienti a jejich nejbližší si zaslouží maximální míru podpory, nikoli takovéhle necitlivé útoky a obviňování,“ odmítl výroky.

Pozornost rozhovor Duška s Čestmírem Strakatým vzbudil poté též u šéfa nejsilnějšího opozičního hnutí ANO a expremiéra Andreje Babiše, který ve vysílání CNN Prima News rovnou přemítal nad tím, zdali není Dušek „nemocný“. „Je to hrozné. Já nevím, jestli ten pán není nemocný,“ ohradil se Babiš s tím, že je z Duškových výroků „úplně zděšenej“.

A známého umělce nešetřila ani jeho herecká kolegyně Eva Holubová, která ho prý sice považuje za kamaráda, ale s jeho výroky vůbec nesouzní. „Já s ním naprosto nesouhlasím. Ani s obsahem, ani s arogantní formou, kterou to podává. Je z toho cítit arogantní ego, snaha zviditelnit se,“ vymezila se.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25755 lidí
K medicínské stránce sporu se vyjádřil i MUDr. Jan Hnízdil na svém blogu.

„Nežádoucí“ jména

Pro ParlamentníListy.cz pak známý lékař hovořil o mediálním rozměru celé přestřelky, kdy mnohé autority vyjádřily názor, že Dušek nemá právo podobné soudy vyslovovat a moderátor Strakatý ho neměl zvát.

„Existuje řada lidí, Jarda Dušek i já se mezi ně řadíme, kteří jsou v médiích nežádoucí a za jejichž pozvání to schytá i moderátor. Zlomem byl covid. Byl jsem mazán, blokován, označován za dezinformátora. Jarda Dušek to asi před dvěma lety schytal za rozhovor s léčitelem Milanem Calábkem, který, ač laik, hovořil kultivovaně a rozumně o covidu, následovala hysterická reakce Ministerstva zdravotnictví, řešilo to Ministerstvo vnitra, video bylo označeno za hybridní hrozbu a servery ho musely vymazat. Pozoruhodné je, jak hysterickou reakci ministra a obrovskou pozornost médií vyvolávají výroky rozverného herce nebo laického léčitele a pozornosti unikají zásadní lži předchozích i nynějšího ministra zdravotnictví ke covidu, testování, k očkování apod,“ shrnul Hnízdil s dodatkem, že „svoboda slova je iluze“.



„Mainstreamem je povolený a médii šířený jediný ‚správný‘ názor: na covid, na příčiny rakoviny, na válku na Ukrajině, na život, na svět… Máme jednu povolenou víru – ideologii, dříve se jmenovala fašismus, pak komunismus, teď covidismus, ukrajinismus… Kdo nejde s námi, ten jde proti nám a spolu to zvládneme! Společným jmenovatelem je netolerance k odlišným názorům, vyvolávání nenávisti, fanatismus,“ upozornil lékař, jenž je jedním z průkopníků české komplexní a psychosomatické medicíny.

„Svoboda slova jen pro někoho“

A jak je to se svobodou vyjadřování pro lékaře? Ta dle Hnízdila existuje, ovšem pouze tehdy, pokud lékaři „prezentují ‚správný‘ názor“. „O tom, který názor je správný, rozhodují podle aktuální potřeby vláda, komora, farmafirmy, média, globální korporace,“ shrnul lékař pro ParlamentníListy.cz.

Připomenul též jeden z výroků ke své osobě, který by se dle něj měl „tesat do kamene“: „V květnu 2021 řešila revizní komise ČLK (České lékařské komory, pozn. red.) Prahy 2 návrh na moje vyloučení, protože moje názory na covid podle stěžovatele nebyly v souladu s názory vedení komory. Výrok revizní komise, vedené prof. MUDr. Zacharovem, PhD, musel prezidentovi komory Kubkovi vyrazit dech. Cituji: ‚MUDr. Jan Hnízdil ve svých vystoupeních a textech projevuje svůj názor, na který má v právním státě plné právo, byť tento není v souladu se současným míněním většiny odborné veřejnosti, Ministerstva zdravotnictví ČR (ani revizní komise!). Podle etického kodexu ČLK lékař nemůže být nucen k takovému lékařskému výkonu nebo spoluúčasti na něm, který odporuje jeho svědomí. MUDr. Hnízdil prezentuje své názory a své mínění – nutno vzíti v potaz i skutečnost, že v současné době není stoprocentně jisté a prokázané, že vše, co uvádí, je chybné, resp. nepravdivé, to ukáže až budoucnost. MUDr. Jan Hnízdil se nedopustil žádného porušení řádů ČLK a není důvodu proti němu zahajovat disciplinární řízení.‘“

Právě tato slova prý dnes platí i pro herce Jaroslava Duška. Hnízdil totiž upozorňuje, že ten má „plné právo svoje názory sdělovat, byť by byly mylné, nebo se jednalo, slovy ministra Válka, o ‚ezobláboly‘“. „Navíc v současné době není prokázané, že vše, co Jarda uvádí, je chybné, resp. nepravdivé, to ukáže až budoucnost. Jakákoliv cenzura kohokoliv je fašismus,“ dodal lékař a publicista Jan Hnízdil pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

No, Hnízdil má pravdu, bohužel , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebosstanaka , 20.07.2023 11:58:40
v čase se změnily kulisy, technika, marketing, všechno vypadá trochu jinak, ale podstata je stejná - jedna totalitní ideologie, kterou určuje mocenský hegemon, cenzura nepohodlných názorů, represe (zatím především "jen" finanční) vůči nepohodlným osobám a nad tím vším pokrytecké kecy o demokracii a svobodě - i ty jsme zde konečně měli i dříve, jen to byla demokracie lidová, dnes liberální. A upřímně řečeno - obsah té dnešní "liberální demokracie" je mnohem zvrácenější a ohavnější než obsah té předchozí, protože popírá lidskou přirozenost.

|  12 |  0

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…