HK ČR organizovala Česko-Mongolské podnikatelské fórum

27.08.2013 18:00

Hospodářská komora České republiky (HK ČR) uspořádala Česko-Mongolské podnikatelské fórum, a to při příležitosti 5. zasedání Mezivládního česko-mongolského smíšeného výboru. Zasedání doprovázelo podnikatelské fórum, kde se 50 zástupců českých firem setkalo se svými mongolskými protějšky.

 HK ČR organizovala Česko-Mongolské podnikatelské fórum
Foto: Archiv
Popisek: Hospodářská komora - logo

Podnikatelské fórum zahájil viceprezident HK ČR Josef Cílek: „Mongolská ekonomika roste dvoucifernými čísly a jsem přesvědčen, že české firmy v Ulánbátaru mají na co navazovat. Nezapomeňme na silnou tradici česko-mongolských vztahů, která je zde velmi znát. Česko je zemí, která každoročně přitahuje stovky mongolských studentů, a když k tomu připočteme zvýšenou podnikatelskou aktivitu a rostoucí počet studentů mongolštiny na Karlově Univerzitě, vyjde nám unikátní platforma, na které mohou české firmy budovat pevnou vzájemnou obchodní spolupráci.“

V rámci úvodu rovněž vystoupil vedoucí české delegace náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR Milan Hovorka společně s vedoucím mongolské delegace, kterým byl ministr stavebnictví a urbanistiky Tsevelmaa Bayarsaikhan. Přítomni byli rovněž velvyslanci obou zúčastněných zemí.

Na pozvání HK ČR se podnikatelského fóra zúčastnila padesátka českých podnikatelů, reprezentujících obory energetika, těžební průmysl, stavebnictví a kožedělný průmysl. Mongolskou podnikatelskou delegaci pak tvořilo 19 zástupců firem.

Pro české podnikatele byly připraveny podrobné prezentace týkající se investičních příležitostí v oblasti stavebnictví a urbanistiky v Mongolsku společně s prezentacemi o tendencích mongolské ekonomiky. Tyto prezentace potvrdily fakt, že právě Mongolsko se v současnosti převážně orientuje na investice do oblasti stavebnictví, bytové výstavby a infrastruktury. Meziroční nárůst HDP Mongolska je dle aktuálních čísel 11 %, což dokládá atraktivitu této středoasijské země pro český byznys. Zvlášť velkému zájmu se pak mezi českými podnikateli těšila prezentace průmyslové zóny volného obchodu v oblasti Sainshand, která pro firmy se zájmem o průnik na mongolský trh nabízí výhodné finanční podmínky pro obchodní aktivity v Mongolsku.

V průběhu podnikatelského fóra došlo i na podpis významných dohod o spolupráci. Například česká firma Eurosound, s.r.o. se svým mongolským partnerem podepsala dohodu o výstavbě čističky odpadních vod, firma Pavel komplex, s.r.o. pak za přítomnosti zástupců HK ČR a MPO ČR podepsala dohodu o spolupráci v oblasti technologií na výrobu plastových oken a dveří.

„Mongolsko a jeho trh má do budoucna pro české firmy ohromný potenciál, kterého je třeba využít. Tuto cestu do určité míry může komplikovat přetrvávající nízká transparentnost mongolských veřejných zakázek, ale jsme s našimi partnery v Mongolsku v intenzivním kontaktu a pozorně vývoj v této oblasti sledujeme. Mongolsko je také v hledáčku české rozvojové pomoci, což potvrzuje trvalý zájem České republiky o tohoto partnera, je však nutné věnovat pozornost efektivnímu vynakládání českých prostředků tak, aby se rozvojová pomoc projevila v obratu bilaterálního obchodu,“ uzavírá viceprezident HK ČR Cílek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komora.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…