Satelitní snímky měly odhalit extrémní množství zbraní a techniky, kterou USA nechaly v Afghánistánu. Tálibán nevěřil. Ostatní státy se klepou hrůzou

26.08.2021 4:41 | Kauza

EXKLUZIVNĚ Současný americký prezident Joe Biden zažívá nejtěžší domácí krizi od nástupu do úřadu. Důvod? Rychlý odchod z Afghánistánu a následný pád Kábulu zpět do rukou Tálibánu. Prezident si podle analytiků a komentátorů uvědomuje, že osud jeho prezidentství visí „na vlásku“. Tedy na tom, jak zvládne těžkou bezpečnostní situaci v Kábulu. V současné době tam zůstávají ohroženy stovky až tisíce Američanů. ParlamentnímListům.cz se navíc podařilo zjistit, jak enormně byly USA vyzbrojené a jakou techniku nechaly v rukách teroristické organizace Tálibán.

Satelitní snímky měly odhalit extrémní množství zbraní a techniky, kterou USA nechaly v Afghánistánu. Tálibán nevěřil. Ostatní státy se klepou hrůzou
Foto: obyvatel Afghánistánu, zdroj redakce, srpen 2021
Popisek: Jezero Qargha v Kábulu

Anketa

Chcete, aby byl Andrej Babiš premiérem až do roku 2025?

79%
18%
hlasovalo: 17640 lidí
Seznam naše redakce získala od dvou na sobě nezávislých zdrojů. Soupis vojenské techniky špičkového kalibru podle všeho pochází ze satelitních snímků. Kdo konkrétně je pořídil, zřejmé není. Zájem na tom, aby Tálibán neexpandoval přes bývalé státy Sovětského svazu do Evropy, ovšem mají desítky zahraničních rozvědek. Je proto pochopitelné, že cílem šíření těchto informací je především upozornit na americký úprk a spoušť, která po nich zbyla.

Na snímcích byly ověřeny lehké bojové letouny Embraer EMB 314 Super Tucano. USA jich v Afghánistánu nechaly několik desítek. Letoun nejčastěji slouží pro základní a pokročilý letecký výcvik, průzkum nebo vedení protipovstaleckého boje. Tento model pravidelně sloužil rovněž afghánským vzdušným silám. Na místech, kde působily Spojené státy, zůstalo podle podkladů rovněž několik transportních letounů Lockheed C-130 Hercules.

Ten je schopen provozu z nezpevněných drah a původně byl navržený jako nákladní letoun k přepravě vojsk a zraněných. Mezi jeho uživatele patří zejména USA a Kanada. Další část letového arzenálu zastupují desítky hornoplošníků Cessna 208 Caravan s maximálním doletem zhruba 1 700 kilometrů. Dále byl spatřen turbovrtulový letoun RS 12, vrtulníky Mi-35 anebo několik desítek Mi-17, což je pyšný zástupce ruské výzbroje.

Z pozemních vozidel byly na základnách USA údajně bez ladu a skladu opuštěné tanky T 55 a 62. Typy tanků T-54 a T-55 jsou přitom výhradně spojovány se Sovětským svazem. Jejich vývoj začal těsně po konci druhé světové války. Po Američanech mohou příslušníci Tálibánu podle všeho získat taky desítky obrněných transportérů a obrněnců MaxxPro. Ty vyrábí Navistar Internatonal Plasan Sasa a mezi uživatele patří prakticky celý svět. Od USA přes Litvu až po Česko. Naše země některé z těchto vozidel používala právě v Afghánistánu.

Vozidla jsou koncipována tak, aby byla schopna zajistit svým osádkám bezpečí i během útoku chemických nebo biologických zbraní. Doposud bylo vyrobeno zhruba 9 000 obrněnců.

Obrněnci MaxxPro

Po útěku Spojených států měly zůstat na místě desítky salvových raketometů a houfnic typu D-30. Také tato zbraň se řadí do klasické výzbroje sovětské armády. Dalšími ze zbraní, které možná skončí v rukách Tálibánu, jsou stovky minometů.

Anketa

Mají Piráti kvalitní program pro seniory?

3%
95%
hlasovalo: 13261 lidí
Náš zahraniční zdroj, který seznam poskytl, k tomu uvedl: „Američané nechali v rukách Tálibánu extrémně kvalitní arzenál, na jehož výrobě se v některých případech podílel například Izrael. Netroufnu si odhadnout, co s ním teroristé hodlají dělat.“

Na tuto otázku však ParlamentníListy.cz znají alespoň částečnou odpověď. Získali jsme ji od dalšího zdroje pocházejícího ze zahraničí. Jeho geopolitický přesah nabídne redakce zítra.

Zatímco Česká republika již ukončila transporty afghánských tlumočníků a dalších pomocníků ohrožených Tálibánem, další země s leteckými transporty pokračují. Maďarsko přijalo 240 afghánských občanů včetně 126 dětí a více než tisíc lidí přijalo Rusko. Podle katarského zpravodajského serveru Al-jazeera ve středu v Budapešti přistál speciál, který přepravil 240 afghánských občanů včetně 126 dětí.

Státní tisková agentura MTI uvedla, že konvoj s evakuovanými osobami odjel z budapešťského mezinárodního letiště do imigračního zařízení na hranicích se Srbskem, kde budou všichni umístěni do karantény a projdou imigrační kontrolou.

Dokonce více než tisícovce lidí povolilo vstup do země Rusko, informovala agentura RIA s odvoláním na moskevskou organizaci afghánských emigrantů. Mezi těmi, kteří dostali povolení k vycestování, jsou prý držitelé ruských pasů nebo ti, kteří mají právo trvalého pobytu, a studenti ruských univerzit.

Názory na aktuální dění?

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
Afghánistán se stane další zemí podporující mezinárodní terorismus a začne na svém území budovat výcvikové tábory a školicí střediska pro teroristické skupiny určené k působení v Evropě. Myslí si to bezpečnostní expert David Bohbot, který se věnuje studiu terorismu a metod jeho prevence více než 30 let.

„Znovu se ukáže slabost Západu a jeho neschopnost čelit rostoucímu vlivu radikálního islámu. Začne se stěhovat i hodně lidí ze zemí Blízkého východu a Afriky, protože se tam začnou šířit války a islamizace. A Evropa je pro imigranty stále nejoblíbenější destinací,“ nahlíží do brzké budoucnosti Bohbot. Podle stínového ministra vnitra formace Trikolóra Svobodní Soukromníci dojde k růstu rizika radikalizace místních muslimů, urychlí se procesy islamizace a také pravděpodobnost teroristických útoků v mezinárodním měřítku.

Arabista Petr Pelikán řekl, že současné dění v Afghánistánu není něco, co by se přihodilo najednou. Podle něho kdyby se naplnil původní scénář, tedy že by afghánské síly vydržely dva nebo tři roky nebo alespoň pár měsíců, tak by se v médiích o Afghánistánu příliš nemluvilo. Ale porážka doslova po pár dnech byla šokem vzhledem k tomu, že spojenci byli v Afghánistánu dvacet let a utratili v něm miliardy, říká arabista. „My si říkáme, zda vůbec bylo nutné, abychom tohle všechno podnikali. Já si právě myslím, že ne,“ doplnil.

„Jedno klasické úsloví říká, že USA si nevybírají cíle podle svých přátel, nýbrž přátele podle svých cílů. Pamatujme na to, až nás zase budou lákat, abychom naivně skočili na lep a zúčastnili se ‚preventivní invaze za účelem odstranění hrozby terorismu‘. Abychom v budoucnu nečelili dalším masivním migračním vlnám. A abychom se za sebe nemuseli stydět,“ uvedl advokát a předseda odborné komise pro právo a spravedlnost Trikolóry Jindřich Rajchl.

„Jsem zděšená, jak tálibánci zacházejí s novináři a s některými spolupracovníky Evropské unie. Objevují se zprávy o týrání či mučivém zabíjení. To nesmíme dopustit. Lidé, se kterými jsme spolupracovali, jsou také naší zodpovědností. Pomáhat umíme, zvládli jsme pomoc Bělorusům. Je naší povinností teď na oplátku pomoci těm, kteří pomáhali nám,“ uvedla pirátská europoslankyně Markéta Gregorová.

Fotografie Afghánistánu od našeho tamního zdroje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…