Školení o Ukrajině. Před slávou EU na Hradě ukáplo info

04.10.2022 4:44 | Komentář

Prahu čeká koncem týdne velký evropský summit. Na Pražském hradě se neformálně sejdou nejen představitelé EU, ale i dalších států. Jde o setkání v rámci European Political Community, kterou v závěru francouzského předsednictví letos inicioval prezident Emmanuel Macron. Dorazit by měli představitelé Velké Británie, Srbska, Arménie, Izraele, Ukrajiny nebo Švýcarska. Česká diplomacie rozhodně není jednotná v tom, jakým směrem Fialova vláda naši zemi vede a jaké zájmy prosazuje. „Jako užiteční idioti, zase se jenom zesměšníme,“ padlo z úst zkušeného diplomata.

Školení o Ukrajině. Před slávou EU na Hradě ukáplo info
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pohled na Pražský hrad

Co od summitu čekat? Očekávají se přínosy i pro české národní zájmy, anebo je Praha pouhým místem setkání a hostitelem? Jak vůbec pracuje česká diplomacie? Naše předsednictví v Radě EU se přehouplo za svou polovinu. 

Anketa

Zvažovali byste na Hrad volbu Josefa Středuly?

50%
hlasovalo: 7669 lidí

ParlamentníListy.cz měly možnost v závěru uplynulého týdne mluvit s několika našimi diplomaty, kteří aktuálně působí jak doma na Ministerstvu zahraničních věcí, tak za našimi hranicemi na českých velvyslanectvích. Kritické hlasy vůči zahraničněpolitické linii a schopnostem současné reprezentace prosazovat národní zájmy je slyšet už řadu měsíců. Nyní jsme se ptali i na výše popsaný pražský vrcholný summit.  

„Když se ptáte na summit, ten byl připravován dost v chaosu, nikdo dlouho o ničem nevěděl, nebylo jasné, kdo všechno bude pozván. Je určitě dobře, že se v Praze něco takového uskuteční, ale tohle nemá s naší zahraniční politikou co dělat. Je to Macronova iniciativa. Naše diplomacie buď, spí nebo provádí různé šílenosti, které nejsou v našem zájmu. Přesně tohle je možné očekávat od průběhu pražského summitu, kam jsou pozvány hlavy států a vlád několika kandidátských zemí a některé z nich tam budou dostávat ‚školení‘, jakou politiku mají prosazovat, jak se mají vůči EU chovat, jak mají vystupovat vůči Ukrajině či Rusku, zkrátka na nich bude vynucována poslušnost,“ míní jeden z diplomatických zdrojů naší redakce.

Samotný neformální summit prý celkově pro Česko neznamená nic zvláštního. „U nás bude jen kvůli tomu, že máme předsednictví. Využít by se toho samozřejmě dalo, ale na to už je pozdě a nikdo se ani nesnažil. Flegmatický přístup je zcela nepochopitelný, protože tak jedinečná příležitost, abychom se ukázali s nějakou silnou iniciativou v době, kdy na Prahu budou směřovat reflektory a televizní kamery z celé Evropy, se hodně dlouho nebude opakovat,“ doplňuje představitel Ministerstva zahraničních věcí.

Další z dlouholetých českých diplomatů, s nímž jsme hovořili, šel v hodnocení směru naší zahraniční politiky ještě dál. „Ukrajinu nechme bokem, to je něco jiného, protože podpora napadené země je v pořádku a má to tak být. Mohli bychom se maximálně bavit o tom, do jaké míry to s tím aktivismem přeháníme. Jestliže se ale zamyslíte nad dalšími oblastmi zájmu naší současné vládní diplomacie, nedopadne to nijak slavně. Ministr je bohužel slabý, nezkušený a omezuje se pouze na verbální akce, žádná reálná činnost za ním není. Problém je v tom, že poslední dobou to přehání i s tou svojí verbální činností. MZV například pracuje na tom, aby se EU ještě tento měsíc bavila o zrušení víz pro občany Kosova, což by vás zrovna mohlo zajímat. Je to bohužel česká iniciativa, hlavně pak té nejfanatičtější kliky v Černínu, kterou reprezentuje náměstek Dvořák, známý kosovskoalbánský lobbista. Vážně nevím, jestli chceme zrovna Kosovu zrušit vízový režim, ale o to vlastně nejde. Kosovo neuznávají čtyři členské státy Evropské unie, které na zrušení víz logicky nikdy nepřistoupí. Lze pochybovat o tom, že by s tím souhlasilo Maďarsko, které sice dosud Kosovo uznává, ale vzhledem k jeho mimořádně dobrým vztahům se Srbskem může být otázkou času, než to zruší. Takže celá ta iniciativa české diplomacie nevyjde a výsledkem bude pouze to, že se zesměšníme a poškodíme naše historicky přátelské vztahy se Srbskem,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz dlouholetý diplomat.

„Takhle to teď máte u nás (v Černínském paláci, pozn. red.) se vším. Velká část akcí, do kterých se vedení pouští, nepřinese jediné pozitivum naší zemi a zájmům, ale působíme jako beranidlo zahraničněpolitických zájmů Německa a Spojených států. Beranidlo asi není správné slovo, spíš by pasoval termín užiteční idioti. Chováme se hnusně k dlouholetým spřáteleným státům a prosazujeme cizí zájmy, z čehož nám ve výsledku ani neplynou žádné výhody. Totéž v případě elektřiny, plynu a dalších a dalších věcí. Jestli vám to dává nějaký smysl, tak mně tedy ne, ale já si můžu spolu s kolegy touto formou postěžovat, a tím to končí. Musíme to přetrpět a jednoho dne se pustit do napravování škod,“ míní zkušený diplomat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …