Nejvyšší státní zástupce potvrdil Ištvanovy obavy. Zrušil obvinění trafikantů ODS

26.07.2013 11:25

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman potvrdil, co mnozí čekali. Svým rozhodnutím zastavil trestní stíhání bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy v kauze Jany Nagyové. Ty policie a státní zástupci obviňovali z korupce kvůli tomu, že přijali nabídku na lukrativní posty výměnou za složení poslaneckého mandátu.

Nejvyšší státní zástupce potvrdil Ištvanovy obavy. Zrušil obvinění trafikantů ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

Státní zástupce Ivo Ištvan už dříve v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že má takřka za jisté, že Nejvyšší státní zastupitelství po rozhodnutí Nejvyššího soudu zruší stíhání tří exposlanců ODS pro korupci. Kauza, která vedla k pádu vlády, se dostane zpět do stadia prověřování.

Nejvyšší státní zástupce Zeman nyní jeho přesvědčení potvrdil. Obvinění proti trojici trafikantů zrušil a spis vrátil Ištvanovi, aby ve věci znovu rozhodl. Ištvan už dříve uvedl, že se proto pokusí celou věc přeformulovat tak, aby stíhání mohlo pokračovat. Podpořil jej i prezident Miloš Zeman.

Pavel Zeman na tiskové konferenci sdělil, že s ohledem na usnesení Nejvyššího soudu je nutné trestní stíhání ukončit. "Nejvyššímu státnímu zastupitelství v této věci nezbylo, než rozhodnout o tom, že usnesení o zahájení trestního stíhání ve vztahu k pánům Šnajdrovi, Tluchořovi a Fuksovi se ruší a věc se vrací dozorovému státnímu zástupci k novému rozhodnutí," řekl.

A Ištvanovi poradil, co dál dělat. "Bude-li chtít pokračovat, bude se muset pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že část skutku neprobíhala na půdě Poslanecké sněmovny. A podle mého názoru bude nutné znovu předložit věc Nejvyššímu soudu," dodal.

Stíhání Nagyové pokračuje

Trestní stíhání Jany Nagyové a Romana Bočka ovšem pokračuje. Jejich stížnosti Nejvyšší státní zastupitelství vyhodnotilo jako nedůvodné. Stejně tak dále běží trestní stíhání v druhé části celé kauzy, která se týká zneužití Vojenského zpravodajství. V této věci podle Zemana podezření ze spáchání trestného činu pokračuje.

Vazbu zrušil Nejvyšší soud

Exposlanci ODS byli zadrženi během velké protikorupční akce a byla na ně uvalena vazba. Z té je o měsíc později osvobodil Nejvyšší soud (NS), který rozhodl, že na politické dohody tohoto typu se vztahuje poslanecká imunita.

Usnesení Nejvyššího soudu kritizovali někteří ústavní právníci. NS by podle názoru Hany Marvanové neměl vykládat Ústavu, je to podle ní chyba v zákoně. "Mělo dojít k procesu, mělo být rozhodnuto, jestli je přidělování trafik trestné nebo ne. Mluvila jsem s řadou kolegů, jsou na to různé názory. To je legitimní debata, ale vyjmout zákonodárce úplně z pravomocí orgánů činných v trestním řízení není podle mne dobré. To ničemu nepomůže," řekla advokátka ParlamentnímListům.cz.

Také Pavel Zeman uvedl, že byl rozhodnutím NS překvapen a rozhodně se s ním neztotožňuje, nebylo totiž předvídatelné. Velmi extenzivně prý vyložil pojem projev a projev v Poslanecké sněmovně. Nicméně nezbylo, než se jím řídit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…