Husitské muzeum slavnostně otevře novou expozici ve Smrčkově domě

13.06.2017 22:31

Stane se tak 23. června, v rámci šesté noci v Blatském muzeu. Účast na slavnostním zahájení přislíbil mimo jiné náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda.

 Husitské muzeum slavnostně otevře novou expozici ve Smrčkově domě
Foto: mkcr.cz
Popisek: Husitské muzeum Tábor

Expozice „Život na Blatech a Kozácku“ věnovaná tradičnímu životu ve zdejší krajině a jedinečným blatským lidovým krojům bude představovat nejrozsáhlejší ucelenou etnografickou expozici v jižních Čechách. Národopisná expozice byla v nyní kompletně zrekonstruovaném objektu na náměstí Republiky v Soběslavi prezentována již od začátku 70. let 20. století, v posledním desetiletí proběhly její dílčí úpravy.

Součástí nové expozice jsou i dvě rozměrná diorámata. Jedna místnost se proměnila ve světnici blatského statku, druhé dioráma zobrazuje Blatskou náves s krojovanými selkami. Další sály jsou zaměřeny na lidová řemesla, architekturu a umění i na tradiční zemědělství a těžbu rašeliny. Důraz je kladen na autentické exponáty vybrané z bohatých muzejních sbírek. Expozice nabídne také videoprojekci představující zvykoslovný rok. Pro nejmenší návštěvníky vznikla speciální tematická herna.

Mimoto bude zahájena dlouhodobá výstava Krajina Táborska ve výtvarném umění, prezentující obrazy regionálních autorů od Františka Líbala přes Josefa Kiliana, Richarda Laudu, Otu Bubeníčka až po osobité táborské krajináře Karla Valtera a Bohuslava Lamače.

Atraktivním bodem programu bude i zahájení sezónní výstavy fotografií Petra Mareše „Táborsko“. Výstava doprovázející vydání stejnojmenné knihy ukáže táborský region pohledem mladého fotografa, jehož snímky navíc zdobí i novou etnografickou expozici.

Nebude samozřejmě chybět ani živá lidová kultura. Vystoupí Soběslavská chasa mladá a dětský folklórní soubor Dubínek ze Sezimova Ústí, který doprovodí soběslavský dudácký soubor Jitra. Šestá noc v Blatském muzeu proběhne od 17 do 22 hodin, detailní program najdou zájemci na webových stránkách muzea.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…