Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzová alba roku, zvítězila pianistka Nikol Bóková

10.03.2022 17:56 | Tisková zpráva

Nejlepší jazzovou nahrávkou roku 2021 je podle Českého rozhlasu Jazz album Prometheus pianistky a skladatelky Nikol Bókové. Odbornou anketu Česká jazzová sklizeň pořádá Český rozhlas už devátým rokem, její součástí je i přehled všech vydaných nahrávek a databáze klubů.

	Český rozhlas Jazz ocenil nejlepší jazzová alba roku, zvítězila pianistka Nikol Bóková
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

„Pokud lze uplynulý rok nějak shrnout, pak je to nejistota a nepředvídatelnost. Týkalo se to i desítek jazzových klubů a ještě většího množství muzikantů, kteří v poslední době jen obtížně sestavovali turné, a tedy hlavní zdroj obživy,“ připomíná hlavní výzvy uplynulého roku Petr Vidomus, dramaturg stanice Český rozhlas Jazz. Podívejte se na oficiální stránky vítězky Nikol Bókové zde a klip vítězného alba zde.

Podle Vidomuse se teprve nyní s jistým zpožděním do celkového počtu vydaných alb promítla pandemie. „Desek vyšlo méně než v roce 2020, celkem 47. Mám dojem, že hudebníci se i méně pouštějí do časově a finančně náročných projektů jako jsou bigbandy, a častěji sází na přehrabovaní archivů, tedy dříve nevydané živé nahrávky,“ vysvětluje.

I tak je podle dramaturga český jazz v dobré kondici. Vzniklo nové brněnské vydavatelství Bivak Records a naplno se rozjela i aktivita mladistvého experimentálního labelu MaRecords.

Panel devíti hudebních publicistů a promotérů nakonec za nejlepší českou jazzovou desku roku 2021 označil album Prometheus pianistky a skladatelky Nikol Bókové. „Autorka si porotu poněkolikáté získala aktualizovanými reminiscencemi na hudbu třetího proudu i netradičním obsazením s kytarou a lesním rohem,“ říká Vidomus.

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Na druhém místě ankety se umístilo album Treetop stejnojmenné formace v neobvyklém obsazení akordeon, kontrabas a trombón. Posledním oceněným je pianista Tomáš Sýkora, který si třetí příčku vysloužil za orchestrální poctu Karlovi Růžičkovi.

Anketa o nejlepší jazzové album je součástí katalogu Česká jazzová sklizeň, který každoročně mapuje všechny vydané nahrávky daného žánru v zemi. Podle Vidomuse se loňský rok vyznačoval několika trendy: „Pro scénu je nyní typická roztříštěnost do mnoha směrů, překračování žánrových škatulek a přehršel nových, ale inspirativních jmen. O to víc překvapí, jak v aktuálním seznamu není mnoho zastoupena střední, jindy tak aktivní generace.“

V uplynulém roce vyšla také celá řada nově objevených starších koncertních nahrávek a také reedic. K nim patří například remasterované záznamy jazzrockového Pražského bigbandu, Mahagonu či Jazz Q nebo dříve neznámé živé snímky Jiřího Stivína.

Dvaatřicetistránkový katalog vydaných alb distribuuje Český rozhlas zdarma na vybraných jazzových akcích, posluchači si jej mohou také stáhnout v pdf ZDE nebo prolistovat ZDE. O tištěné vydání si mohou zájemci zdarma napsat na email jazz@rozhlas.cz.

Vítězové ankety Česká jazzová sklizeň 2021:

  1. místo: Nikol Bóková - Prometheus (Animal Music)
  2. místo: Treetop - Treetop (Animal Music)
  3. místo: Tomáš Sýkora - Songs for Orchestra (Animal Music)

Český rozhlas Jazz je digitální stanice Českého rozhlasu. Vysílá jazz 24 hodin denně v širokém žánrovém rozpětí od jeho počátků po aktuální fúze. Více informací najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

16:08 Změna dodavatele? ERÚ upozorňuje na rizika, spojená s podepisováním plných mocí

Stále více spotřebitelů mění dodavatele energií. Řada z nich se přitom o proces přechodu mezi obchod…