Klaus ml. zaútočil na Chovancovo „dezinformační“ centrum: Lidé se bojí, ale...

21.09.2017 10:20

„Já si normální svět představuji tak, že mě nebuzerují osoby, které dostanou jednou za čtyři roky politický mandát, ale nechají mne v klidu pracovat nebo i zaměstnávat lidi. Že mi nesedí za krkem a nechtějí po mně samá hlášení, která pak musím do úmoru vyplňovat,“ otevřel besedu v ostravském Knihcentru Václav Klaus mladší, nedávný ředitel pražského gymnázia i sítě soukromých škol PORG, který je nyní také jedním z favoritů ODS na pražských kandidátkách v blížících se parlamentních volbách.

Klaus ml. zaútočil na Chovancovo „dezinformační“ centrum: Lidé se bojí, ale...
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus mladší na besedě v ostravském knihcentru

Do Ostravy zavítal představit svoji další sbírku politicky laděných komentářů s názvem Pondělní komentáře aneb braňme normální svět. Syn bývalého českého prezidenta, jenž nyní působí i jako poradce v otázkách školství pro občanské demokraty, pak na akci komentoval řadu aktuálních politických témat. 

Podle Klause by měl stát zaručit svému občanovi především právo na život, majetek a na jeho svobodu. V současné době se ale těch práv, která vyžadují různé skupiny lidí, nabalilo velké množství, a spíše tak komplikují život občanské společnosti. Zajímavý byl také jeho náhled na svobodu slova v České republice. „Určitě je větší než v Německu, Francii i Spojených státech. U nás se spíše setkávám s tím, že některé významné osobnosti se ještě ostýchají psát ve veřejném prostoru, který jim to umožňuje. Nicméně nežijeme v Česku v ideálním světě a tato situace se může rychle změnit. To nám stále hrozí, existují totiž u nás i instituce, které hodnotí média, ví, která jsou ta ‚správná‘ a jak by měla informovat. Lidé z těchto úřadů označují i moje komentáře za dezinformační, a kdyby měli více moci, tak některá média zakážou,“ narážel Klaus mladší na Chovancovo Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám. Podle jeho názoru jsou také veřejnoprávní média zcela zbytečná a nejraději by koncesionářské poplatky zrušil. „Moc nechápu, proč máme právě televizi a rozhlas podporovaný ze státních peněz, když funguje celá řada soukromých kanálů a rádií. Oficiální státní noviny se přece u nás také nevydávají a nikomu nechybí. Já bych koncesionářské poplatky za veřejnoprávní média zrušil nebo nechal jako dobrovolné,“ doplnil ještě známý pedagog a politický komentátor. 

Anketa

Je dobře, že je Jiří Kajínek na svobodě?

85%
15%
hlasovalo: 3390 lidí

Dětem se opět vtloukají do hlavy politické názory 

Hodně diskutovaným tématem na besedě se stal opět stav českého školství. V této souvislosti se Václav Klaus mladší vyjádřil, že se politika zas hrne do škol dost nevhodným způsobem, když je například v učebnicích za vzor správného a demokratického společenství označována Evropská unie a dětem multikulturní koordinátoři určují, kdo je xenofob. „Kdyby se děti spíše vedly k tomu, aby více četly, tak na to přijdou samy a nemusí jim to žádný nový chytrák za státní peníze vtloukat do hlavy,“ konstatoval někdejší úspěšný ředitel školy. Ten také označil systém řízení českých škol jako málo efektivní, v němž se neklade patřičný důraz na výsledky, a podivoval se třeba nad tím, že ministerstvu školství nevadí, když na některých školách neudělá maturitu až polovina studentů. Takové střední školy by pak zrušil, protože je jich prý stejně velký nadbytek. Dále poukázal na obrovskou byrokracii, která nyní v českém systému vzdělávání panuje a jež ředitelům zabírá většinu času, namísto toho, aby se mohli věnovat užitečnému řízení výuky.

„Tři čtvrtiny nových zákonů o školství bych zrušil. Dnešní ředitel se ve velké části své práce opravdu nemůže samostatně rozhodovat a musí se řídit celou haldou často nesmyslných pokynů. Například nechápu ten nový předpis o školním stravování. U nás to přece nefungovalo jako v USA, kde se děti krmí především hamburgry. Strava byla víceméně vyvážená, a teď musí být taková spíše poloveganská. Třeba šunka – dietní jídlo – je z ní vyškrtnuta, takže moje děti, které pak přijdou po škole k babičce, se vrhnou na lovecký salám,“ glosoval zbytečnou byrokracii pedagogický expert, jenž si vtipnou formou postěžoval i na chování dnešních rodičů, kteří nejsou mnohdy objektivní v posuzování schopností svých dětí a neumějí být k nim ani náročnější. Podle jeho slov panuje naprosto neobjektivní benevolence dospělých vůči jejich ratolestem zejména v západních zemích, české kraje už nevyjímaje. V USA se údajně dostali až do takového stavu, kdy na většině lepších škol fungují oddělení komunikace s rodiči, kde se dlouhé hodiny probírají i ta nepodstatná přání a pocity jednotlivých žáků. Větší chválu si prý už zaslouží v této souvislosti Moravané a absolutorium v přístupu a vyžadování píle od studentů mají Asiaté. 

Žalovat zemi, která mi nabídla pomoc, je nehorázné 

Zkušený pedagog Klaus se jednoznačně zastal v soudním sporu o nošení hidžábu – islámského šátku – ředitelky školy z pražské Střední zdravotnické školy v Ruské ulici, která nošení této pokrývky hlavy studentce při výuce zakázala; a soud jí dal nyní už podruhé za pravdu. „Je to opravdu zarážející, když vlastně ilegální emigrantka ze Somálska, která chtěla původně do Německa nebo Anglie, hned žaluje stát, jenž jí pomohl, namísto toho, aby mu za to byla vděčná. Je přece samozřejmé, že musím respektovat zákony a zvyklosti země, která mi nabídne azyl. Držel jsem palce paní ředitelce a také jsem se zúčastnil několika soudních jednání. Musela si určitě vytrpět své s následnými kontrolami a útoky ze strany ombudsmanky. Nebyl přece důvod, proč by měla dělat někomu výjimku ze školního řádu,“ vysvětloval publicista. 

V diskusi pak přišla řeč i na kauzy, jako je například Čapí hnízdo nebo likvidace firem finančními úřady takzvanými zajišťovacími příkazy, které nyní „hýbou“ českou mediální scénou. Václav Klaus mladší se sice nechtěl k případům konkrétně vyjadřovat. Nicméně uvedl, že věří v nezávislost českých soudů, a stejně jako jeho otec kritizoval systém přidělování dotací z Evropské unie. „Je to špatná filosofie od A až do Zet, která dílem narušuje i podnikatelskou soutěž na volném trhu. Jeden hoteliér dostane dotaci na rekonstrukci svého podniku, ale druhý ne. Ten neúspěšný pak musí zdražit svoje služby. Když už, tak finanční podpora by měla směřovat na všeobecně prospěšné, infrastrukturní a sociální projekty. Nechápu také, proč by měli ještě dostávat podporu miliardáři. Řada lidí ve firmách i ve státní správě pak místo tvůrčí činnosti raději ‚čerpá‘. Nynější likvidace firem úředníky vyplývá z toho, že je jich hodně a za současné atmosféry ve státní správě roste jejich moc. Když zničí daňové poplatníky, je to neštěstí, protože těch lidí, kteří se snaží něco vytvářet a platí daně, stále ubývá,“ uzavřel debatu Václav Klaus mladší. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …