Zeman drsně k ničení vlajek Číny: Mladá generace byla vždy zkažená. V USA by je rozstříleli nebo zavřeli, poučme se. Rána vařečkou na zadek...

31.03.2016 12:25

Prezident Miloš Zeman s manželkou Ivanou zahájil již třetí návštěvu Královéhradeckého kraje. Cesta je tentokrát dvoudenní. Ke zkrácení o den došlo kvůli návštěvě čínského prezidenta, který odletěl z Prahy ve středu. Při debatě se zastupiteli přišla řeč nejen na Čínu, ale také na neschopnost Evropské unie. Prezident se neopomněl pochlubit svým zdravotním stavem.

Zeman drsně k ničení vlajek Číny: Mladá generace byla vždy zkažená. V USA by je rozstříleli nebo zavřeli, poučme se. Rána vařečkou na zadek...
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman a hejtman Lubomír Franc

Anketa

Poslanec Ivan Gabal chce zakazovat a mazat weby, které šíří ruskou propagandu. Souhlasíte?

4%
96%
hlasovalo: 10914 lidí

Dvoudenní návštěva Královéhradeckého kraje je už třetí v pořadí. Tentokrát prezident kromě krajského úřadu v Hradci Králové, kde se tradičně uskutečnilo zahájení, zavítá například do nedalekých Třebechovic pod Orebem. Tam ještě během čtvrtka navštíví slévárenskou a strojírenskou firmu a podebatuje s občany. V pátek navštíví Vrchlabí a Kostelec nad Orlicí. 

„Chtěl bych se především omluvit za jednodenní zkrácení návštěvy, kterým jsem ublížil hlavně sám sobě, protože neuvidím Babiččino údolí. Dluhy se mají splácet, takže příští rok přijedu na čtyři dny, tím dluh vyrovnám a Babiččino údolí dáme do příštího roku. Pokud se ho samozřejmě dožiju, ale já se dožiju,“ zavtipkoval prezident Zeman na úvod svého projevu. 

Dále prezident hovořil o jednání s čínským prezidentem a uzavřených investičních dohodách. „Mluvil jste o dvou automobilkách, které jsou na území vašeho kraje. Škoda Auto bude v příštích pěti letech investovat v Číně 60 miliard korun. Díly se budou vyrábět tady u vás a montovat se to bude v Číně,“ sdělil Miloš Zeman. Podle jeho slov se nyní díky nízké nezaměstnanosti změnil boj právě proti nezaměstnanosti v boj za vyšší mzdy. 

„Pokud jde o druhý aspekt, postupně se otvírají tři letecké linky mezi Prahou a Čínou. Říkám to proto, že výrazně vzroste počet čínských turistů. Ona je to maličká země, jedna miliarda a tři sta milionů obyvatel. Teď je v naší zemi ročně tři sta tisíc turistů, takže s třemi leteckými linkami se to určitě zvýší,“ podotkl. 

Miloš Zeman nevynechal ani tradiční téma opravy památek. „Ve srovnání s mojí minulou návštěvou se podařilo opravit Kuks. Taktně jsem pana hejtmana upozornil, že je potřeba opravit ještě Braunův betlém. Víte, takt je mi vlastní, pane hejtmane. To vědí zejména novináři, ke kterým se vyjadřuji vždy s láskou,“ rýpl si prezident. 

„Když už mluvíme o památkách, přivezl jsem si knihu, které se říká kladivo na hejtmany. Knihu vydal Národní památkový ústav a je tam seznam zdevastovaných objektů. Vy máte štěstí, pane hejtmane, že většina těch památek je v držení církve. Dovolte mi v souvislosti s církví vyjádřit kacířskou myšlenku. Když teď církev dostává od státu miliardy korun, měla by si svoje kostely opravovat,“ konstatoval prezident Zeman. 

Nevynechal ani své oblíbené téma hospiců. „Z Říma od papeže jsem přivezl dva požehnané základní kameny. Jeden na jižní Moravu a druhý sem. Na jižní Moravě už je hospic hotový a má prvních sto klientů. Ptal jsem pana hejtmana, jak to vypadá tady, a řekl mi, že základní kámen ještě ani nedostali. Takže ho nechám doručit spěšným poslem, což výstavbu hospice zajisté urychlí,“ řekl prezident. 

Hejtman představil panu prezidentovi sochu Anežky České od SPŠ Hořice

Při tématu o dálniční síti se zastavil nad byrokracií EU. Podle Zemana se v Bruselu řeší unifikované normy pro traktorové sedačky nebo směrnice pro kvalitu mostů. „Přitom se Evropská unie nedokáže postarat o ochranu vnějších hranic, ale tyhle blbosti ji zajímají,“ neodpustil si poznámku o fungování EU. 

Otázky krajských zastupitelů začaly dotazem na příští prezidentskou kandidaturu, tedy, zda se bude Zeman o funkci ucházet znovu. „Tuhle otázku dostávám absolutně všude a absolutně všude na ni odpovídám stejně. Rozhodnu se za necelý rok, to jest v březnu 2017 na základě několika faktorů. Jedním z nich bude můj zdravotní stav, který se výkonem prezidentské funkce postupně zlepšuje, a druhým faktorem bude podpora veřejnosti,“ oznámil zvesela. 

V Hradci Králové také Miloš Zeman zopakoval svůj negativní postoj k inkluzi ve školství. „Mám tvůrčí návrh, škrtněme čtyři miliardy na inkluzi a přenesme tyto prostředky na zvýšení platů učitelů,“ uvedl za potlesku celého sálu. 

Jednoho ze zastupitelů zajímal názor hlavy státu na morální úpadek současné mládeže. „Tatínek mi vyprávěl, že si dříve ve škole každoročně připomínali narozeniny prezidenta Masaryka. Podívejme se, jaká je dneska úcta k činitelům nebo i učitelům. Upadá i úcta dětí k rodičům a peníze jsou povyšovány nad morálku. Upadá i úcta ke státním symbolům, mám na mysli poškozování čínských státních vlajek, což viděl celý svět. Za to se jako Čech stydím,“ uvedl zastupitel. 

„Mám velice rád antickou literaturu a v té mimo jiné najdete stížnosti na to, jak je mladá generace zkažená, jak neposlouchá svoje rodiče a kam to všechno vede, takže problém, o kterém mluvíte, je starý tisíce let, což neznamená, že to nemáme řešit,“ reagoval prezident a pustil se do reakce na poškozování čínských vlajek. 

Ivana Zemanová zavítala do Frolíkovy pražírny kávy v Borohrádku

„Jaroslav Plesl, šéfredaktor MFD, na svůj web umístil krásnou fotku, jak v USA vítají čínského prezidenta, kde vlály americké a čínské vlajky. A pokud by je někdo chtěl zničit, tak by ho možná rozstříleli, nebo minimálně zavřeli. Když se říká, že bychom se měli učit od Ameriky, tak tady máme možnost,“ navrhovala hlava státu. 

Ohledně neúcty mládeže k učitelům a rodičům prezident zavzpomínal na svoji maminku. „Moje maminka byla učitelka a nosila si sebou do školy z domu vařečku jako výchovný nástroj. Já sám jsem byl dva roky její obětí, tedy té vařečky. A dodnes si na to můj zadek ještě někdy vzpomene. Pak tady byla jistá Džamila Stehlíková, nešťastná to ministryně, která prohlásila, že mlátit děti je trestný čin. Ona taková dobře mířená rána na zadek často preventivně řeší problémy, které byly zmíněny,“ poznamenal prezident republiky. 

Závěrem obdržel Miloš Zeman od hejtmana France dary v podobě regionálních potravin. „Koukám, že jste mi k tomu přibalili i minerální vodu,“ řekl rozzářeně prezident s lahví průsvitné tekutiny v ruce. Po debatě se zastupiteli Královéhradeckého kraje se prezident Zeman setkal se zástupci příspěvkových organizací a odborů a vydal se na oběd. Odpoledne zavítá do Třebechovic pod Orebem. 

Foto v textu: Twitter Jiřího Ovčáčka 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …