Tajné financování ODS a ČSSD. Převozy peněz. Lucembursko, Lichtenštejnsko. Vy jste mysleli, že to nepraskne? Otvíráme spis BECHEROVKA

29.05.2021 4:36 | Kauza

DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY (VIII. díl) V následujících dvou příbězích se budeme věnovat policejní činnosti, která je u kriminální policie, takzvané operativy, jednoznačně nejdůležitější. Je to práce s informátory, v policejní mluvě „s ráfky“. Jedná se o osoby, které s policií spolupracují z různých důvodů. My zmíníme dva stěžejní.

Tajné financování ODS a ČSSD. Převozy peněz. Lucembursko, Lichtenštejnsko. Vy jste mysleli, že to nepraskne? Otvíráme spis BECHEROVKA
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí
První je na principu dobrovolnosti, kdy se informátor rozhodne ke spolupráci s kriminalistou na základě svého přesvědčení, že proti zločinu je třeba bojovat. A druhý, častější případ, je ten, kdy je ke spolupráci získána osoba na základě tzv. kompra.

To znamená, že se osoba dopustila nějaké méně závažné trestné činnosti, pohybuje se v pro kriminalisty zájmovém prostředí a přínos informací o zločinech mnohem převyšuje stupeň nebezpečnosti činu, jehož se dopustila.

A toto byl i případ policejního informátora RJ.

Ten byl ke spolupráci získán kriminalistou KT již někdy v roce 1986. Nejvýstižněji ho asi charakterizoval novinář a spisovatel Jaroslav Kmenta ve své knize Kmotr Mrázek, kde doslova uvedl: „J. měl mezi svými lidmi přezdívku Donnie Brasco, podle hlavního hrdiny detektivky s názvem Krycí jméno Donnie Brasco.“

Kdo sleduje tyto kriminální příběhy, které pravidelně vydáváme na PL, si určitě na kauzy, ve kterých RJ sehrál pro policii klíčovou roli, vzpomene.

Nyní zmíníme krátce ještě několik dalších oblastí, kde byl jmenovaný pro policejní vyšetřování důležitý. Získával informace o obchodech se zbraněmi, obchodech s „bílým masem“, k činnosti ruskojazyčných skupin nebo různé násilné a majetkové trestné činnosti. Tyto informace pak byly předávány kolegům na ÚOOZ na Zbraslavi, zejména Jiřímu Gregorovi. Informace k drogám, které dostávala drogovka, pak obdržel Jiří Komorous a Robert Šlachta.

Jeden z případů, kde RJ předával informace, byla i svého času známá kauza války pražských taxikářů, kde figurovala firma Thorges a dodnes neobjasněná vražda jejího majitele Ivana Hříbala. Zde tehdy došlo i ke střetu policejních složek, kdy se RJ dostal do hledáčku OBOZ – Odboru boje s organizovaným zločinem, který později proslul zejména kauzou Berdychova gangu a dočkal se následně i slavného zfilmování v podobě snímku Orlické vraždy a seriálu Expozitura. Střet se vyřešil až na policejním prezidiu.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 18.5.2021)

3%
hlasovalo: 17046 lidí
RJ přežil!

Neuvěřitelné bylo následně i to, že se RJ dokázal dostat mezi osoby, které byly velmi aktivní při různých akcích, jež souvisely s financováním politických stran, zejména ODS a ČSSD a jejich vrcholných představitelů.

Tento rádius byl značný: Slovensko, Rakousko, Švýcarsko, Lucembursko, Lichtenštejnsko…

Vrcholem bylo to, že pronikl až mezi osoby, které v řadě těchto politicky citlivých kauz figurovaly, a dostal se i do jisté zahraniční banky v Lucembursku, kde se zřizovala různým zájmovým osobám konta. Jména řady z nich jsou velmi zajímavá ještě dnes!

Zde zmíníme jednu malou epizodku z operativního šetření, jelikož na konkrétní jména v tuto chvíli poukazovat nebudeme. Máme je rozpracovaná pro samostatný materiál.

Kriminalisty zaujala osoba, říkejme jí třeba W., která pod zajímavým krytím pomáhala se zřizováním kont a s převody a pravidelnými převozy peněz do Lucemburska. Tato osoba byla napojena na neméně zajímavou osobu v Lichtenštejnsku se jménem B. A taky v Rakousku se jménem A.

Kriminalisté nemohli provádět šetření mimo území republiky, ačkoli měli celou skupinu dobře zmapovanou.

A tak se ve spolupráci s RJ připravila operativní kombinace, při které osoba W. přijela na jednání do Prahy. Místo schůzky bylo v Parkhotelu na Praze 7 a bylo obsazeno pracovníky sledovačky, kteří měli za úkol pořídit dokumentaci. Ve sledovací partě byly i policistky, které krom zájmových osob zaujali i jiní hosté hotelové restaurace. Tam se totiž úplně náhodou usadil známý herec Michal Suchánek s rodinou a přáteli, a tak pak měli operativci hromadu fotek, kde však převažovali baviči nad zločinci.

Uvedené poznatky byly vedeny v kriminálním spise BECHEROVKA a zájem o ně projevily i zpravodajské služby.

Spolupráce kriminalistů s RJ vyvrcholila následně při jeho nasazení na skupinu Františka Mrázka a byla vedena v kriminálních spisech KRAKATICE a KMOTR, kde pak došlo k odhalení Radovana Krejčíře…

Ale o tom až někdy jindy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …