Strana je v pytli, Titanic je na dně. Březina? Pomsta Babiše, i když... Ano, přiděloval. ČSSD ve varu, nastavili jsme ucho

04.05.2017 10:56

Chovanec nebo Sobotka? V sociální demokracii se po rozhodnutí premiéra a předsedy Bohuslava Sobotky podat demisi vlády mluví o dalších možných scénářích i lidech, kteří by je mohli uskutečnit. Jedním z nich je pokračování současné koaliční vlády bez Bohuslava Sobotky i Andreje Babiše. I když po demisi kabinetu, kterou chce podat premiér Sobotka v polovině května, bude mít rozhodující slovo o tom, kdo bude stát v čele vlády, prezident, sociální demokraté uvažují, kdo by mohl být premiérem v případě, že by Miloš Zeman přání koaličních stran vyhověl. Proti pokračování vlády na současném půdorysu a s novým premiérem by nebyli ani lidovci a hnutí ANO. Netají se tím, že nechtějí nějakou úřednickou vládu a la Rusnok.

Strana je v pytli, Titanic je na dně. Březina? Pomsta Babiše, i když... Ano, přiděloval. ČSSD ve varu, nastavili jsme ucho
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lubomír Zaorálek

O post premiéra by se chtěla znovu ucházet sociální demokracie, která má nejsilnější zastoupení v Poslanecké sněmovně. Bohuslav Sobotka už jím s největší pravděpodobností nebude. I když veřejně za ním vedení strany stojí a členové grémia i ministři za sociální demokracii tvrdí, že rozumí důvodům jeho překvapivého kroku, současně mnozí z nich přiznávají, že mu nemohou odpustit, že je před veřejným oznámením o demisi vlády předem neinformoval. V čele příštího kabinetu by podle informací ParlamentníchListů.cz chtěl stanout první statutární zástupce předsedy ČSSD Milan Chovanec, problémem ovšem je, že by jako největší kritik Andreje Babiše v ČSSD nebyl přijatelný pro šéfa hnutí ANO. Andrej Babiš naopak vyslovil jako přijatelného nástupce Sobotky jméno ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, i když se sám o něm vyjadřoval na nedávno zveřejněné audionahrávce velmi neuctivě.

Titanic je na dně, ale všichni se tváří, že plavou na vítězné vlně

Připomeňme, že o Zaorálkovi se mluvilo jako o možném nástupci Sobotky už před sjezdem sociální demokracie, na něm také jeho emotivní projev sklidil největší potlesk delegátů. Tehdy podle informací z ČSSD Zaorálek nabídku ucházet se o post předsedy strany odmítl, protože se prý ještě necítil zralý na šéfa strany. „Neumí přijmout odpovědnost, i když všichni viděli, že je zle, ale že stačí vyměnit předsedu, protože každý nový bude pro voliče zajímavý. Bál se to ale Sobotkovi udělat. Prováhal by i světovou válku, protože by nevěděl, na kterou stranu se přidat,“ nemůže jeden z vlivných sociálních demokratů, který chce zůstat v anonymitě, odpustit nerozhodné chování Lubomíra Zaorálka, protože situaci v sociální demokracii v posledních několika měsících označuje za zoufalou. „Na ideologické konferenci ČSSD bylo jasné, že Titanic už je na dně, ale všichni se tvářili, že plavou na vítězné vlně,“ popsal pro něj nepochopitelné a nezodpovědné chování svých stranických kolegů v čele strany.

Anketa

Chcete, aby byly předčasné volby?

20%
80%
hlasovalo: 7333 lidí

Zaorálek mluví v jinotajích, aby se jeho slova dala vyložit tak či onak

Ale mnoha členům ČSSD je jasné, že mezi osobnostmi v ČSSD není mnoho těch, kteří by byli schopni kabinet vést, byť jen několik měsíců, než nastoupí nová vláda vzešlá ze sněmovních voleb. „Na první pohled je Zaorálek dobrá volba, vypadá inteligentně, sečtěle, ale je reálně spjat s establishmentem, který je dnes v čele strany. A není ideový vůdce,“ řekl ParlamentnímListům.cz další z vlivných sociálních demokratů, který chce zůstat v anonymitě. Považuje ho za diplomata, který mluví tak, aby nemusel nic říci, filozofuje, mluví v jinotajích, aby se to, co říká, dalo vyložit tak či onak. „Je to prostě prázdná nádoba, ale je to jediná vhodná osoba, kterou dnes ČSSD má, jinak je strana v pytli,“ připustil. Nedostatek vůdcovských schopností prý prokázal Zaorálek už v době, kdy byl dva roky předsedou stranické organizace Moravskoslezského kraje. „Museli ho vyměnit. Nemá žádnou reálnou politickou sílu, ve vlastní mateřské organizaci Ostrava-Poruba vyhrává, protože tam nejsou schopni vygenerovat někoho jiného,“ vysvětlil, proč prý Zaorálek stále kraluje v čele kandidátek do Poslanecké sněmovny.

Sociální demokrati: Válku s ANO nevyhrajeme

Pokud se koaliční vládní strany s podporou prezidenta nedohodnou na pokračování vlády, možná už bez Bohuslava Sobotky a Andreje Babiše, a rozhoří se před sněmovními volbami mezi hnutím ANO a sociální demokracií skutečná válka, podle kuloárů z ČSSD ji sociální demokraté nevyhrají. Jednak na to nejsou na rozdíl od protivníka připraveni, na druhou stranu nemají v rukou média ani další pádné zbraně jako Andrej Babiš. „Ministr spravedlnosti za hnutí ANO Robert Pelikán, v jehož gesci je i státní zastupitelství, prohlásil v médiích po vystoupení premiéra, na kterém oznámil demisi kvůli Andreji Babišovi, že to je válka. A druhý den ráno přišla odveta, razie na ministerstvu školství a pražském magistrátu. A veřejnost se dozvěděla, že policie sebrala pražského sociálního demokrata Karla Březinu. To je pomsta Babiše,“ dává obě události do souvislosti jeden z členů ČSSD, který si také nepřál být jmenován. A zdůraznil, že akci dozoruje pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která měla blízko k bývalému šéfovi ÚOOZ Robertu Šlachtovi, dnes náměstkovi generálního ředitele Celní správy, která spadá pod Ministerstvo financí vedené Andrejem Babišem. Tuhle akci považuje zdroj ze sociální demokracie jen za začátek války, ve které předseda ČSSD Sobotka i jeho první místopředseda Milan Chovanec tahají za kratší konec provazu. „Přijde řetězová reakce,“ říká a předpovídá, že budou následovat další kauzy, které jsou prý připraveny u státních zástupců a čekají na spuštění. 

Dotace do fotbalu šly jen vyvoleným

Kromě Březiny měly být při včerejší razii na ministerstvu, pražském magistrátu a dalších místech zadrženy další osoby, předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta a šéf České unie sportu Miroslav Jansta. Vyslechnuta byla i náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, která měla na starosti sport. Do funkce přišla po dalším pražském sociálním demokratovi Petru Hulínském, který přešel na ministerstvo vnitra za Milanem Chovancem. Jde o velmi blízkou spolupracovnici ministryně školství za ČSSD Kateřiny Valachové, která si ji do funkce prosadila, i když premiér prý chtěl na toto místo dosadit někoho jiného. Podle zdrojů z ministerstva školství měl na přidělování dotací dohlížet právě pražský zastupitel Karel Březina. „Jeho jediným úkolem bylo dohlížet na přidělování dotací do fotbalu. Všechny žádosti o dotace, které přišly na ministerstvo, musely být projednány s předsedou Fotbalové asociace Miroslavem Peltou. A co podpořil Pelta, to se odkývalo,“ tvrdí pracovník ministerstva s tím, že dotace dostávali jen vyvolení. A nešlo o žádné malé částky. Sport od ministerstva školství dostává ročně dotaci kolem deseti miliard korun a nejvíc z nich – 526 milionů korun –  plyne právě do fotbalu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …