Rok a půl je sledovali, rok a půl odposlouchávali. Pak se rozletěly dveře a naběhla zásahovka. Šli pro důkazy. Našli velké…

23.05.2021 5:00 | Kauza

A vlastně takto začala kauza, která si získala naši pozornost a o níž jsme už několikrát podrobně informovali. Jedno květnové ráno roku 2016 ozbrojené policejní komando vtrhlo do domu manželů Fröhlichových. Samopaly mířily na manžele a dvě děvčátka. Domáhali se zjištění, kde manželé skrývají padělatelské náčiní a padělané obrazy. Domovní prohlídka domu a všech prostor trvala přes 27 hodin.

Rok a půl je sledovali, rok a půl odposlouchávali. Pak se rozletěly dveře a naběhla zásahovka. Šli pro důkazy. Našli velké…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zahalený policista.

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí
Žádné padělatelské náčiní a ani stopy po padělateli nebo jeho domnělé padělatelské činnosti se ovšem nenašly. V momentu, kdy policisté v kuklách zjistili, že se v domě nenachází nic, co by nasvědčovalo jakékoliv trestné činnosti, prý nastala panika a opakované telefonáty na ústředí s dotazy ohledně dalšího postupu. Nakonec padlo rozhodnutí, že je z domovní prohlídky nutno přinést aspoň nějaký výsledek. Tak policisté začali ze zdí sundávat a posléze i zabavovat obrazy, které po léta tvořily dekoraci interiéru obžalovaných.

Přizval se znalec, který díla označil za falzifikáty a případ byl na světě.

Obžalovaní byli umístěni na vazbu, přičemž v případě obžalované Fröhlichové v usnesení o zahájení trestního stíhání nebyla specifikována ani stránka subjektivní, ale ani stránka objektivní tvrzeného protiprávního jednání.

Zmíněné usnesení sice obsahuje popis několika skutků, ovšem u žádného z nich obžalovaná není zmíněna. Za mřížemi strávila dva měsíce.

Ačkoliv díla, která měli obžalovaní ve svém domě a po léta tvořily součást jejich života, a podle doložené fotodokumentace měli některé obrazy na stejných místech vystaveny i přes deset let, senát předsedkyně Říhové vyhodnotil, že se obžalovaní takto museli pouze připravovat k trestné činnosti, a za všechny dekorace z jejich domu je také odsoudil.

Vraťme se k začátku samotného vyšetřování, jehož součástí bylo téměř rok a půl trvající sledování a odposlouchávání obžalované trojice. Ani tento nákladný nástroj státní moci totiž nezaznamenal žádnou padělatelskou činnost nebo kontakt s jakýmkoli padělatelem či padělatelskou dílnou. To musel uznat také krajský soud, který však obžalované odsoudil.

Soud stroze konstatoval, že zdroj, z něhož se měly údajné padělky opatřovat, se zkrátka dohledat nepodařilo.

A pak přišly na řadu odposlechy.

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí
Kromě zmatečnosti provázející tuto kauzu se obhájce obžalovaných vyjádřil v tom smyslu, že policií vyhotovené odposlechy jednotlivé obžalované z popisované trestné činnosti naopak vyviňují. Nad rámec námi opakovaně popsané manipulace s protokolací došlo Krajským soudem v Praze v samotném rozsudku také k manipulaci s interpretací obsahu zvukových nahrávek; odposlechů telefonických hovorů, když v šesti případech soud v odůvodnění rozsudku popisuje zvukové nahrávky, které podle soudem uvedené identifikace vůbec neexistují, ve 35 případech se rozsudek odvolává na zvukové záznamy, které nejsou řádně identifikovány, tedy opět není zřejmé, na jakou nahrávku se soud vůbec odvolává, a z celkového počtu 110 zvukových nahrávek se rozsudek odvolává na celkem 105 záznamů zvukových hovorů, které nebyly v hlavním líčení přehrány a soudem nebyl čten ani jejich přepis, v důsledku čeho popis těchto nahrávek v rozsudku neodpovídá jejich skutečnému obsahu podle zvukového záznamu…

Kupříkladu hovor, ve kterém dle popisu soudu „obžalovaný Fröhlich uděluje pokyny, jak se má spoluobžalovaný Trokan snažit přesvědčit znalce, aby pro něj sepsal znalecké posudky", když podle skutečného obsahu hovoru, který je doložen zvukovou nahrávkou, obžalovaný Fröhlich pouze žádá Trokana, aby přesvědčil znalce o změně termínu schůzky, neboť den zvolený znalcem Fröhlichovi nevyhovuje kvůli plánování cesty do zahraničí.

V rozsudku se dále uvádí, že v jistém hovoru obžalovaný Fröhlich předříkává, co má Milan Trokan říct galeristovi o padělku malíře Hlinomaze. V daném případě nejenže se na soudem identifikované nahrávce nachází zcela jiný hovor mezi zcela jinými účastníky, týkající se obrazu malíře Hlinomaze, avšak nikoliv padělku obrazu. Vzhledem k tomu, že žádný obraz malíře Hlinomaze nebyl předmětem obžaloby, ani znaleckého zkoumání v projednávané trestní věci, soud zcela bezdůvodně předjímá, že se v hovoru má jednat o padělek zmíněného herce a malíře.

Na straně druhé se v rozsudku zamlčují nahrávky, které obžalované přímo vyviňují z jednání, které jim je kladeno za vinu, zachycují legální obstarávání uměleckých děl obžalovanými v České republice i v zahraničí nebo taky nahrávku přímo zachycující telefonický hovor obžalované Fröhlichové, kde popisuje, že jí byl nabídnut obraz Emila Filly, ale manžel se vyjádřil, že se mu dílo nezdá, že to asi bude falzum a nechce s tím mít nic společného.

Je pouze k zamyšlení, proč se žádný z těchto telefonických záznamů v rozsudku nenachází.

Jako další netransparentní okolnost lze uvést, že pouze část odposlechů pořízených v přípravném řízení byla připojena k soudnímu spisu. Část odposlechů k soudnímu spisu vůbec připojena nebyla. Když byly tyto chybějící odposlechy v druhé části trestní věci od policie vyžádány, tak policie moravskoslezského kraje poslala soudu 41 DVD s chybějícími odposlechy, ze kterých tři DVD obsahovaly virus.

O případ se krom naší redakce zajímá také Nadační fond proti korupci. Případu Jaroslava Fröhlicha, Evy Fröhlichové a Milana Trokana je věnovaná také pasáž v knize Výstup na vrchol korupce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …