Málem i ten Putin! Ještě jednou k Václavu Moravcovi, který chytil kopanec od Andreje Babiše

27.06.2017 11:11

Bude zajímavé sledovat, jestli si Česká televize bude počínat stejně i v případě jiných hostů, kteří se jí několik dnů dopředu omluví z vysílání, jako v případě Andreje Babiše. Tedy tak, že dotyčný bude předmětem stalkingu a moderátor na úvod pořadu řekne, co všechno a kde dělal od té doby, co omluvil svou nepřítomnost ve veřejnoprávní televizi. ParlamentníListy.cz také u příležitosti současné rozmíšky porovnaly sledovanost posledního „Moravce“ s rozhovory, které vedl režisér Oliver Stone s Vladimirem Putinem a vysílala je Prima ZOOM.

Málem i ten Putin! Ještě jednou k Václavu Moravcovi, který chytil kopanec od Andreje Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Veřejnoprávní televize si v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce vystačila celou úvodní půlhodinu s jedním hostem a prázdnou židlí, která měla připomínat, že se druhý z pozvaných nedostavil. „Před šesti týdny jsme do Otázek zvali po jednom zrušeném termínu Andreje Babiše. Andrej Babiš účast v dnešní diskusi před měsícem potvrdil. Tento týden poté, co obdržel okruhy debaty, tak účast zrušil, a to s odůvodněním náhlou nemocí člena rodiny,“ řekl v úvodu nedělního pořadu jeho moderátor. U toho však neskončil a jal se vypočítávat akce, jichž se předseda hnutí ANO zúčastnil od chvíle, co se v úterý z účasti v OVM omluvil. „Jestli a kdy se setkávám s občany, je moje věc. Nejsem povinen se panu Moravcovi zpovídat z mého programu,“ zareagoval na sociálních sítích Andrej Babiš.

„Každý má právo někam jít, nebo to odříct a nejít tam. Tohle je v rámci tažení proti Andreji Babišovi. Co si budeme povídat, pan Moravec a Česká televize, když můžou, tak si do něj pořádně kopnou. Takže se dalo čekat, že jeho omluvu takhle využijí, stejně jako se dalo předpokládat, že pan Babiš do České televize nepůjde, protože se o ní už párkrát nepříznivě vyjádřil. Takže to je z obou stran nefér jednání, ale původcem je Česká televize. A to, jak na jeho neúčast zareagovala, bylo zbytečné,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš, lektor komerčních komunikací VŠE v Praze. „Prázdná židle ve studiu to je běžná praxe, kterou používají i jiná média, nejen ta naše. Politik má samozřejmě právo nepřijít, ale to má o něm velkou vypovídací hodnotu,“ poznamenává pro ParlamentníListy.cz novinář a politický komentátor Karel Hvížďala.

Stačilo říct, že se Babiš omluvil, to ostatní bylo zbytečné divadlo

Během pořadu kamery několikrát zabraly prázdnou židli a na stole cedulku se jménem nepřítomného politika i pro něj připravenou sklenici s vodou. „Pokud měl moderátor několik dnů dopředu informaci, že se politik nedostaví, tak potom považuji takovéto divadlo za zbytečné. Jiná by byla situace, kdyby politik do poslední chvíle sliboval, a nakonec nepřišel. Potom by prázdná židle byla naprosto namístě. Ale pokud to bylo oznámeno několik dní dopředu, tak by stačilo říci, že ten a ten politik se nedostavil, ačkoli přislíbil, a místo něj je tady někdo jiný. Samozřejmě by divák tu informaci, že politik slíbil a nepřišel, měl dostat, ale proč tam mít prázdnou židli? Vždyť tam ten čas může vyplnit informacemi někdo jiný,“ říká pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková, ředitelka zpravodajství ČT z doby tzv. televizní krize.

Tento postup tvůrců pořadu chápe v případě, že by se týkal všech pozvaných. „Ale nevím, jestli nebyl použit jen kvůli tomuto hostovi, jestli to nebylo zinscenováno pouze v tomto případě, nebo jestli to je pravidlo, které pan Moravec či Česká televize drží vůči všem hostům. Ale pozvání televize, je jedno, zda je veřejnoprávní nebo jiná, může každý odmítnout. Je otázka, kdo z nás je soudce, aby mohl posoudit, jak závažná je nemoc v rodině a co přitom ti rodinní příslušníci dělají a kam chodí. Třeba to už bude fungovat tak, že kdo si dovolí nepřijít s tím, že má něco v rodině, bude celý týden stalkován a pak bude řečeno, co všechno celou dobu od omluvy dělal. Každopádně by mě zajímalo, jestli to je nové pravidlo, že takto bude zacházeno se všemi hosty, kteří si dovolí nepřijít do některého z pořadů České televize,“ přiznává Jana Bobošíková.

Brzy už nebude do OVM chodit nikdo jiný než pražská kavárna

Do Otázek Václava Moravce odmítal chodit prezident Václav Klaus, stejně k pořadu přistupuje jeho nástupce Miloš Zeman. Na sociálních sítích zaspekuloval šéfredaktor MfD Jaroslav Plesl, že by Andrej Babiš mohl být dalším z významných politiků, kdo se tak zachová. „Když pan Babiš rozjížděl hnutí ANO, využil každou příležitost, kterou mu Česká televize nabídla. A jeho tehdejší výroky byly velice tvrdé a zajímavé. Ale teď už ji asi nepotřebuje, spoléhá se na jiná média. Podobně jako pan prezident, který jde raději na TV Barrandov, byť tu máme veřejnoprávní televizi. Tomu by se mohla věnovat televizní rada, jestli zpravodajství ČT je opravdu objektivní, nebo není,“ doporučuje Jiří Mikeš.

„To, že do Otázek Václava Moravce nechodili Václav Klaus ani Miloš Zeman není v kontextu zahraničních politiků nic mimořádného. Bývalý kancléř Helmut Kohl také ignoroval seriózní média a měl okruh svých spřízněných. Ale ono se to proti politikům vždy obrátí stejně jako proti prezidentu Trumpovi, nikdy se to politikům nevyplatilo,“ upozorňuje Karel Hvížďala. „Já se těm politikům vůbec nedivím, já už se na to ze zásady také nedívám. Naopak jsem v neděli sledoval Primu, kde byl hostem Václav Klaus. To bylo rozumné, inteligentní, to si člověk rád vyslechne, že ještě existují politici, kterým to myslí. Pokud by po Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi přestal do OVM chodit i Andrej Babiš, kdo jim zůstane? Pražská kavárna,“ směje se Jiří Mikeš.

Žádné relevantní informace, jen pěna dní, co kdo kde jak řekl

„Nechci, aby to znělo jakkoli nepatřičně, ale já ten pořad opravdu nesleduji. Vím o něm jen to, co si přečtu z článků na internetu. Neviděla jsem ho tuto neděli, ani jakýkoli jiný. Maximálně mi jde před očima nějaká upoutávka, takže neumím posoudit, jestli pořad má divákům ještě co dát. Nevím, jaká jsou čísla sledovanosti, ani jestli to je pořad, který je – řekněme – o politicích pro politiky a politology, nebo je to pořad, kde politici opravdu obhajují naprosto srozumitelným způsobem svou politiku před širokou veřejností. Vím, že to je pořad, který má svého stálého moderátora, že do něj politici chodí a že se na to, co v něm bylo řečeno, potom odvolává tisk. Ale já ho nesleduji,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jana Bobošíková.

A netají se ani tím, proč už ji dlouho ani nenapadne, aby v neděli v poledne kvůli OVM usedla před obrazovku. „Přestala jsem je sledovat proto, že jsem v nich postrádala informace relevantní pro každodenní život. A informace relevantní pro dlouhodobé rozhodování třeba při volbách. Prostě mě ničím neobohacoval, byla to jen taková pěna dní, co kdo kde jak řekl. A ani mi nepřišel příliš přínosný a srozumitelný. To je ale jen můj pohled. Když jsem dělala Sedmičku, tak měla sledovanost přes milion. Tenhle pořad asi také má svého diváka. Ale já ho nepovažuji za tak určující pro svůj život, abych si ho dala do kalendáře, že se na něj musím dívat. Možná sledovanost ani není ambicí tohoto pořadu, který je někým přeceňován, někým nedoceňován,“ myslí si Jana Bobošíková, která v letech 2001 až 2004 moderovala diskusní pořad televize Nova Sedmička.

Putina na Prima Zoom sledovalo tolik diváků jako OVM na ČT24

Moderátor Otázek Václava Moravce si po zklamání z toho, že se mu z pořadu omluvil Andrej Babiš asi chtěl udělat alespoň malou radost, a tak se do vysílání pochlubil, že jde o nejsledovanější pořad na ČT24 a jeho sledovanost druhým rokem roste. Z dat, která zpracovala MÉDEA, a. s. ve spolupráci s MÉDEA RESEARCH, k.s. však vyplývá, že poslední vydání OVM sledovalo v první hodině 192 tisíc diváků na programu ČT1 a 187 tisíc diváků na ČT24. Druhou hodinu, kterou už vysílá jen zpravodajský kanál ČT24, zůstalo pořadu věrno 196 tisíc diváků. Pro porovnání stojí za to uvést, že první díl Světa podle Putina, který uvedl program Prima Zoom, což je kanál s menším dosahem, průměrnou sledovaností, ale i mnohem nižšími náklady na vysílání než Česká televize, si nenechalo ujít 175 tisíc a druhý díl 185 tisíc diváků.

Možná si však Otázky Václava Moravce pochvaluje i někdo jiný než jejich vlastní moderátor a zmíněná čísla sledovanosti nejsou tak špatná, jak to na první pohled vypadá. Na vině může být i ve veřejnosti narůstající znechucení z politiky, kolem níž se pořad především točí. „Politika je teď taková divná, ale nejen u nás, všude v Evropě. Tradiční strany jdou do háje, a tak ti Babišové, Macronové a další mají šanci, protože lidé jsou znechucení tím, co ty tradiční strany dělají. Vracel jsem se do Prahy autem z jižních Čech a koukám se na billboardy, co mají třeba socani. No to je katastrofa, to je něco tak nepřesvědčivého, jenom vyhazování peněz. To lidé vidí a protože nejsou hloupí, tak mají politici jako Babiš šanci,“ dodává pro ParlamentníListy.cz mediální expert Jiří Mikeš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …