Mladý konzervativec šije do Kalouska: Ten se snad nemůže podívat ani do zrcadla

15.06.2012 14:58

ROZHOVOR Štěpán Křeček, předseda libereckých Mladých konzervativců, působí dojmem autentického idealistického pravicového politika v nejlepším slova smyslu. „Mými vzory jsou Winston Churchill, Ronald Reagan a Margareth Thatcherová,“ říká. Brojí proti sociálnímu státu. A ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) považuje za rozporuplného člověka.

Mladý konzervativec šije do Kalouska: Ten se snad nemůže podívat ani do zrcadla
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Před ministerstvem financí demonstrovali občané proti Miroslavu Kalouskovi

 „Je nefunkční, vysoké zadlužení je neúnosné,“ míní. Jeho domovský Liberec má přitom z doby vlády ODS více než dvoumiliardový dluh. „Mám plán, jak ho konsolidovat, aníž by Liberec musel omezovat služby, které poskytuje,“ slibuje. Jako student vysoké školy ekonomické hájí nepopulární školné. „Ale nejdříve se musí umožnit čerpat studentské úvěry, bez nich to nemůže fungovat,“ upozorňuje. Blízký mu je premiér Petr Nečas, naopak ministr financí Miroslav Kalousek je podle něj rozporuplný člověk. „Je to pragmatik. Udělá vždy to, co je pro něj výhodné,“ myslí si. Při otázce na zvyšující se preference komunistů posmutní. „Strašně mě to štve. Musíme se zamyslet, jestli neděláme něco špatně, když nás tato extrémní strana v některých preferencích poráží,“ domnívá se.

Studujete ekonomiku. Jistě se tedy zajímáte o evropské dotace, jejichž čerpání je u nás kvůli skandálům typu Davida Ratha podle mnohých ohroženo. Jak to vidíte vy?

Problémy s evropskými dotacemi mají všechny země, které je čerpají. Dokonce – třeba Řecko a Portugalsko – řeší mnohem závažnější kauzy kolem těchto dotací než my. Obávám se ale, že se Evropská unie na nás dívá přísněji, protože jsme jejím zlobivým děckem. Narážím na pana prezidenta, který nemá zrovna eurooptimistický názor. Proto nám dotace komplikují, čímž se nás snaží donutit politicky k určitým věcem. Dotace jsou pákou k tomu, abychom byli eurooptimističtější. Čímž ale nechci hájit skandály, které se tu dějou. Třeba kauza pana Ratha – to je něco strašného. Evropská unie by nám ale měla spíše pomoci problémy řešit, a ne nás kárat a smát se nám, jak to děláme špatně.

Jste členem ODS. Vaším nejvyšším šéfem je premiér a předseda ODS Petr Nečas. Jak ho vidíte v porovnání s jeho předchůdci Mirkem Topolánkem a Václavem Klausem?

Petra Nečase mám rád a když přebíral žezlo od Mirka Topolánka, měl jsem radost. Je to člověk mého ražení – je klidný, věci si rozmyslí dopředu, nedělá unáhlené tahy. Věřím, že v době krize takového předsedu vlády potřebujeme. Je důležité mít konzistentní politiku, která nás může z krize vyvést. Je mi ale trošku líto, že mně sympatický premiér Nečas musí vládnout v tomto těžkém období. Ale dobrý premiér se ukáže tehdy, když si dokáže poradit s těžkou situací. Podle toho, jak Česká republika v rámci Evropské unie funguje, si vede dobře. Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností, poměrně dobrý hospodářský růst, naše zadlužení je pod kontrolou. Vláda má své výsledky, i když lidé na ulici mají často jiný názor. Objektivní fakta hovoří ale ve prospěch premiéra Nečase.

A co současný prezident Václav Klaus?

Vnímám ho jako zakladatele ODS, vážím si ho. I když s některými jeho názory z poslední doby nesouhlasím. Rozhodně nepodporuji Miloše Zemana na prezidentský post. Podporuji Přemysla Sobotku. Pana prezidenta však beru jako velkou personu české politiky.

Když jste tedy načal prezidentské kandidáty, proč podporujete Přemysla Sobotku kromě toho, že je z ODS?

Často slyším, že je to nevýrazný člověk a mezi ostatními kandidáty zaniká. Nemyslím si, že prezident má být mediální hvězda typu Tomio Okamury, který neměl nikdy žádnou exekutivní funkci. Nebo Jiří Dienstbier, který kromě působení v Senátu, neměl také žádnou funkci a zkušenost. Přemysl Sobotka je ze všech kandidátů nejzkušenější vyjma Miloše Zemana, který má zase diametrálně jiné názory než já. Myslím, že Přemysl Sobotka je velice lidský, férový a spravedlivý, aspoň takového jsem ho poznal. Několikrát jsem si s ním povídal a zanechal ve mně dojem, že jde o člověka, kterému se dá věřit.

Jak hodnotíte jako ekonom působení ministra financí Miroslava Kalouska?

Miroslav Kalousek je nepochybně velice inteligentní člověk, který to má v hlavě srovnané. Ne se vším co dělá, však mohu souhlasit. Jde o velmi rozporuplnou osobu. Nelze popřít to, že chtěl jako lidovecký předseda sestavit vládu s komunisty. Což je z mého úhlu pohledu naprosto šílené. Trochu se na tuto skutečnost pozapomnělo. Nyní si hraje na někoho, kdo je ideově ukotvený napravo. Podle mě je spíše pragmatikem, než že by měl nějaké hluboké zakořenění. Nevíme u něj, co bude za rok. Udělá vždy to, co je pro něj nejvýhodnější. ODS by to měla tak brát. Dokud bude dobrým partnerem a můžeme přes něj prosazovat náš program, dovedu si představit s ním spolupráci. Ve chvíli kdy nám bude více škodit než prospívat, tak pro nás přestane být přínosný. I v TOP 09 nemají všichni rádi Miroslava Kalouska. Je to problematický člověk. Je za ním taková historie, že se nemůže upřímně podívat do zrcadla.

Významným tématem na současných vysokých školách je zavedení školného. Vznikla tu dokonce protivládní protestní hnutí. Vy však školné hájíte. Proč?

Myslím, že je nemorální, že se vysokoškolští studenti platí z daní ostatních spoluobčanů. Například dělník platí ze svých daní někoho, kdo bude mít poté s vysokou pravděpodobností dvojnásobně až trojnásobně vyšší plat. Toto přerozdělení od chudých směrem k bohatým je špatné. Potenciálně bohatší lidé, kteří vystudují vysokou školu, by si ji měli zaplatit ze svého a vnímat vysokou školu jako investici do své budoucnosti.

A jak to mají udělat potenciální studenti nemajetných rodičů, aby případné školné zaplatili?

V současnosti školné není a nefungují ani úvěry na studium. Už dnes musí studenti platit stravu, dopravu, ubytování. A opravdu chudí studenti nemohou studovat vysokou školu, protože nemají na režijní náklady. Nutnou podmínkou školného je tedy zavedení studentských úvěrů. Potom naopak i ti nejchudší studenti by mohli studovat a úvěr začali splácet až by dosáhli určitého platu. Takže zavedení školného ve spojitosti se studentskými úvěry otevírá cestu k vysokoškolskému studiu i těm, kteří dnes tuto možnost nemají. Ostatně školné je ve většině spolkových zemích Německa, Velké Británii či v nejkvalitnějších školách v USA.

Je jasné, že na Západě jsou soukromé školy kvalitnější než veřejné. Není tomu však u nás právě naopak?

To je průšvih českého vysokého školství. Většina soukromých škol je nekvalitní. Fungují stylem Vy budete platit, my vám dáme vysokoškolský diplom. Proto mají takovou pověst.

Na svém blogu kritizujete sociální stát. Jaké pro to máte argumenty?

Sociální stát se ukázal jako nefunkční. Kvůli vysokému zadlužení, které je neúnosné a nutí lidi k neracionálnímu chování. Například v Řecku se předháněly strany na levici i pravici o přízeň voličů. Levice, aby snížila nezaměstnanost, zvětšila veřejný sektor. Najmula úředníky do státní správy. Ti nic nevyrábějí, ve státní správě se jen přerozděluje. Logicky pak v soukromé sféře pracuje méně lidí. Takže nejde o zdravé snížení nezaměstnanosti. Potom vznikly regulace, které měly tento stav zašpuntovat. Stanovila se minimální mzda s ideou, aby lidé nezneužívali sociální dávky při nezaměstnanosti. Ale vedlo to často k tomu, že zaměstnanec, jehož produktivita práce byla menší, než stanovená minimální mzda, byl propuštěn. Což zase vedlo k nezaměstnanosti, a tentokrát ubrali lidi ze soukromého sektoru. Čímž ho oslabili. Ve výsledku už nebyl soukromý sektor schopen uživit ten veřejný. Systém se začal zadlužovat. Vše začalo na základě sociálního státu. Proto si myslím, že je špatný. Vychází z totální neracionality, takto ekonomika nemůže fungovat. Vážím si na Nečasově vládě, že se snaží snižovat objem platů ve veřejné sféře a propouští úředníky. Jdeme tedy správným směrem, kdy více lidí v soukromě sféře bude pracovat na méně lidí v té veřejné. Ekonomika pak bude akceschopnější. Jsem kritikem veřejné sféry. Nechci generalizovat na všechny, ale často se tu pracuje neefektivně, plýtvá se, mnozí úředníci se flákají. Kdyby věděli jak tvrdě se pracuje v továrnách a vůbec v soukromém sektoru, museli by se nad sebou zamyslet.

Kritizujete také takzvané marketingové strany. Kdo to je?

Jsou to strany na jedno použití. Liší se zásadně od tradičních stran - ODS, ČSSD, KDU – ČSL. My máme dlouhodobý program, radí nám Občanský i Liberální institut. Program je to hlavní, co chceme v politice prosadit. Na základě něj se snažíme oslovit voliče. Marketingové strany mají opačnou charakteristiku. Klidně řeknou, že se program bude řídit referendem. Nemají žádnou ideji. Dokáží změnit názor o 180 stupňů. Nevědí ani, co čekat od svých lidí. Nejznámější jsou samozřejmě Věci veřejné. Fungovat tak může řada stran, které teď ještě neznáme, například budoucí strana pana Babiše. V Liberci mezi ně řadím Změnu pro Liberec, která teď plánuje působit celostátně. Hlásají jednoduchá hesla, která později ani neprosazují reálně. Navíc říkají, že nedělají politiku pro peníze. Přitom někteří pobírají od svého hnutí plat, peníze získávají z darů. Což mi přijde pokrytecké. Nejvíc mě štve, že hlásají změnu a přitom nemají připravené návrhy zákonů. Takže kdyby se dostali k moci, tak by stejně žádná změna nenastala.

Hodně stoupají preference komunistům. Co si myslíte o nich?

Bedlivě jsem sledoval jejich liberecký sjezd. Byl jsem zděšený. Pragmatičtější komunista Filip vyhrál až ve druhém kole nad stalinistickým křídlem paní Semelové a Grospiče. Šokovalo mě, že mají až tak velkou podporu. Jde opravdu o stalinské názory, kdy by chtěli vyvlastňovat majetky. Měl jsem husí kůži. Nakonec pan Filip vyhrál, ale ani to není žádná sláva. Podle mě se nikdy neomluvil za dobu minulou, kdy se podíleli komunisté na politických procesech. KSČM jsou navazující stranou KSČ. V tomhle smyslu je nemám rád a považuji je za zlé lidi, kteří si nezaslouží náš respekt a úctu. Vadí mi, že jim rostou preference. Musíme se zamyslet sami nad sebou, jestli neděláme něco špatně, když takhle extrémní strana nás poráží v některých preferencích.

Jste v Liberci šéfem Mladých konzervativců. Co je jejich cílem?

Jedním z našich cílů je vychovávat pravicové politiky. Nejblíže máme v poslední době ODS. I když dříve někteří členové přecházeli do ODA, nebo v určitém období i k Unii svobody. Já jsem členem ODS, stejně jako většina libereckých členů

Jakou praktickou činnost vyvíjíte?

Přednášíme na středních školách a seznamujeme mladé lidi s našimi myšlenkami. Přednášky jsou ale i veřejné, třeba v knihovně, kdy přizveme nějakou zajímavou osobnost. Naposledy jsme pořádali přednášku o Margareth Thatcherové. Máme i zahraniční výjezdy, pojedeme se podívat na britské konzervativce, kolega nedávno sledoval americké primárky.

Ve svém politickém profilu uvádíte, že víte jaká jsou slabá místa Liberce a jak je řešit. To by mě jako Liberečana opravdu zajímalo?

Největším problémem je samozřejmě velký dluh města. Jako ekonoma mě tato oblast pochopitelně nejvíce zajímá. Mám dokonce vypracovaný plán, jak Liberec oddlužit. Aktivně řeším a propočítávám, aby Liberec mohl konsolidovat dluh a nemusel snižovat služby, které poskytuje.  Nechci teď ještě karty úplně odkrývat, ale je to v souvislosti s rozpočtovým určením daní. Přesvědčuju kolegy, aby se toto stalo hlavním tématem příštích voleb v Liberci. Dluh je velkou slabinou Liberce. Je ale třeba říci, že nejde o prožrané peníze, ale proinvestované. Vybudovala se za ně průmyslová zóna, která dala Liberci mnoho pracovních míst. Postavila se aréna, kam chodí spoustu lidí, hraje se tu hokej, prostě využívá se. Takže se nedá říci, že za ty peníze by nic nebylo. Na druhou stranu dluh nemůžeme přehlížet. V Liberci je vysoký životní komfort. Málokteré krajské město má všecho co máme my. Zoo, botanickou, muzeum, divadla, tramvaj. Základní věci jsou zabezpečené. Představuju si vybudovat ještě třetí průmyslovou zónu a vrhnout se na konsolidaci dluhu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …