Zlá slova o Ištvanovi, Bradáčové, Šlachtovi a dalších. Zkušený novinář zcela bez obalu

13.01.2014 7:42

ROZHOVOR Investigativní novinář a šéfreportér týdeníku Euro Jan Hrbáček v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz hodnotí uplynulý rok 2013 z hlediska velkých politických kauz. Podle Hrbáčka jsme policií a státním zastupitelstvím masírováni voláním po chycení korupčníků a vytváří se falešný dojem, že je Česko jednou z nejzkorumpovanějších zemí. Přitom prý jde často o bláboly, dohady a extrémní výklad odposlechů.

Zlá slova o Ištvanovi, Bradáčové, Šlachtovi a dalších. Zkušený novinář zcela bez obalu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Anketa

Kterého ministra by Zeman určitě měl odmítnout?

4%
6%
63%
hlasovalo: 8949 lidí

Letošní rok byl z hlediska vyšetřování významných kauz velmi "plodný". Obecně vzato, je to vývoj správným směrem?

Obávám se, že ne. Policie a státní zastupitelství veřejnost masíruje voláním po boji proti korupci. Kolik skutečných korupčních kauz ale vyšetřovatelé objevili? Když už přispěchají s elegantně zabaleným balíčkem, ukazuje se často, že vevnitř není excelentně vyšetřený a doložený případ, ale kupa náznaků, dohadů a blábolů, sebraných v odposleších.

Vyšetřovatelé rezignovali na tradiční metody a spoléhají se na to, co zachytí v odposleších. Jenže jak známo, málokdo říká do telefonu věci, které se týkají skutečné trestné činnosti. Uvidíme, kolik z těchto bombastických případů skutečně soudy odsoudí a jestli jejich aktéři půjdou sedět na, trestnému činu korupce, odpovídající dobu do vězení. Zatím spíš policisté a žalobci na veřejnosti posilují falešný dojem jedné z nejzkorumpovanějších zemí v Evropě. A voliči tomu bohužel věří, což se ukazuje mimořádnými výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Berlusconiho, balancujícího na několika hranách a střetu zájmů, s komunistickou minulostí, který se dostane na forhont především díky uměle vyvolané válce s korupcí, by tu za standardních okolností určitě nikdo nevolil.

Která z těch kauz, o kterých se v tomto roce mluvilo, se podle vás dá označit za úspěch policejních orgánů?

S kritériem úspěchu bych byl velmi opatrný. Ale co se dlouhou dobu ignorovalo, byla privatizace OKD nebo boom solárních baronů. Z těchto případů čiší odér možného korupčního jednání intenzivně. V obou případech se něco hnulo. Tak uvidíme, jestli se detektivům a žalobcům podaří dotáhnout tyto věci kvalitně do konce.

Zřejmě nejvýraznější byla a je kauza Nagyová a spol., která měla velké důsledky pro politický vývoj v zemi. Dá se říci, do jaké míry ovlivnila politiku do budoucna, jak o tom mluví třeba Václav Klaus?

Kauza Nagyová je asi nejšílenějším případem v historii interakce české politiky s vyšetřováním trestné činnosti. Náznaků o možném závadném či protizákonném chování mohli policisté ve stovkách hodin odposlechů nasbírat nepočítaně. Ale co z toho nakonec vzešlo? Žárlivá milenka, které pomáhají generálové, naprosto precedentně zpackané obvinění poslanců za politické handly a hlavní aktéři – kmotři se nám chechtají od moře. Považujete za normální, aby si dotčení politici o chystaném spektakulárním zásahu povídali před tím, než k němu dojde? Toto je prohra na všech frontách.

Pokud jde o aktuální vývoj v „Nagygate“ a onen velký propletenec různých lidí, o kterém jste psal… Může s tím Ištvan u soudu uspět?

Mně přijde celý ten případ jako hodně špatné sci-fi. Nemám pochybnosti o tom, že někteří z aktérů případu často balancovali na hraně zákona či za ní. Jenže tohle Šlachtovi policisté a Ivo Ištvan neprokázali. Zato smíchali snůšku drbů, náznaků, jablka s hruškami, okořenili to rolí nosičů vody (rozumněj politických spindoktorů), žalobce Libora Grygárka a hurá s tím do médií. Hodně bych se divil, kdyby soudy daly ve finále obviněným víc než jen ušmudlanou podmínku. Byl by to signál, že zavřít můžete, na koho si libovolně ukážete prstem. A to by bylo hodně špatně.

Podívejme se na kauzu Rath. Do propuštění Davida Ratha z vazby to nepatřilo mezi významná mediální témata, ač se očekávalo, že půjde o nejsledovanější událost roku. Byl v tom záměr, nebo to jen přestalo zajímat? A dá se z dosavadního průběhu soudu předjímat, jak to může dopadnout?

Nesouhlasím s vámi. Kauza Rath na nás kouká z médií každou chvíli. Přetřásají se různé scénky z domu Petra Kotta a Kateřiny Pancové, ale unikají zásadní punkty. Jako například, jak mohl oznamovatel, bývalý policista Libor Gregor, vědět dopředu, co se bude dít? Přijde vám standardní, že Gregora přijal a trestní oznámení sepsal náměstek nejvyššího státního zástupce? Přijde vám standardní, že případ dozoruje žena s mimořádnými ambicemi ve sféře státního zastupitelství a se zákulisním vlivem v policii? Přijde vám běžné, že obvinění, s prominutím, smrděli přes rok ve vazbě, přestože policie držela odposlechy, má spolupracující obviněnou a podezřelí by s drtivou pravděpodobností nemohli ovlivňovat svědky a ani by neuletěli na Bahamy?

Ať jdou Rath a spol. do vězení za to, čeho se skutečně dopustili a co jim prokážou, a ne za společenskou poptávku boje proti korupci. Obávám se, že soudce na mě dělá dojem ambiciózního aktivisty, který se rád hřeje ve světle reflektorů. Napovídají tomu dost některé jeho reakce ve vztahu k obviněným. Nepocházím z Delf, ale tipnul bych si, že první instance vynese tvrdý rozsudek a druhá jej zjemní. Už jsme podobný případ zažili. Mám na mysli Bártu se Škárkou.

Kauza CASA a Vlasta Parkanová. Kromě toho, že se objevila zmínka o možném postihu exposlankyně Parkanové, že na svém webu zveřejňovala informace o průběhu vyšetřování, nic se nedělo, tedy alespoň ne veřejně. Znáte vývoj v této kauze? Nevyšumí to, třeba i zásluhou těch, kteří se Parkanové tak hlasitě zastávali?

Tady nám vyšetřování nějak zamrzlo. Vyšetřování stojí na bizarním znaleckém posudku, který ohodnotil vojenský sortiment z veřejných zdrojů, znalci neměli k dispozici konkrétní parametry těch letadel. Postih Parkanové mi přijde dětinský a trapný, jako obviněná má zákonný nárok se bránit. A pokud zveřejní spisy, aby veřejnost viděla, jak se celá záležitost skutečně má, proč ne? To nic nemění na tom, že ta letadla podle všeho předražená jsou a nesplňují požadavky, které vojáci zprvu vznášeli. Ale pokud se nepodaří nikomu prokázat, že vzal úplatek, provizi, za to, že armáda tyto speciály koupila, tak je celý případ bohužel bouří ve sklenici vody.

Co se dá od policejních orgánů a státních zastupitelů očekávat v budoucnu? Budou ještě více „utržení z řetězu“, než jsme byli dosud zvyklí?

Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by tempo zvolnilo. I evidentní přešlapy zatím policistům a žalobcům procházejí. Nikdo je nežene k zodpovědnosti. Začala tu fungovat jakási falešná stavovská čest, jako tomu bývá v případě lékařů, když jejich zaviněním zemře pacient. Definitivní známku, a z toho vyplývající klepnutí přes mlsné prsty, vystaví vyšetřovatelům až soudy a jejich verdikty. Když se podíváte do minulosti, jak některé mediálně masírované superkauzy skončily, odpovíte si snadno sám. Všechny elitní složky by si měly nejprve zamést před vlastním prahem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …