Kdo bude příštím premiérem? Kdo šéfem vnitra? Dohody, o kterých nemáte tušení. Víme víc

09.10.2017 10:04

EXKLUZIVNĚ ParlamentníListy.cz pečlivě a systematicky posledních několik týdnů sbírají informace o příští podobě vlády. Ta bude vlastně už co nevidět. Směle by se dalo říci, že na konci října vítěz voleb dodá k rukám prezidenta potřebnou sto jedničku. Což je první z nutných kritérií, aby nová sněmovna a vláda mohly začít fungovat. ParlamentníListy.cz své informace získaly jak z ČSSD, tak i z KDU-ČSL. Největší počet zdrojů ovšem máme v hnutí ANO. Pojďte s námi sestavit mozaiku, která povede Českou republiku k novým zítřkům.

Kdo bude příštím premiérem? Kdo šéfem vnitra? Dohody, o kterých nemáte tušení. Víme víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Povolební zasedání vlády

Na otázku, jak je možné nyní predikovat budoucí podobu vlády, lze odpovědět jednoduše: pomocí výzkumů. Například televize Prima pro svou předvolební Partii zvolila totožný klíč. Vybrala si tři agentury, tedy Sanep, Median a Phoenix research, které doprovází CVVM. U všech tří jsou patrné jasné trendy: ANO zvítězí a rozmezí jeho procent se bude pohybovat mezi 26 a 30. ČSSD je o něco níže, získá 10–14 procentních bodů. Není pravděpodobné, že by se umístila například na hranici sedmi či osmi, jelikož sociálnědemokratická základna dá podle všech letitých členů právě onu spodní hranici deseti procent. Další do budoucí hry je nepřekvapivě KDU-ČSL. Ta se i přes jedno klopýtnutí, kdy se podle společnosti Médea research pohybovala na hranici pěti procent, snadno dostane do Poslanecké sněmovny a podle všeho bude mít 6–8 procentních bodů.

V tomto ohledu je nutné zmínit i ODS, jejíž síla byla například podle nedělních dat STEM/MARK stabilizována mezi 8–10 procenty. O kom se v kuloárech příliš nehovoří, jsou Piráti, STAN a komunisté. S nimi se na budoucím vládnutí spíše nepočítá. Otazník visí nad SPD Tomia Okamury. Doposud žádná ze stran otevřeně nepřipustila, že by Okamurovy hlasy chtěla, nebo že by je potřebovala. Lídr SPD to ovšem vidí jinak. Právu před několika desítkami hodin řekl, že jeho ambicí je zasednout v příští vládě. Síla SPD je ovšem velmi vrtkavá a pohybuje se mezi čtyřmi (Phoenix research) až osmi procenty (STEM/MARK). Sem Okamuru řadí většina námi oslovených politiků. Jak jsme uvedli, do takzvané party s ním ale nikdo jít nechce. Většina politiků nám opakovaně řekla, že si není jistá faktem, kdo za Okamurou ve skutečnosti stojí. Často se ukázalo jméno Víta Bárty, což je vzhledem k rozkolu v někdejším Úsvitu spíše fáma a podnikatel Bárta už evidentně s Okamurou nemá nic společného.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí

Jak dál? Scénář, který ParlamentníListy.cz slyšely nejčastěji, zní následovně. A překvapením asi neskončí: ANO + KDU-ČSL + ČSSD. Tedy pokračování stávajícího vládního rozložení. V čele by se měl jako premiér objevit Andrej Babiš. Otázkou v tomto ohledu zůstává policejní vyšetřování kolem Čapího hnízda. Jedno je jisté už nyní: postoj prezidenta Miloše Zemana.

„Vždy jsem jako protipříklad uváděl hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu, proti kterému je stále vedeno trestní stíhání, ale protože v krajských volbách získal důvěru občanů, tak je opět hejtmanem. Mimochodem, skoro se obávám, že tohle trestní stíhání Martina Půty bude další policejní blamáží,“ uvedl prezident v jednom z rozhovorů pro ParlamentníListy.cz, čímž Babiše jako premiéra de facto posvětil.

Co se lidovecké strany týká, ta výraznější problémy s Babišem nemá. Bělobrádek, který v minulosti bojoval za volební koalici se STANem, má jednoduchý cíl. Udržet se v čele a udržet lidovce u moci. Mnohem větší ambice v zákulisí projevuje muž číslo dva. Tím je Marian Jurečka. Jeho povolební matematika (a rozložení „co by – kdyby“) je už pověstná. Ani on však nehraje prim, jelikož nemá příliš spojenců ani mezi svými lidovci. Tím klíčovým partnerem pro hnutí ANO se tak jeví třetí v pozadí. Někdejší místopředseda vlády Mirka Topolánka Jiří Čunek. Na toho řada členů KDU-ČSL často vzpomíná a jeho vnímá jako přirozenou autoritu. S Čunkem nemá historicky žádný problém ani Andrej Babiš. Pokud by do vlády za lidovce někdo tlačil svá jména, byl by to zřejmě Čunek. Ten by se podle našich informací mohl stát ministrem pro místní rozvoj, kde by nahradil současnou Karlu Šlechtovou. Tahle teze zněla prakticky od všech, s nimiž jsme hovořili, tedy z ODS, KDU, ANO i ČSSD. Čunek byl ministrem zmíněného resortu už v letech 2007–2009 a jeho návrat by tak byl víceméně plynulý.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Výraznější komunikační schopnosti pro svou účast ve vládě by musela použít ČSSD. Ačkoli hovoříme o nejvyšších vládních postech, lidská emoce je snadno čitelná. Babiš nesnáší Sobotku. Expresivní slovo „nesnáší“ je v tomto ohledu na místě. Šéf ANO si neváží ani Sobotky, ani jeho okolí. Problém však nemá s Lubomírem Zaorálkem, ačkoli často připomíná, že Zaorálek je ve Sněmovně desítky let a měl by už na zasloužený odpočinek. Zaorálek má samozřejmě také své obrovské ambice. Chce velet sociální demokracii, co se povolebního jednání týká. Logický krok, který zřejmě nastane. Pakliže by šel od pomyslného válu Sobotka, silně by oslabil také Karel Březina a celá pražská ČSSD. Ta bez výraznějšího „dohledu“ z vedení strany funguje právě proto, že Sobotku podržela na pozici předsedy. Sobotkovo okolí nám však opakovaně sdělilo, že by celou pražskou organizaci „v čele s Pochem“ nejraději zničil. Teď už na to Sobotka sílu nemá a mít nebude. Jeho angažmá, zdá se, končí. Stejně nenápadně, jak začalo.

Anketa

Který premiér země Visegrádu je nejlepší?

hlasovalo: 12783 lidí
V kuloárech se také hlasitě probírá budoucí sestava vládního kabinetu. V té rezonují především dvě ministerstva: spravedlnosti a vnitra. ANO bude chtít obě, což mu koaliční partneři zcela jistě nedovolí. Jak se nám podařilo zjistit, Babišovo hnutí už má mít naplánované své dva zástupce do čela těchto resortů. V tuto chvíli ParlamentníListy.cz neříkají, že na nich panuje všeobecná shoda. Konstatujeme ale, že jsme v souvislosti s ministrem spravedlnosti nejčastěji slyšeli jméno Roberta Pelikána a v souvislosti s vnitrem pak zlínského poslance Radka Vondráčka. V KDU-ČSL se nám žádné zásadní zjištění vyjma Čunka získat nepodařilo. Strana žádné výraznější politické osobnosti nemá, a jak jsme už napsali, moc se dělí mezi triumvirát Čunek, Bělobrádek a Jurečka. Mimochodem: výraznou finanční injekci dovnitř lidovců podle našich zdrojů nastříkal pražský podnikatel Luděk Sekyra. Tím si měl pojistit svůj vliv na dalším fungování partaje (zejména v personální oblasti).

O tom, že by sociální demokraté navrhovali nějaká zcela nová jména, také nemůže být řeč. Podle námi oslovených zdrojů se bude sledovat zejména volební výsledek v Praze a také na Moravě. Oslabená sociální demokracie bude navíc dlouhodobě hledat své kdysi silné tváře. Zde jsme zaznamenali četný výskyt a připomenutí osoby někdejšího hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška.

Překvapením zůstává, že žádná z variant nepočítá se zapojením ODS, TOP 09 nebo hnutí STAN. Obdobně negativně je vnímána spolupráce s Piráty a SPD. Piráti jsou navíc mezi politiky často označováni jako „béčko“ hnutí ANO. To lze směle považovat za klasický drb. U ODS se ovšem zastavme. Od řady podnikatelů jsme před časem slyšeli, že budoucí ministryní obrany má být pražská politička Alexandra Udženija. Tuto informaci jsme si ověřovali u bezpečnostních zdrojů na úrovni Poslanecké sněmovny. „Neprůchozí,“ ozvalo se unisono. Podobně silné „ne“ zaznělo u jména Zbyňka Stanjury a resortu dopravy. To přitom Stanjura bez závažných problémů vedl mezi lety 2012 a 2013. Právě spolupráce s ODS se podle všeho silně nezamlouvá šéfovi ANO Andreji Babišovi.

Ačkoli je jasné, že „o všem rozhodnou teprve voliči“, jak konstatoval například Lubomír Zaorálek, půdorys pro vznik budoucí vlády byl položen už dávno před těmito jeho slovy. Což Zaorálek moc dobře ví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

spalovací motory

Kéž by se vám podařilo zrušit zákaz spalovacích motorů, ale upřímně, věříte tomu, že se vám to podaří? Jak toho chcete docílit? Zatím to nevypadá, že by EU chtěla zákaz zrušit. Nejsou to z vaší strany jen plané sliby před volbami?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …