Starý Klaus: Česku už nevládne Sobotka, ale Juncker. Od začátku jsem byl proti vstupu do EU

13.06.2017 13:21

REPORTÁŽ „Největšími bojovníky proti globálnímu oteplování se stali draví byznysmeni, kteří v tom vidí příležitost, jak zbohatnout na různých formách dotací. To je ta Babišova žlutá řepka nebo solární panely. Je to opravdu deprimující, když jezdíte po Německu nebo Rakousku a všude vidíte jen samé obří vrtule,“ konstatoval bývalý český prezident Václav Klaus v ostravském Knihcentru, kde přijel představit svoji novou publikaci s názvem Zničí nás klima, nebo boj s klimatem?, ve které se opět zásadně staví proti názoru, že lidstvo celosvětově ohrožuje rostoucí zvýšená teplota ovzduší. Jak to ale u naší někdejší hlavy státu běžně bývá, přišly v diskuzi na přetřes i jeho názory na Evropskou unii, kuponovou privatizaci či rozdělení Československa.

Starý Klaus: Česku už nevládne Sobotka, ale Juncker. Od začátku jsem byl proti vstupu do EU
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Václav Klaus v Ostravě

Hned v úvodu argumentoval známý český ekonom a zakladatel ODS faktem, že za celé poslední století vzrostla teplota ovzduší jen o 0,7 stupně, což je podle jeho názoru zcela zanedbatelnou záležitostí. „V období let 1998 až 2015 teplota nestoupla vůbec, a to byl jistě dost zničující úder všem klimatologům, kteří hlásají poplašné zprávy. Proto se už ani dnes nehovoří o globálním oteplování jako před desíti lety, ale už jen o klimatických změnách. Samozřejmě člověk svojí činností ovlivňuje teplotu ovzduší, ale jedná se pouze o několik desetin stupně a není to žádná katastrofa,“ uvedl v úvodu besedy Václav Klaus.

Podle něj má ekonomie s klimatologií pár společných prvků, jako jsou například podobné typy výpočetních modelů pro předpokládaný budoucí vývoj, nicméně názory klimatologů dnes výrazně ovlivňují ekonomiku většiny států, kdy vlády investují miliardy do podpory obnovitelných zdrojů, jako jsou sluneční, větrná a vodní energie.

„Byznysmeni velmi rychle pochopili, jak vydělat na této filosofii, tedy, jak získat co nejvíce dotací a daňových úlev, a proto jsou dnes z nich takoví zapálení bojovníci proti změnám klimatu a stále tlačí to téma před sebou. To je Babišova žlutá řepka, samé solární panely anebo v Německu a Rakousku větrné elektrárny. Tam projíždíte hezkou krajinou fůru kilometrů a je to samá obří vrtule, což je mnohdy deprimující pohled. Z podobného důvodu se tohoto populisticky vděčného tématu chytili i někteří politikové. Přitom o oteplování klimatu se hovořilo jako o varující skutečnosti už v 19. století. Ale například v 70. letech minulého století existovaly i opačné studie, o globálním ochlazování,“ doplnil ještě český ekonomický reformátor.   

Anketa

Kdo by měl být volebním lídrem ČSSD?

3%
hlasovalo: 10971 lidí

Nutit rozvojovým zemím snižovat výrobu je nehorázné

Na rozdíl od mnoha světových politiků pochválil Václav Klaus Donalda Trumpa za nedávné odstoupení od Pařížských dohod o změnách klimatu. Jak podotkl, bál se, že i od tohoto svého slibu americký prezident nakonec upustí kvůli tlaku veřejnosti i různých institucí. „Donald Trump mne trochu překvapil, když prohlásil, že to udělal jen pro Američany, aby zabránil poklesu průmyslové produkce v některých domácích odvětvích, ale chápu, že tak musel postupovat před svými voliči. Za nejvyšší míru nafoukanosti a nabubřelosti od ekonomicky vyspělých států však považuji tlak na snížení výroby elektrické energie vůči rozvojovým zemím. Vždyť v Indii nemá ještě celá řada domácností i živnostníků zavedený proud. To by mohlo být dost zničujícím trendem pro tyto zaostalejší regiony světa,“ zamýšlel se nad nynějším politickým vývojem Klaus.

Ten, jak dále prohlásil, není zrovna fandou plošného zavádění alternativních zdrojů energie, je spíše příznivcem jádra. Proto považuje zrušení jaderných elektráren v Německu za jednu z dalších velkých chyb kancléřky Angely Merkelové. Havárie v japonské Fukušimě, kterou zapříčinila nepředvídatelná přírodní katastrofa, prý nemůže být důvodem pro totální likvidaci jaderné technologie. Naopak ale souhlasí s postupným útlumem dobývání uhlí, a to i na Ostravsku, pokud už není ekonomicky výnosné. Václav Klaus se také razantně vymezil vůči názoru, že je odpůrcem všech opatření vedoucích k větší čistotě životního prostředí.  

V Česku už nevládne Sobotka, ale předseda Evropské komise Juncker

V diskusi pak padala na druhého českého prezidenta řada dotazů, které se už netýkaly jen otázek změny klimatu, ale jeho názorů na Evropskou unii, kuponovou privatizaci, kterou v 90. letech minulého století prosadil, nebo ohledně rozdělení Československa.

„Ano, my jsme chtěli po roce 1989 zpátky do demokratické Evropy, v níž bychom se mohli svobodně rozvíjet. To ale neznamenalo, že bych podporoval vstup do Evropské unie. Už od počátku jsem byl proti tomu, ale nenašel jsem žádného politického spojence a nemohl jsem jít sám proti tomuto trendu. Bylo mi jasné, že bude docházet v EU k naší postupné ztrátě suverenity. I dnes je proti tomu velmi obtížné bojovat. Absolvoval jsem přednášky na toto téma na gymnáziích a většinu studentů jsem tam šokoval stejně jako pedagogy, když jsem řekl, že v naší republice už přece nevládne premiér Sobotka, ale předseda Evropské komise J.-C. Juncker. Připadá mi, že mládež je v tomto ohledu stejně nevhodně naočkovaná, jako to bylo v případě komunistické ideologie za minulého režimu,“ informoval bývalý český prezident.

Kuponovou privatizaci, kterou řada lidí a také někteří politici vidí jako částečné zničení české ekonomiky, považuje stále její „otec“ – Václav Klaus – za skvělou myšlenku, kdy prý přešel český kapitál především do rukou domácích podnikatelů a veřejnost ještě na kuponových knížkách vydělala.

V závěru akce se pak někdejší hlava českého státu vyjádřila i k ožehavé otázce rozdělení ČSFR. „My jsme tehdy dělení Československa určitě nechtěli. Byli jsme Slováky postaveni před hotovou věc, že už nechtějí být dále řízeni z Prahy. Musíme ale uznat, že především jim samotným to rozdělení po všech stránkách prospělo a přejme jim to,“ zakončil diskusi jeden z nejvýraznějších českých politiků nedávných let. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…