Polezou za vámi, ztrapní vás a vyrazí z vás peníze. Pěkně drsní vymahači

19.03.2012 12:33

VIDEO Kdo letos někde zahlédl, či teprve zahlédne zeleného mužíka, měl by být v pozoru. Ne kvůli možné psychiatrické diagnóze, ale kvůli tomu, zda nehledá tato postava právě jeho. A pozor – nejde o další sérii dílů Akta X, nýbrž o údajně převratnou novinku ve vymáhání pohledávek na českém trhu, na kterou upozornilo dnešní Právo. Nutno dodat, že v mnoha ohledech drsnou a v mnoha ohledech velmi na hraně zákona.

Polezou za vámi, ztrapní vás a vyrazí z vás peníze. Pěkně drsní vymahači
Foto: Dluzici.cz
Popisek: Dlužíci

Za dlužníkem totiž jdou po ulici, do restaurace i do zaměstnání. A upomínka může mít rozměr i dvakrát dva metry – což odpovídá transparentu – nepřehlédne ji tedy nikdo.

A opět jde hlavně o drobné dlužníky, kteří budou vystaveni jisté formě psychologického teroru. Zelení mužíci  bez tváře – je mají oslovovat a kontaktovat kdekoli. Pravděpodobné je, že se tak může dít i prostřednictvím či za pomoci Facebooku – kde mají od března „Dlužíci“ i své vlastní stránky.

Úkolem mužů v zeleném bude doručit upomínku, a to v takové podobě, aby o výši dluhu věděli všichni v okolí, dlužníkovi za každou cenu. Tedy s touhou veřejně pranýřovat a stigmatizovat. (Doručení obsílky touto formou totiž zřejmě nikdo nepřehlédne). A to i v případě, kdy se nakonec může ukázat, že dluh není vymáhán oprávněně – vše totiž funguje ještě dávno před tím, než se dostanou ke slovu soudy a případní exekutoři.

Vše začalo fungovat zřejmě od počátku měsíce března, paradoxně právě v době, na kterou  Ministerstvo spravedlnosti připravilo uvést v platnost aktualizované znění vyhlášky, která upravuje přiznávání nákladů právního zastoupení advokátů a odměn exekutorů. Laicky zjednodušeno – jde o snížení odměn. Rozhodnutí platí od počátku měsíce, výrazně odměny u nízkých dluhů, takzvaných bagatelních sporů, skutečně snižuje všem zainteresovaným stranám – včetně inkasních a vymahačských firem.

Kdo za firmou se "zelenými mužíky" stojí, nelze přesně určit, jisté je, že usilovně hledá nové pracovníky - klidně i z řad studentů. Upozorňuje je však na to, že musí být odolní vůči stresu i fyzicky zdatní.

Bagatelní dluhy jsou v Česku nejčastější

Nutno upřesnit, že bagatelní spory jsou spory týkající se pohledávek do 10 tisíc korun – a tvoří největší část dluhů obecně. Po navýšení tak firmám a vlastně i státu přinášejí slušné zisky. Bylo tedy pochopitelné, že od doby, kdy byl záměr ministerstva zveřejněn, vyjadřovali profesionální vymahači dluhů na všech úrovních velké znepokojení. Nemohou být tedy „Dlužíci“ jistou odvetou? To se ParlamentníListy.cz snažily zjistit na telefonním čísle uvedeném u oficiálních webových stránek firmy, bohužel, telefon nikdo nezvedal.

Jisté je, že ten, kdo by viděl v této nové formě vymáhání dluhů jistou úsporu času i nákladů, mýlí se. Drobný dlužník  totiž doručení v nezvyklých „kostýmech“ zaplatí – a nikoli jen symbolickou částkou. Vymáhání drobných dluhů tak opět může být i po změně legislativy výnosné.

„Jsme specialisté na upomínání dlužníků a inkasní služby. Naši zelení mužíci věnují pečlivou pozornost každému našemu zákazníkovi. Upomínky doručujeme tak, aby se dlužník nemohl vymlouvat, že o nás neví, nebo nás přehlédl. Upomínku nosíme za dlužníkem až do doby převzetí. Jsme kreativní a naše doručovací metody jsou veskrze průkopnické. Neváhejte nás kontaktovat. Zelení mužíci jsou zde pro Vás. Konzultace zdarma, nemáte co ztratit,“ stojí doslova uvedeno na stránkách „zelených mužíků“, stejně tak i na facebookovém profilu firmy. Uveden je i ceník služeb, k nepřehlédnutí je i to, že firma hledá nové zaměstnance, kteří oblečeni v zelených trikotech zakrývajících i tvář, budou dlužníky vyhledávat a s největší pravděpodobností zároveň také pronásledovat.

To vyvolává podezření, zda nemůže jít o stalking.

