Konzervativní nebo inovativní? Národní památkový ústav ve středu zájmu publika

03.01.2019 8:58

V pražském divadle Archa se konala mezinárodní konference Focal Point: Upcycling Cultural Heritage. Akce byla organizována Kanceláří Kreativní Evropa u příležitosti Evropského roku kulturního dědictví.

 Konzervativní nebo inovativní? Národní památkový ústav ve středu zájmu publika
Foto: red
Popisek: Národní památkový ústav

Mezi vystupujícími na téma kulturní dědictví a práce s publikem se zúčastnili také dva zástupci Národního památkového ústavu. Petr Hudec z kroměřížského Metodického centra zahradní kultury hovořil o interpretaci památek zahradního umění ve vztahu k různým typům návštěvníků, Lucie Budirská ze Státního zámku Vimperk pak přinesla zamyšlení nad možností prezentace památek před jejich obnovou.

Akce se uskutečnila za přítomnosti významných zahraničních hostů, mezi nimiž vystoupil například prof. Pier Luigi Sacco se svou srovnávací přednáškou vývoje kulturního dědictví a úlohy kreativních průmyslů s důrazem na sociálně-ekonomický dopad kultury na společnost, nebo mladý antropolog Tristan Horx z rakouského Zukunftsinstitutu hovořící o nejmodernějších trendech v oblasti kultury, o vlivu médií a sociálních sítích na jednotlivce a globální společnost.

Následující panely přinesly diskuzi na téma, pro koho pečujeme o kulturní dědictví a co mohou paměťové instituce nabídnout společnosti. Příklad vztahu památek a narůstajícího turistického ruchu a způsobu, jak jej efektivně formovat, představili zástupci Městského divadla Český Krumlov Kateřina Slavíková a Ivo Janoušek. Vystoupil také Lodovico Solima z Archeologického muzea v Neapoli, jenž se zabývá marketingovými strategiemi paměťových institucí a zapojení nových komunikačních nástrojů v kontaktu s publikem. Jako příklad uvedl úspěšnou videohru Otec a syn, prostřednictvím které se návštěvník seznámí se sbírkami muzea.

Celodenní program pokračoval akcí Střed zájmu: Publikum. Mezi dvanácti vystupujícími se na téma kulturní dědictví a práce s publikem uvedli také dva zástupci Národního památkového ústavu. Petr Hudec za kroměřížské Metodické centrum zahradní kultury hovořil v příspěvku Zahrada stokrát jinak o interpretaci památek zahradního umění ve vztahu k různým typům návštěvníků.

Videozáznam prezentace ZDE

Druhý příspěvek Jak prezentovat památky před jejich obnovou? představila Lucie Budirská ze Státního zámku Vimperk. Její zkušenost a hledání odpovědí na otázky, jakým způsobem zaujmout publikum a naplnit očekávání návštěvníků na objektu, který není vybaven mobiliářem a zdánlivě nemá co nabídnout, ukázaly další možnosti, jak veřejnosti jinak interpretovat a popsat památku, přiblížit postupy památkové obnovy a ukázat, co je i na objektu před obnovou důležitého a zajímavého, a v neposlední řadě, jaké nároky to klade na průvodce. Příspěvek Jak prezentovat památky před jejich obnovou? získal v diváckém hlasování hlavní cenu!

Videozáznam prezentace ZDE

Konference poukázala na zajímavý paradox, že ačkoliv je Národní památkový ústav často představován jako nositel konzervativního přístupu k prezentaci kulturního dědictví, daří se na památkových objektech současně realizovat velmi kreativní a inovativní formy prezentace oceňované širokou veřejností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

10:04 DPP hledá výrobce automatických vlaků a dopravního systému pro linky C a D pražského metra

Pro budovanou linku D a automatizaci stávající linky C Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) plánuje na…