Náprstkovo muzeum připravilo nový cyklus cestovatelských přednášek

04.10.2017 21:56

Národní muzeum připravilo pro milovníky cestování nový přednáškový cyklus Cestovatelé a Náprstkovo muzeum. Přednášky kurátorů Náprstkova muzea připomenou známé i méně známé české cestovatele, kteří byli spojeni s muzeem a přispěli k jeho sbírce.

 Náprstkovo muzeum připravilo nový cyklus cestovatelských přednášek
Foto: Národní muzeum
Popisek: Náprstkovo muzeum

Přednáškový cyklus v Náprstkově muzeu bude v říjnu zahájen přednáškou o afrických cestách známého českého cestovatele Emila Holuba, v listopadu se zase návštěvníci mohou těšit na zajímavou přednášku o námořních plavbách Václav Stejskala. Cyklus vychází z badatelské práce kurátorů a bude doplněn výstavkou předmětů vztahujících se k daným osobnostem a jejich sbírkám.

Africké cesty Emila Holuba
5. 10. 2017, 18.00

Emil Holub je jedním z našich nejznámějších cestovatelů a stal se dokonce určitým symbolem českého cestovatelství. V letech 1872–1879 a 1883–1887 uskutečnil dvě rozsáhlé cesty po jižní Africe, z kterých přivezl nebývalé množství etnografických, přírodovědeckých i archeologických sbírek. Představil je na monumentálních výstavách ve Vídni (1891) a v Praze (1892), které se staly nejrozsáhlejší prezentací Afriky ve střední Evropě. Dnes zdobí sbírky předních světových etnografických muzeí. Vydal první moderní český cestopis, který si vysloužil uznání i samotného Charlese Darwina. Stal se vzorem pro celou další generaci českých cestovatelů, mj. Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda.

Přednáší: Martin Šámal
Vstupné: 30 Kč

Václav Stejskal: Po moři jihovýchodní Asie
2. 11. 2017, 18.00

Po roce 1867 se Rakousko-Uhersko stalo námořní velmocí ve Středomoří. Jeho lodě vyplouvaly na vědecké expedice do celého světa. Fregata Aurora – nová moderní loď vyplula v roce 1886 na dvouletou cestu přes Indický oceán do Jihovýchodní Asie, Číny a Japonska.

Na řadě lodí Císařského a královského válečného námořnictva sloužili důstojníci českého původu. Námořním komisařem při plavbě fregaty Aurora byl jmenován Václav Stejskal (1851–1934). Tato cesta představovala vyvrcholení jeho života u námořnictva. Během ní nashromáždil rozsáhlé sbírky předmětů z navštívených zemí, které posléze věnoval Náprstkovu muzeu.

Přednáší: Helena Heroldová
Vstupné: 30 Kč

Přehled přednášek, plánovaných na rok 2018, najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…