Vymahačské firmy by si obecně měly chování sladit se zákonem

„Ony by ty vymahačské agentury obecně měly postupovat v souladu se zákonem, a to se u nás moc neděje. Kvůli dvacetikoruně původního dluhu jsou schopné obtěžovat nejen dlužníka, ale všechny lidi z jeho okolí, přičemž ta dvacetikoruna pochopitelně naroste do daleko vyšší částky v řádech tisíců. Po vymožení dvaceti korun plus dalších tisíců si přitom zisk, jenž představuje většinou zhruba 90 procent z té částky, kterou po drobném dlužníkovi ty agentury chtějí, rozdělují jen mezi sebe a případně právníky,“ říká na dané téma senátor Marcel Chládek, který se v minulosti velmi zasazoval o zpřísnění zákona o stalkingu.

Podle něj, pokud psychoteror, kdy dlužníka – a může se dokonce ukázat, že ani dlužníkem ve skutečnosti není, dlouhodobě někdo obtěžuje tak, že mu zamezuje v tom, aby mohl žít běžným životním způsobem, za stalking považován být může. „Pokud takovému člověku tímto zabrání v obvyklém způsobu života a on se třeba následkem toho musí odstěhovat či odejít z práce, může to mít i velmi vážné dopady. Hlavně s přihlédnutím k tomu, že skuteční velcí dlužníci takto popotahováni nebývají, nikdo si k nim podobné způsoby nedovolí, poněvadž oni jsou obklopeni lidmi, kteří by tomu komukoli zabránili,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz senátor Chládek.

Dluh může nahlásit a potupně chtít vymoci i někdo, kdo si vyřizuje osobní účty

V případě takovéhoto druhu vymáhání pohledávky je ještě jedna vážná potíž. A ta spočívá v tom, že údajná pohledávka vůbec nemusí být takovou, jak věřitel uvede – pominout se nedají ani různé druhy vyřizování si osobních účtů. Není posvěcena soudem, jako je tomu už u exekucí, její vznik tedy může být rozporuplný a nepřesný. Přesto však je člověk v očích veřejnosti zostuzen.

Česká republika je v oblasti vymáhání dluhů přitom obecně velmi nesmlouvavá – tedy právě hlavně v oblasti drobnějších dluhů. Jak ParlamentníListy.cz v minulosti informovaly, tvrdost vymáhání dokonce značnou měrou převyšuje způsob vymáhání pohledávek jak v USA, tak i v Rusku.

Praxe: Telefonáty domů, k příbuzným, i do práce spolu s obálkami pro DLUŽNÍKA

Pokud pohledávky vymáhá inkasní agentura, stává se, že i tito pracovníci oslovují nadřízené na pracovišti, oslovují sousedy, posílají obsílky jasně označené velkými písmeny DLUŽNÍK, telefonují dlužníkům i je navštěvují doma, či kontaktují jejich příbuzné. Neuspějí-li a pohledávka se dostane k soudu, exekuce je pro dlužníka naprosto fatální. A to i když se množí případy, že dlužník o exekuci ani nevěděl, že se paradoxně nikdo nesnažil mu obsílky doručit, aby vzápětí byla snaha vyvinuta na to, že se peníze s patřičným navýšením dlužníkovi zabaví buď z platu či z bankovního účtu, v horším případě se zabaví dlužníkovi majetek (a s ním také není výjimkou to, že i majetek, který dlužníkovi nepatří – tedy lidem naprosto nezainteresovaným). Asi nejčastější důvod k exekuci jsou v Česku pokuty za černou jízdu v MHD – kdy se částka za nezaplacenou jízdenku vyšplhá nyní přes dvacet tisíc korun. Je-li těch pokut na dlužníka víc, ačkoli je vymáhá stejný advokát a poté i stejný exekutor, neexistuje možnost sloučení pohledávky. V praxi to pak znamená, že pět pokut znamená pro dlužníka zaplacení více než sta tisíc korun. Věřitel však obdrží vždy jen tu vymáhanou doloženou částku – ostatní navýšení opět inkasuje stát, advokáti, exekutoři a vymahačské firmy.    

To, jak se bude vyvíjet vymáhání pohledávek dále a zda budou posvěceny nebo mlčky trpěny i výše uvedené praktiky, ukáže čas. Každopádně na jeden velký problém v této oblasti může být zaděláno také tím, že po novele občanského zákoníku mohou vzniknout dluhy i pouze na základě ústní dohody někde v restauraci.

Ceník "zelených mužíků"

počet doručování:  2                   1500 korun

                                   5                  3200 korun                  

                                  10                 6000 korun                  

                                   každé další            +500     

+10% z ceny pohledávky po jejím inkasování, pokud jde přes inkasní systém Dlužíci.cz + cestovné, pokud je dlužník mimo dosah některé pobočky Dlužíci.cz. Je započítáván i kontakt s dlužníkem, i když upomínku odmítne podepsat, ale byl přímo fyzicky kontaktován Dlužíkem (tzv. face to face - nebo z oka do oka / nebo: oka do zad, v případě jeho úprku před Dlužíkem)                               Zdroj: www.dluzik.cz

 

 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …