Romanovi zlomily vaz prý špatné investice

17.09.2011 11:38

Zahraniční investice ČEZu prý stály za odvoláním generálního ředitele Martina Romana.

Romanovi zlomily vaz prý špatné investice
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Martin Roman

Překvapivý konec generálního ředitele skupiny ČEZ Martina Romana způsobila patrně řada ztrátových investic v zahraničí. Upozorňuje na to server První zprávy.cz.

Loni prošla dozorčí rada ČEZu obměnou, nově v ní zasedl například exministr zahraničí Jan Kohout. Podle tehdejšího místopředsedy a bývalého ministra financí Eduarda Janoty byl jedním z hlavních úkolů nové dozorčí rady prozkoumat a vyhodnotit zahraniční investice ČEZ, které se nakonec ukázaly jako nevýhodné.

Janota už tehdy prohlásil, že jmenování Kohouta, který působil v diplomacii, může souviset právě se zahraničními investicemi, které jsou ohroženy.

SLEDUJEME téma Martin Roman

"ČEZ má určité velmi rozsáhlé zahraniční kontakty a zahraniční investice. Má je v určitých regionech, které nejsou zrovna právně i diplomaticky jednoduché a možná, že ta jeho role (Kohouta, pozn. redakce) bude v tomto smyslu prospěšná, protože, jak víte, probíhá celá řada jednání o konkrétních projektech ČEZ v Bulharsku, Albánii, Rumunsku. Některé projekty jsou komplikované, některé projekty se komplikují díky regulativním zásahům místních vlád. Takže já si to takto mohu vysvětlit, protože Jan Kohout je v prvé řadě diplomat a poté ekonom," vysvětlil tehdy Janota v rozhovoru pro Český rozhlas.

Sledujeme téma ČEZ

Za špatné investice prý může Schmalz

Podle posledních dostupných čísel, kterými je výroční zpráva za rok 2009, je totiž vidět, že ČEZ, co se týče albánské akvizice, prodělává téměř 1 miliardu 100 milionů korun. V Rumunsku je na minusu kolem 300 milionů korun. V minusu jsou rovněž akvizice v Maďarsku, v Srbsku, v Kosovu, v Bosně a Hercegovině.

Podle informací serveru Prvnizpravy.cz je vrcholový manažer ČEZu Vladimír Schmalz zodpovědným za neúspěšné zahraniční akvizice. Ačkoli to ČEZ navenek popíral a snažil se Schmalze ze zodpovědnosti vyjmout poukazem na to, že zahraniční obchody jsou týmová záležitost, neoficiální informace z vnitra polostátního gigantu naznačovaly, že je to právě Schmalz, kdo zmíněné zahraniční investice doporučil a jejichž neúspěch mu nyní padá na hlavu.

Sledujeme téma Mostecká uhelná

Psali jsme:
V případě odchodu Romana došlo k úniku informací, řekl Nečas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …