Kontrolovat BIS? Kdo je hodný a zlý, nemohou určovat lidé, namítá Benda

30.04.2012 18:46

Frustrace ze současného stavu veřejného života stála za zrodem iniciativy 'Vraťte nám stát', v níž se sloučilo 23 - za normálních okolností neslučitelných - občanských sdružení. Podle jejich představitelů se „vládnoucí kasta“ zabetonovala zákony a hájí své pozice údajnými demokratickými principy. Iniciativa požaduje vznik parlamentní vyšetřovací komise, která by prověřila činnost Bezpečnostní informační služby (BIS).

Kontrolovat BIS? Kdo je hodný a zlý, nemohou určovat lidé, namítá Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Marek Benda

Zveřejněné nahrávky lobbisty Romana Janouška kromě dokladu o nadměrném vlivu byznysu na politiku mají jeden velmi podstatný přesah. Podle politologů v plné nahotě ukázaly na slabost demokracie a zacyklení mafiánských struktur, které pronikly do institucí státu. Pro tento spor klíčová otázka, zda expremiér Mirek Topolánek (ODS) věděl o činnosti Janouška, je do jisté míry zodpovězena neochotou Topolánka dostavit se na jednání komise BIS a tvrzením Jiřího Langa, že informaci předal, což Topolánek samozřejmě popírá. 

Iniciativa 'Vraťte nám stát' pod tíhou událostí podledních týdnů požaduje vznik parlamentní vyšetřovací komise složené z neposlanců (zástupců protikorupčních iniciativ, zástupců akademické obce, duchovních, bývalých politických vězňů a dalších důvěryhodných osobností), kteří by se po absolvování prověrky Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) mohli seznámit s tajnými dokumenty BIS týkajícími se aktivit lobbistů, kmotrů a mafiánů a jejich napojení na politiky a další veřejné činitele.

Iniciativa následně hodlá zajistit vyvození odpovědnosti - včetně té trestní - vůči všem aktérům. A konečně navrhuje prosadit návrhy zákonů, které zabrání opětovnému vzniku mocenského monopolu. Sociolog Ivan Gabal na tiskové konferenci připustil, že inspiraci v tomto kroku našli v USA, kdy podobným způsobem byla vytvořena komise pro vyšetření aféry Watergate.

Infobox

Odznak BIS

Slovo ředitele

Naším úkolem je získávat informace o nejzávažnějších rizicích ohrožujících především bezpečnost České republiky, demokracii a svobodu. Nedopustím, aby kdokoliv zneužil pravomoci a nástroje Služby ve jménu jakýchkoliv osobních, skupinových či politických zájmů,“ říká ředitel BIS Jiří Lang.

Pochopení pro svůj nápad nalezli představitelé iniciativy u ČSSD. „Nejsem v zásadě proti vzniku. Dostali jsme se do situace, kdy utajení informací přináší víc škody ve společnosti, než kdybychom je zveřejnili. Čím déle to budou prodlužovat, tím více tu frustraci společnosti vystupňují. Veřejnost se pravidelně z nahrávek dovídá o tom, jak úředníci pražského magistrátu na Janouškovu radu „Dělej, že nic nevidíš.“ mrhali penězi daňových poplatníků,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz poslanec František Bublan (ČSSD). Bublan v minulosti několikrát opakovaně uvedl, že Komise pro kontrolu BIS má jen formální činnost a právně je její vliv eliminován.

Nedovolím "soudce lynč"

Proti vzniku vyšetřovací komise se v zásadě nepostavil ani poslanec ODS Marek Benda. Podle něj jde ovšem aktivistům úplně o něco jiného. „Nebráním se tomu, aby tam byli lidé i mimo poslaneckou sněmovnu, to mě nerozčiluje, ale toto je pokus o nepolitickou politiku, možná trochu kultivovanější než sobotní demonstrace. Je to pokus převzít moc bez voleb. Ty věty, které tam zaznívají - “Teď to ještě děláme po dobrém“ - to v této zemi ani zaznívat nesmí,“ varoval Benda v ČT.

Podle poslance se chtějí občanští aktivisté dostat jen k tajným materiálům BIS, což prý může tajnou službu zničit. „Nemůžeme, prostě nemůžeme přistoupit na to, že v zemi budou o tom, kdo je zlý a kdo hodný, v jiných okamžicích, než jsou volby, rozhodovat občanské senáty typu soudce lynč naproti obecné justici. To je naprosto nepřijatelné,“ stupňoval Benda. 

Bez ohledu na utajenou formu činnosti, která je nezbytná pro plnění zákonem uložených úkolů, je BIS službou demokratického státu a je placena daňovými poplatníky. Občané mají právo vědět, jak pracuje a čím se zabývá,“ píše se na stránkách BIS.

Bendova obhajoba však narazila u komentátora Jan Schneidera ze serveru Česká pozice. „Snaha Marka Bendy diskreditovat hned zkraje tuto platformu opakováním rádoby hanlivých žvástů o „nepolitické politice“ byla v jeho případě – zejména vzhledem ke čtyřem letům v kriminálu jeho otce, jimiž stvrdil důležitost tohoto typu angažovanosti – nejen kontraproduktivní, ale dočista až trapná,“ píše Schneider. Trapnost jednoho z nejdéle sloužících poslanců byla do ji sté míry doprovázena v přímém přenosu samotnou dramaturgií ČT, kdy Bendovo vystoupení v levé části obrazovky ve snaze „udržet v dobré míře tvář a smysl BIS“ bylo konfrontováno záběry ze sjezdu ODS v pravé části, kdy se pánové Rittig, Janoušek, Dlouhý a Oulický se sklenkou luxusního šampaňského plácali po ramenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …