Tunel, pane Babiši? Dalšího ministra čeká peklo. Muž přes palubu? Poslanci mají nabito. A k tomu jsme zjistili i něco horšího

28.01.2020 4:47 | Zprávy

Šok pro všechny jen trochu znalé dění na Ministerstvu obrany způsobila kauza s nákupem pasivních radarů. Ze Sněmovny dokonce zaznělo, že jde o další tunel na obraně. Ministra Metnara pravděpodobně čekají horké chvilky. Důkladná vysvětlení bude požadovat i ministrova předchůdkyně Karla Šlechtová, za jejíhož působení se počítalo s poloviční cenou. ParlamentníListy.cz získaly i další informace zevnitř armády, které vznášejí znepokojivé otázky ohledně zpracování posudku, kterým se resort ohání.

Tunel, pane Babiši? Dalšího ministra čeká peklo. Muž přes palubu? Poslanci mají nabito. A k tomu jsme zjistili i něco horšího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Ministerstvo obrany nedávno podepsalo smlouvu se společností Omnipol na nákup dvou pasivních radarových systémů Vera NG za 1,5 miliardy korun. Jenže až po podpisu smlouvy vyplula na povrch konečná cena, která je dvojnásobná proti původnímu předpokladu i tomu, s čím ještě nedávno počítala vláda i sněmovní výbor pro obranu.

Média navíc upozornila, že prakticky tentýž radarový systém před pár lety koupilo od stejné společnosti i NATO, které zaplatilo dokonce třikrát méně, než má aktuálně platit česká armáda. 

Ministr Metnar i jeho podřízení se přes to všechno nákup snaží obhajovat a dodatečně vysvětlovat tak, že to prý nelze srovnávat. Údajně nejde o stejné systémy a nic předražené není, protože na to mají posudek.

ParlamentníListy.cz se na případ podívaly blíže. Redakci se mimo jiné podařilo z důvěryhodných zdrojů v naší armádě zjistit, že znalecký posudek, o kterém mluví zástupci resortu, sice existuje, problém je ale jinde.

Autoři onoho tolik skloňovaného znaleckého posudku totiž podle našich zjištění neměli v minulosti s obranou nic společného a na armádní techniku se nespecializovali. Nabízí se otázka, jak mohlo v takovém případě dojít k odbornému posouzení, zda je cena odpovídající.

„Cena, která je uvedená ve smlouvě, byla ověřena nezávislým znaleckým posudkem,“ komentoval to v týdnu náměstek ministra Filip Říha. 

Jak ale redakci říká jeden z našich dvou zdrojů, o nezávislost posudku vůbec nejde. „Jestli byl, nebo nebyl ten posudek nezávislý, je tady úplně jedno. Tady je šokující to, že zpracovatel posudku těžko rozumí obraně a zvlášť takto specifickému systému, o který se jedná. To vzbuzuje silné pochybnosti. Proč nevybrali někoho, kdo je v oboru uznávaný expert? Tohle dost zavání. Nechápu nečinnost premiéra. Kremlíka vyhodil hned, co vyšel najevo e-shop za 400 milionů. Tady je to přepálené o skoro 800 milionů, a nic,“ nechápe náš zdroj z armády.

Náš druhý zdroj, jehož identitu redakce taktéž zná, ale z pochopitelných důvodů ji nechtěl zveřejnit, upozorňuje, že odborné posudky na obranné systémy nemůže zdaleka zpracovávat jen tak někdo. I co se týče obvyklé či adekvátní ceny, není to otázka jakéhosi „průzkumu trhu“, neboť obranný průmysl ceny svých systémů nezveřejňuje. „Tady neexistuje žádný katalog s ceníkem, jako když si jdete koupit třeba auto. Pokud se autoři posudku systematicky nezaměřují na armádu, nemají k cenám přístup. Jak mohli zpracovat posudek? Doufám, že politici, kteří mají činnost Ministerstva obrany kontrolovat, se na to budou důsledně ptát,“ uvádí náš zdroj.

Nejen na to se ParlamentníListy.cz zeptaly členů sněmovního výboru pro obranu. Někteří poslanci, kteří jsou v tomto kontrolním orgánu zastoupeni, již v minulém týdnu avizovali, že na další schůzi čeká ministra Lubomíra Metnara důkladné „grilování“.

Redakce položila všem členům výboru pro obranu následující otázky: 1. Podle ministra Metnara je předražená cena za radary proti předpokladu, s nímž počítal rozpočet, v pořádku. Jak je to možné? Je to v pořádku i podle Vás? 2. Výbor pro obranu o tom podle dostupných informací nebyl předem informován, přestože jde o zakázku velké hodnoty. Mohou za tím být nějaké nesrovnalosti? Budete trvat na vysvětlení, proč jste informace o ceně neměli dříve? 3. Ve chvíli, kdy se na veřejnost dostaly informace o zakázce na dopravě na e-shop za 400 milionů, ministr Kremlík skončil. Zde zatím pan premiér ministra hájí, přitom jde o částku násobně vyšší. Je to v pořádku? 4. Jak je podle vás možné, že situaci ministr obrany neřešil, ale vše se má začít prověřovat až poté, co vše vyšlo veřejně najevo a začali to řešit někteří členové výboru pro obranu? 5. Ministerstvo obrany mluví o znaleckém posudku, který vše vidí jako bezproblémové. Máte informace o tom, jak byl autor posudku vybírán, zda s ním má resort zkušenosti a je to expert na vojenskou technologii a materiál? 6. Ve světle této kauzy cítíte dostatečnou informovanost ze strany ministra Metnara v záležitostech týkajících se Ministerstva obrany vůči vašemu výboru?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

10:45 Za horší „Plzeň“ než v Německu si můžeme sami. Pivovar vysvětlil

„Je plzeňské pivo pro Němce odlišné oproti tomu pro Čechy?“ Právě tato otázka v posledních dnech roz…